SP: Štuhčeva 11., Ferkova 30. na superveleslalomu

Ob 12.00 se je v St. Moritzu začel prvi boj za medalje svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Na uvodni preizkušnji so nastopila dekleta, ki so se pomerila na superveleslalomu, med 46. tekmovalkami na startu pa sta bili tudi Ilka Štuhec in Maruša Ferk.

Štuhčeva je nastopila deveta po vrsti, tik za Avstrijko Nicole Schmidhofer, ki je pred tem z odlično vožnjo prevzela vodstvo z 0.33 sekunde naskoka pred Tino Weirather iz Liechtensteina. Naša smučarka je začela izjemno in imela na prvem merjenju vmesnega časa 24 stotink prednosti pred Avstrijko, približno na polovici proge pa je po napaki zašla s smeri in tako izgubila precej časa. V cilj je prišla z 1.04 sekunde zaostanka za vodilno oziroma na takrat sedmo mesto. Ferkova je nastopila 35. po vrsti in v luči tega, da je pred dobrima dvema tednoma padla na smuku v Garmisch-Partenkirchnu, svojo nalogo opravila dobro. Z zaostankom 3.35 sekunde za vodilno je zasedla 30. mesto.


Ilka Štuhec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Nekoliko presenetljivo je do naslova prvakinje tako prišla Schmidhoferjeva, Weiratherjeva je osvojila srebro, do brona pa je prišla domača predstavnica Lara Gut. Štuhčeva je na koncu zasedla 11. mesto, s čimer je dosegla svoj drugi najboljši rezultat v tej disciplini na tekmah svetovnega prvenstva.

Ilka je po vožnji dejala: “Počutila sem se super, na startu in potem, ko sem začela. Sem grizla, želela sem dodajati in napadati. Lahko bi se pošalila in rekla, da sem bila tam skoraj prehitra, tako da me je potem vrglo. A izgubila sem kar nekaj časa, ki ga potem do dol nisem mogla več nadoknaditi, tako da sem kjer sem. Pogoji so bili super, sneg je bil čisto drugačen kot včeraj, bilo je po domače povedano bogo, bile so grude in vse možno. A danes je bilo fantastično, tako kot je po navadi tu v St. Moritzu, res je bilo veselje peljati. Za naprej si želim tako kot vsakič, še naprej čim bolje odsmučati, bomo pa videli kaj bo to pomenilo rezultatsko.

Maruša pa je o svojem nastopu rekla: “Za to tekmo smo se odločilo zato, da se spoznam s tem terenom, saj po tej strani proge nisem še nikoli vozila, da se spoznam s konfiguracijo proge, da vidim vse prehode in kaj me čaka. Moja naloga danes je bila, da odpeljem pravo linijo, da vse te dele odpeljem korektno, tako kot smo se zmenili na ogledu. Seveda sem poskušala biti tudi čim hitrejša. Na nek način sem zadovoljna, saj sem po dolgem času smučala korektno in uživala. Seveda bi si želela, da bi bila še kakšno sekundo hitrejša, potem bi bila z rezultatom še bolj zadovoljna. A zdi se mi, da je to dobra naložba za naslednje dni, saj moje glavne tekme še prihajajo, se pravi alpska kombinacija in slalom.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: St. Moritz :. Superveleslalom (ž)
Izjava: Ilka Štuhec (.mp3)
Izjava: Maruša Ferk (.mp3)


Leave a Comment