SP: Slovenci za uvod šesti, zmaga Avstriji


Avstrijci so bili na ekipni tekmi nepremagljivi [foto: GEPA]

Avstrijski smučarji skakalci so gladko dobili prvo tekmo svetovnega pokala na skakalnici Rukatunturi. Drugi so bili Norvežani, tretji pa Japonci. Naši so bili na krilih odličnega Jurija Tepeša na pragu petega mesta, a s ponesrečenim skokom Roberta Kranjca v zadnji skupini, so osvojili šesto mesto.
Smučarji skakalci so z današnjo ekipno tekmo kot zadnji med nordijskimi smučarji vendarle dočakali začetek zimske sezone 2010/11. Potem, ko so včeraj zaradi turbolentnega vetra odpadle kvalifikacije za jutrišnjo posamično tekmo, je danes sezono uradni odprl Kazahstanec Evgeni Levkin. Bolj kot nastop njega, pa so nas seveda zanimali skoki naših štirih orlov.

V prvi seriji smo v finskem Kuusamu najprej videli skok Primoža Pikla, ki je pristal pri 121 metrih. V drugi skupini je za Slovenijo odlično poletel Jurij Tepeš, ki je pristal pri izjemnih 142.5 metrih in Sloveniji potisnil med najboljše. Kot tretji je za naše skakal Peter Prevc, ki je svoj debi na skakalnici Rukatunturi končal pri 133 metrih, Slovenija pa je zaostajala le desetinko točke za četrtimi Japonci po treh skakalcih. Premočno so vodili Avstrijci. V zadnji skupini s svojim nastopom ni najbolj navdušil že zmagovalec Kuusama, Robert Kranjec. Kranjčan je pristal pri 126 metrih, kar je bilo premalo za to, da bi naši obdržali peto mesto po prvi seriji. Poleg tega, da so se Japonci oddaljili s skokom Daikija Ita (137.5 metrov), je Kranjca preskočil še Adam Malysz in Poljsko potisnil na peto mesto. V vodstvu so bili po prvi seriji močno Avstrijci pred Norvežani in Japonci. Domačini Finci so bili četrti. Poljaki so bili na že omenjenem petem mestu, sledila je Slovenija, v finale pa sta se uvrstili še ekipi Nemčija in Rusije.
V drugi seriji je Primož Pikl nastopil kot tretji po vrsti, žal pa ni ponovil ali nadgradil skoka s prve serije. Pristal je pri 116.5 metrih, kar je Slovenijo ob skoku Shoheia Tochimota, dolgem 130.5 metrov, še bolj oddaljilo od Japoncev. Ušli so nam tudi Poljaki, saj je Kamil Stoch pristal pri 126 metrih. Nemci so bili že tako daleč za nami po prvi seriji, niti skok Michela Neumayerja, ki je meril 120 metrov, pa to ni spremenil. S 132.5 metri je Thomas Morgenstern močno povečal prednost Avstrije pred Norveško, saj je Björn Einar Romören pristal pri vsega 115 metrih. V drugi skupini je bil zaradi vetra malce krajši premor ravno pred nastopom Tepeša. To našega skakalca ni zmotilo, še enkrat je skočil odlično, pristal pri 136.5 metrih in Slovenijo potisnil na peto mesto po drugi skupini v finalni seriji. Skok Marcina Bachlede, dolg 119 metrov pač ni bil pravšnji izziv za Tepeša. Sloveniji je odlično izhodišče pred zadnjo skupino potrdil še Prevc, ki je pristal pri 133 metrih in prednost pred Poljaki še povečal na skoraj 40 točk. Tako smo imeli pred skokom Kranjca že skoraj zagotovljeno peto mesto. V vodstvu pred zadnjimi osmimi skakalci so bili Avstrijci, praktično že zmagovalci, pred Norvežani in Japonci.

Zadnjo serijo, kjer skakalci skačejo v obratnem vrstnem redu po uvrstitvah ekip, je odprl Dimitry Ipatov, ki Ruse ni mogel potisniti pred Nemce. Tako so Rusi osvojili končno osmo mesto, Michael Uhrmann pa je Nemčijo zagotovil sedmo mesto. Če se je že zdelo, da je Slovenija peta danes, se je to spremenilo v zadnji skupini. Adam Malysz je skočil 132.5 metrov, kar niti ni bilo kaj pretresljivega. A naslednji, Robert Kranjec, je skočil vsega 85 metrov in v slabih vremenskih pogojih zapravil peto mesto Slovenije. Naši so tako uvodno tekmo končali na šestem mestu, tudi za Poljaki. Janne Ahonen je nato Fincem zagotovil četrto mesto, Daiki Ito Japonski tretje, Tom Hilde Norveški drugo, Gregor Schlierenzauer pa je z novim dobrim skokom le še potrdil zmago Avstrije.

Šesto mesto je lep rezultat, s temu smo zadovoljni. Videli smo, da bi bili lahko tudi peti. Robi je v zadnjem skoku imel zelo slabe razmere in v danih pogojih je bilo skoraj nemogoče doseči dober rezultat. Jurij je odskakal zelo dobro, tudi ostali pa so prikazali skoke na nivoju s treningov, tako da smo s prikazanim lahko zadovoljni. Ob današnji tekmi se moramo zavedati, da so fantje skakali z različnih naletov, spopadali so se z različnimi razmerami. Povsem realna slika mogoče torej to ni, ampak dejstvo, da smo v težkih razmerah ohranjali dobre skoke potrjuje to, da so nam zadnje priprave dobro uspele. Imamo nivo skakanja, na katerega se lahko trenutno zanesemo,” je nastop naše ekipe ocenil glavni trener Matjaž Zupan.

Skakalce jutri ob 9.00 uri čakajo kvalifikacije za popoldansko posamično tekmo, ki se bo pričela ob 13.15 uri po našem času. Nastop od četverice Slovencev ima zagotovljen Robi Kranjec, kot deseti v skupnem seštevku svetovnega pokala v lanski sezoni.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Uradni rezultati


Izjava: Matjaž Zupan


Leave a Comment