SP: Vesna Fabjan deveta, zmaga Američanki


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

Na zadnji sprinterski preizkušnji svetovnega pokala pred svetovnim prvenstvom se je v norveškem Drammenu med deseterico od Slovenk zavihtela le Vesna Fabjan, medtem ko sta Katja Višnar in Petra Majdič obstali v četrtfinalu.

Že v kvalifikacijah je bila s četrtim časom naša najboljša Vesna Fabjan, ki je imela četrti čas, tik pred Katjo Višnar, Petra Majdič pa je bila 16. Žal se našim dekletom v popoldanskih izločilnih bojih v sončnem Drammnu ni izšlo vse po željah. Katja Višnar in Petra Majdič sta obstali v tretji skupini četrtfinala, potem ko sta osvojili tretje in četrto mesto, Vesna Fabjan pa se je kot srečna poraženka prebila v polfinale z druge četrtfinalne skupine.

Vesna ob konkurenci Kikkan Randall, Ide Ingemarsdotter, Hanne Falk, Celine Brun-Lie in Magde Genuin žal ni mogla storiti več kot, da se je borila do zadnjih metrov za čim boljšo končno uvrstitev. Na koncu je osvojila 9. mesto, Petra je bila 15., Katja pa 21.

Končne zmage se je razveselila Američanka Randallova, ki je v finalu ugnala najboljšo s kvalifikacij, domačinko Maiken Caspersen Fallo, tretja pa je bila Švedinja Charlotte Kalla.

Karavana teka na smučeh se sedaj počasi seli na Holmenkollen, kjer se bo začelo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Prvi pravi vrhunec za Slovenijo bo na sporedu v četrtek, ko bo na sporedu sprint v prosti tehniki.

Kljub temu, da slovenske tekačice na smučeh apetitov niso dvignile, pa Ivan Hudač, trener Petre Majdič ohranja mirno kri in opozarja, da ti rezultati niso razlog za preplah. “Po težkih pripravah, ki so za nami v zadnjih tednih, smo pričakovali, da se lahko zgodijo tudi rezultati, ki ne bodo povsem po pričakovanjih. Celotna ekipa okrog Petre, jaz, zdravnik, serviserji in vsi, ki njo poznamo, vemo česa je sposobna in vemo, da je morda malce še utrujena. Potrebuje še 4 ali 5 dni, da se vrne nazaj. Situacija se spreminja z vsakim dnevom, tako kot je bilo to že v prejšnjih letih. Upajmo, da se bodo ti naši občutki in tudi želje potrdile na svetovnem prvenstvu in bodo tam rezultati boljši od teh v Drammnu. Včeraj smo v klasiki pričakovali boljši rezultat, vendar Petra na določenem snegu ni znala povsem natančno odreagirati s pravo pozicijo odriva in pravo frekvenco teka. Ni pokazala vsega česar je sposobna, vedela je le, da na nekaterih delih proge ni odtekla tako, kot si je predstavljala in je s tem tudi izgubljala proti najboljšim tekmovalkam. Po včerajšnji tekmi smo bili bolj zaskrbljeni, saj smo pričakovali rezultat med najboljšo deseterico. Po drugi strani pa so bili zaostanki zelo majhni in že samo pol minute razlike naredi velike premike po lestvici. Kar se tiče današnje tekme, je Petra kvalifikacije končala na mestu na katerem je. Kot smo navajeni, gre nato v izločilnih bojih iz teka v tek bolje, a na nesrečo je v četrtfinalu imela ob sebi dve tekmici, ki sta ji onemogočili boj za višje mesto. Taktično ni mogla storiti več, saj so jo tekmovalke na vodilnih mestih dobro zapirale, tudi sam finalni čas pa žal ni bil dovolj dober, da bi se naprej uvrstila kot srečna poraženka. Moja ocena po tekmah v Drammnu je sledeča: včerajšnji in današnji dan sta bila čisto drugačna. Situacija gre iz dneva v dan bolje. En teden pred svetovnim prvenstvom slabi ali dobri rezultati ne pomenijo še nič, o čemer zgovorno priča tudi preteklost. Eni tekmovalci so namreč sedaj že v maksimalni formi, drugi pa še prihajajo na to mejo. V tem času razno razni nasveti lahko situacijo v finalu povsem spremenijo. To pomeni, da v naši ekipi ni prisotnega nobenega strahu ali napetosti pred svetovnim prvenstvom. V miru torej pričakujemo tekme, ki kmalu prihajajo v Oslu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Drammen :. Šprint (ž)
Izjava: Ivan Hudač (.mp3)


Leave a Comment