SP: Smukaški kristalni globus domačinu, Kline do prvih točk


Boštjan Kline [foto: GEPA]

Finale alpskega smučanja se je v švicarskem Lenzerheidu začel danes z moškim smukom. V rahlo muhastem vremenu se je na progo podalo 23 najboljših smukačev sveta iz osmih držav. Zmagal je Francoz Adrien Theaux, drugi je bil Avstrijec Joachim Puchner, tretji pa Norvežan Aksel Lund Svindal. Za Francoza je to prva zmaga in tretje stopničke na tekmah svetovnega pokala.

Na startu finalnega smuka so bili tudi trije Slovenci. Prvi med njimi se je s startno številko 6 po progi spustil aktualni mladinski svetovni prvak, Boštjan Kline. Začel je precej odločno in agresivno ter precej tvegal, zaradi česar je storil tudi nekaj napak in tako je v cilj prismučal z nekaj manj kot sekundo in pol zaostanka in zasedel trenutno četrto mesto, na koncu pa si delil 15. mesto z Wernerjem Heelom in Klausom Kroellom ter s to uvrstitvijo osvojil svoje prve točke v svetovnem pokalu.

Kmalu za njim se je kot deveti na progo podal Andrej Šporn, ki si je od tekme sicer veliko obetal, a je na najbolj strmem delu proge naredil napako in odstopil. Takoj za njim je startal še zadnji Slovenec, Andrej Jerman. Po prvem vmesnem času je kljub slabšim vremenskim razmeram imel še nekaj prednosti pred že tedaj vodilnim Francozom Adrienom Theauxom, potem pa je bil njegov zaostanek na drugem vmesnem času že skoraj pol sekunde. V strmini je nato storil napako in tudi on odstopil.

Zadnji smuk sezone je postregel z zanimivim razpletom, predvsem zaradi slabše vidljivosti, ki je tekmovalcem onemogočala izboljšati zmagovalni čas, ki ga je z osmo startno številko postavil Theaux. Razmere so se celo tako poslabšale, da ga nista mogla premagati niti glavna favorita za smukaški kristalni globus, Michael Walchhofer, ki te dni zaključuje svojo kariero in Didier Cuche. Domačin Cuche je z uvrstitvijo na končno 4. mesto dobil bitko za mali kristalni globus in tako navdušil množico navijačev.

Jutri bo pri moških na sporedu finalni superveleslalom, z začetkom ob 09:20.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lenzerheide :. Smuk (m)


Leave a Comment