Štirikros s pležuhi to nedeljo pod Mariborskim Pohorjem


Utrinki iz prireditve leta 2011 [foto: Samo Vidic]

Za soboto vremenske karte namigujejo na snežne in dežne padavine in če sneg tekmovalcev na drugem Red Bull Pležuh štirikrosu zagotovo ne bi motil (pravijo, da vozijo dovolj hitro, da sneg z očal sproti pomete veter), je dež precej bolj neprijetna zadeva, tako za tekmovalce, kot za gledalce. V nedeljo se nato obeta lepo vreme, pa tudi mraz naj bi spet pritisnil. Novozapadlega snega, ki se obeta predvsem ponoči, kot kaže ne bo veliko, temperature pod lediščem pa bodo že sedaj trdo progo morda še dodatno utrdile. Odločitev, da se tekmovanje prestavi za en dan je tako več kot dobra, če bo le vreme držalo besedo. Pležuharji med tem menda že brusijo robnike na svojih enonogih napravah!

Zaradi slabe vremenske napovedi je drugi Red Bull Pležuh 4 Cross prestavljen s sobote na nedeljo, 3. februarja!

Ko so pred več kot dvesto leti v hribih nad Dravsko dolino izumili pležuh, si verjetno niso mislili, da bo ta naprava za drsanje po snegu postala osnovno orodje za najbolj divji snežni kros na slovenskem. Red Bull Pležuh 4 Cross se je prvič zgodil pred dvemi leti, lani ga je pretoplo vreme s popolnoma “gnilim” snegom odgnalo, letos pa se spet vrača. Na ciljni strmini smučarske proge Snežnega stadiona pod Mariborskim Pohorjem, kjer so se nedolgo tega pomerile najboljše smučarke na svetu, se bodo piloti novodobnih pležuhov spopadli to nedeljo. Kvalifikacije se bodo pričele že ob 9.30 dopoldan, glavni del tekmovanja pa bo na vrsti ob 14h.


Utrinki iz prireditve leta 2011 [foto: Samo Vidic]

Sistem pležuharskega kros tekmovanja je enak tistemu, ki ga prakticirajo smučarji krosisti. Tega Slovenci dobro poznamo tudi po zaslugi brkatega smučarskega divjaka Filipa Flisarja, enega najboljših smučarjev v svoji disciplini na svetu. Vsi pležuharji se bodo po progi morali najprej spustiti sami, z dobrim kvalifikacijskim časom pa si bodo lahko priborili mesto na glavnem tekmovanju. Tam se bodo iz kroga v krog, po progi z ostrimi zavoji in kakšnim skokom, spuščali po štirje, le dva iz vsake skupine pa bosta napredovala. Tako vse do finala, kjer se bo odločalo o drugem kralju ali kraljici med pležuharskimi krosisti. Za uspeh bo gotovo tudi tokrat potrebno veliko znanja, izkušenj in seveda zvrhana mera poguma. Še posebej če bo podlaga res trda, vožnje pa posledično hitre.

Pležuh se je menda pred več kot dvesto leti iz Dravske doline razširil na področje Pohorja, kjer ga še danes imenujejo tudi “pok” in na območje Slovenskih goric, kjer je bil poznan kot “drlec”, včasih pa je slišal tudi na ime “koza” ali “polžek”. Drsna površina je bila nekoč narejena iz ukrivljene deske, “doge”, ki so jo sneli z neuporabnega soda, pležuh pa je bil v celoti lesen.


Utrinki iz prireditve leta 2011[foto: Samo Vidic]

Tradicija se je skozi leta ohranila, a današnji pležuhi so v marsičem drugačni kot njihovi predniki. Večina za drsno površino uporablja kar alpske smuči, kakšen celo snežno desko, pod udobnim sedežem pa se velikokrat skriva amortizer, ki omogoča bolj mirno vožnjo in več kontrole. Za tehniko ne zaostaja niti oblika. Žive barve, poslikave in vzorci so obvezen del opreme, zato je prav, da se na tekmovanju kot je Red Bull Pležuh 4 Cross izbere tudi najboljšega v tem pogledu. Pležuhe, ki bodo tekmovali, bodo s kreativnega vidika ocenjevali člani posebne komisije. Na koncu bomo tako spoznali tudi najlepšega “konja” na dirki.

Letošnji Red Bull Pležuh 4 Cross podpira podjetje Salomon, ki bo najboljšim podelilo tudi nagrade. Zmagovalec bo na koncu domov odnesel nov par smuči Salomon. Morda bo z njihovo pomočjo zgradil kar dva nova Pležuha, ali pa jih bo dejansko nataknil na noge in kakšen zavoj odsmučal tudi stoje na dveh “dilcah”. Drugi se bo oblekel v novo smučarsko jakno in hlače, tretji pa bo na glavo nataknil novo čelado in očala, vse seveda omenjene znamke. Tudi najboljši pležuh, pravzaprav njegov lastnik ali lastnica, se bo za nagrado lahko pohvalil z novimi smučarskimi očali Salomon. Pa ne z očali kar tako! Gre za Salomonov najnovejši produkt na tem področju, očala X-View, ki sledijo že uspešnim X-Tend. Gre za posebna očala, ki močno razširijo vidni kot uporabnika, poleg tega pa se izjemno prilagajajo obrazu ter zelo dobro zračijo. S tem seveda poskrbijo za večjo varnost tistega, ki skozi njih gleda in tudi tistih, ki se na smučišču znajdejo v njegovi bližini. S temi očali se ne spregleda ne ljudi, ne kakšne smreke, najlepši pležuh pa bo tako gotovo še dolgo ostal cel!


Utrinki iz prireditve leta 2011[foto: Samo Vidic]

Leave a Comment