SP: Zmaga znova v Avstrijo, Slovenija sedma


Robert Kranjec [foto: GEPA]

Avstrijski smučarji skakalci so zanesljivo in pričakovano dobili tretjo ekipno tekmo v letošnji sezoni. Drugi so bili Norvežani, tretji pa Nemci na krilih izjemnega Severina Freunda. Naši orli so osvojili sedmo mesto.

Tretjo ekipno tekmo smučarjev skakalcev v letošnji sezoni, prvo v poletih, je gostil s soncem obsijani Oberstdorf. Za Slovenijo so skakali Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Robert Kranjec. Med devetimi reprezentancami so naši po prvi seriji zasedali sedmo mesto, od mesta v finalu pa so se morali posloviti Rusi. Najdlje je za naše poletel Damjan, ki je pristal pri 182 metrih, Kranjec je skočil 178.5 metrov, Tepeš 173 metrov, Prevc pa še pol metra manj. Daljavo serije je postavil Finec Matti Hautamäki, ki je poletel do 212.5 metrov. Poleg njega so čez 200 metrov poleteli še Thomas Morgenstern, Johan Remen Evensen, Anders Jacobsen, Janne Happonen in Adam Malysz. Po prvih poletih so vodili Avstrijci pred Norvežani in Finci, naši pa so za petimi Japonci zaostajali za 14,2 točk.

Drugo seriji je za Slovenijo odprl Prevc, ki je naredil zelo dober polet, pristal pri 183.5 metrih in s tem našim naslednjim trem zagotovil, da se bodo še naprej lahko borili na najboljšo šesterico danes. Peter Prevc je s tem poletom tudi zaključil svoj prvi konec tedna na poletih. V prvi skupini finalne serije je bil ponovno najdaljši Morgenstern, ki je poletel do 209.5 metrov. Evensen je bil dva metra krajši, preko dvestotice pa sta poletela še Evensen in Happonen. V drugi skupini je za Slovenijo poletel Tepeš, ki je pristal pri 182.5 metrih, prednost pred Čehi pa je še povečal in sedmo mesto je bilo tako rekoč zagotovljeno. Z izjemnim poletom Fumihishe Yumota – 199.5 metrov, ki je sledil Tepešu pa so se Japonci našim odlepili na več kot 60 točk prednosti. Najdaljši v drugi skupini finalne serije je bil Jacobsen z 207 metri. Kot predzadnji je za naše skakal Damjan, ki je skočil v “slovenski koridor” finalne serije, saj je njegov polet meril 186 metrov, malce dlje od Tepeša in Prevca pred njim. Najdaljši v predzadnji skupini je bil domačin Michael Uhrmann z 209 metri.

V zadnji skupini je Kranjec rutinirano ubranil sedmo mesto Slovenije na današnji tekmi. Poletel je do 196.5 metrov, kar je bilo najdlje med našimi. Šesto mesto je z 210.5 metri za Poljake potrdil Malysz, na petem mestu so končali Japonci, premik po lestvici navzgor pa je nato za domačine napovedal Severin Freund z 218 metri (osebni rekord). Odgovora na izjemen polet Freunda ni imel Hautamäki za Fince, ki je poletel do 207 metrov, a to je bilo premalo za stopničke danes. Tretje mesto so si tako zagotovili Nemci na krilih Freunda, drugi so bili Norvežani, ki ob nerazpoloženem Björnu Einarju Romörnu niso bili dorasli tekmec zmagovalcem Avstrijcem.

Z današnjo tekmo se je zaključila tudi t.i. ekipna turneja po Nemčiji, za katero so štele tekme v Willingenu, Klingenthalu in Oberstdorfu. Zmagovalci so seveda postali Avstrijci pred Norvežani in Nemci, Slovenija je osvojila osmo mesto.

Svetovni pokal se sedaj seli v Vikersund, ker tamkajšnji delavci brez dlake na jeziku napovedujejo nov svetovni rekord. Letalnica v Vikersundu je prenovljena, sedaj je njena velikost 225 metrov, kar je 10 metrov več od Planice. Ali bo svetovni rekord res padel, bomo videli čez teden dni, prvi preizkus največje letalnice na svetu pa naj bi se zgodil v sredo malce čez poldne. Na tekmi prihodnji konec tedna na največji letalnici na svetu v Vikersundu bodo barve Slovenije zastopali Tomaž Naglič, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Robi Kranjec.

Pričakovali smo več kot sedmo mesto. A fantje so bili že kar malo utrujeni, prazni, niso več tako čutili nog kot so rekli tudi sami. Ta turneja je bila morda sedaj že malo naporna, še posebno, če se moraš vseskozi boriti, če nekaj loviš. Tako smo morali še enkrat priznati sedmo mesto, za kaj več pa bi morala eden ali dva dodati še malo. Sicer pa so bili poleti vseh fantov danes solidni, niso pa bili tisti, ki smo jih pričakovali,” je po tekmi povedal glavni trener Matjaž Zupan.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf :. Uradni rezultati
Izjava: Matjaž Zupan (.mp3)


Leave a Comment