Superveleslalomsko zlato Innerhoferju


Hannes Reichelt, Christof Innerhofer in Ivica Kostelić [foto: OK GAP2011 / Müller Andreas]

S Svetovnim prvenstvom v Garmisch-Partenkirchnu so danes začeli tudi moški. Po progi Kandahar 2 je potekala superveleslalomska preizkušnja, ki je bila zaradi ledene površine in neravnega terena zelo zahtevna. Na startu je bilo 73 tekmovalcev iz 30 držav, med njimi tudi štirje slovenski smučarji.

Prvi se je na progo podal Aleš Gorza, svojo nalogo opravil solidno in postavil čas 1:42.45. Kmalu za njim je nastopil Andrej Jerman (številka 4) in prehitel svojega reprezentančnega kolega za 1.10 sekunde. “Ko sem prišel v cilj sem bil kar presenečen, ko sem prevzel vodstvo za več kot sekundo, a mi je bilo kmalu jasno, da na tem mestu ne bom dolgo zdržal. Pokazalo se je, da so bili za mano precej boljši. Škoda za tistih devet stotink, ki mi jih je zmanjkalo za petnajsterico, saj je bil to, konec koncev, moj cilj pred tekmo. Kar se tiče smuka, mislim, da bo zgodba drugačna. Tekme se že zelo veselim,” je o svojem nastopu dejal Jerman. Andrej Križaj (številka 6) vožnje ni končal, na kar je Avstrijec Romed Baumann prehitel Jermana in prevzel prvo mesto.

S startno številko 12 je odlično smučal Avstrijec Hannes Reichelt in prišel na prvo mesto, a ga moral kmalu predati Italijanu Christofu Innerhoferju, ki ga je ugnal za šest desetink sekunde. Najboljši smučar sezone, Hrvat Ivica Kostelić je nastopil 19. po vrsti in se z 72. stotinkami zaostanka uspel uvrstiti na tretje mesto. “Ne morem verjeti, to je enkratno,” je takoj po tekmi dejal novi superveleslalomski svetovni prvak.

Za tem smo čakali še nastop Andreja Šporna, ki je nosil številko 28. S progo je opravil solidno in prismučal na 18. mesto, ter nato zdrsnil na 20. Jerman je bil na koncu 16., Gorza pa 22. Razvrstitev pri vrhu je tako ostala nespremenjena. Zlata se je veselil Innerhofer, srebra Reichelt, brona pa Kostelić.

Velja omeniti nastop Bodeja Millerja. Američan je na sredini proge izgubil palico, a kljub temu nadaljeval vožnji. Njegova nastop je bil odličen, saj je bil občutno hitrejši od takrat vodilnega Italijana Wernerja Heel. V spodnjem delu pa je 33-letnik pa je napravil večjo napako, zapeljal izven idealne linije in zapravil ogromno časa. Na koncu je osvojil 12. mesto.

Trener hitrih disciplin Burkhard Schaffer je spregovoril o današnji preizkušnji in o nastopih naših smučarjev: “Bila je dobra in zelo zahtevna tekma, takšna kot mora biti na Svetovnem prvenstvu. Če je proga zelo tehnična, kakršna je bila danes in kot je bila recimo v Hinterstoderju, moramo dati od sebe 100 procentov, če želimo doseči zelo dobre rezultate. Vožnje bi lahko bile danes boljše in vsi fantje to vedo.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Garmisch – Partenkirchen :. Superveleslalom (m)


Leave a Comment