SP: Zgodovinski uspeh – Vesna zmagala, Katja druga!


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

Vesna Fabjan in Katja Višnar sta poskrbeli za zgodovinski uspeh slovenskega teka na smučeh, potem ko sta na osmem sprintu v letošnji sezoni osvojili prvo in drugo mesto! Fantastičen ekipni uspeh je dopolnila še Alenka Čebašek z uvrstitvijo v četrtfinale.

Kljub okrnjeni konkurenci v ruskem Rybinsku, uspeh naših tekačic na smučeh ni zato nič manjši. Alenka Čebašek je osvojila prve točke svetovnega pokala, potem ko ji je le stotinka sekunde zmanjkala za uvrstitev med najboljši dvanajst. Katja Višnar in Vesna Fabjan sta bili še za razred boljši, potem ko sta že v kvalifikacijah zasedli prvo in drugo mesto. V četrtfinalnih bojih sta suvereno nadzorovali tek in se kot prvi v svojih skupinah prebili naprej v polfinale. Alenka Čebašek je tekla v skupini skupaj z Višnarjevo, za katero je zaostala za pičli dve stotinki. Žal se je vmes vrinila Nemka Denise Herrmann, ki se je tako uvrstila kot druga s skupine v polfinale. Alenka je tako postala 12. Slovenka s točkami svetovnega pokala, čakala pa jo je končna uvrstitev med 13. In 17. mestom.

Katja Višnar je v polfinalu za glavne nasprotnice imela Poljakinjo Justyno Kowalczyk, Marianno Longo in Francozinjo Laure Barthelemy. Vesna Fabjan je na start polfinala šla ob boku treh Rusinj in dveh Italijank – Magde Genuin in Arianne Follis. Višnarjeva je tekla v prvi skupini in na pogled povsem z lahkoto tekla ob boku Kowalczykove. Poljakinja je sicer narekovala ritem, a Katja ji je brez težav sledila in na ciljni ravnini je naša tekačica ob koncu celo popustila, saj je bila prednost pred zasledovalkami že velika. Kowalcyzkova je prva prešla čez ciljno črto, Katja je bila druga, tretja pa Italijanka Longa.

V drugi polfinalni skupini je Vesna imela nekoliko več težav ob ekipnem delu obeh Italijank. Potem, ko se je ob začetku ciljne ravnine že zdelo, da bo Vesna ostala brez finala, je uprizorila odličen zaključek in po fotofinišu premagala Arianno Follis ter se tako neposredno uvrstila v finale. Zmaga je v drugi skupini odšla Magdi Genuin.
Naši tekačici sta tako ponovili lanski uspeh, ko sta se obe uvrstili v finale Rybinska v sprintu. Letos so se za končno zmago udarile, poleg naših dveh, Italijanke Genuinova, Longa in Follisova ter Poljakinja Kowalczykova. Vse te tekmovalke so zasedle tudi prvih šest mest v kvalifikacijah. Finale osmega letošnjega sprinta za svetovni pokal sta naši začeli odlično in sta takoj stopile na čelo kolone. Sledile so vse tri Italijanke, Kowalczykova pa je bila na šestem mestu. Na dolg in strm vzpon, edini pravi na tej sprinterski progi sta prvi začeli naši tekmovalki – Katja pred Vesno. Kowalczykova se je izstrelila tik za naši dve do vrha vzpona. Ob spustu sta naši še vedno nadzirali potek in se proti ciljnemu sprintu odpeljali na prvem in drugem mestu. Z ozadja ju je napadala le še Kowalczykova, Italijanke pa so že odpadle. Fantastičen ciljni sprint je prinesel zgodovino za slovenski smučarski tek! Vesna Fabjan je ponovila lanski uspeh in je premagala vse tekmice, v zadnjih metrih pa je Katja Višnar poskrbela za dvojno slovensko zmago, potem ko je premagala Kowalczykovo. Uspeh kariere za Katjo ob njenem tretjem nastopu v finalu, ter druga zmaga Vesne in še rezultat kariere Alenke Čebašek so izplen naših tekačic na smučeh v Rybinyku 2011, ki bo šel v zgodovino slovenskega teka na smučeh z zlatimi črkami. “To je velik dan za slovenski smučarski tek. Dolgo se ga bomo spominjali. V Rybinsk se rada vračam,” je takoj po koncu tekme dejala presrečna Vesna Fabjan.

Svojega predstavnika smo imeli tudi v moški konkurenci, kjer pa je Boštjan Klavžar poslovil že po kvalifikacijah, kjer je osvojil 38. mesto. Za uvrstitev v izločilne boje je 20-letniku zmanjkala le dobra sekunda.
Jutri bodo v Rybinsku na sporedu še štafetni obračuni.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rybins :. Šprint (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Rybins :. Šprint (m)


Leave a Comment