Stoch zanesljivi zmagovalec turneje

V Bischofshofnu se je z zanesljivim zmagoslavjem Kamila Stocha končala 69. novoletna turneja. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc, danes 12., skupno pa deveti.

Na zadnji tekmi 69. novoletne turneje so nastopili štirje slovenski orli, potem ko sta včeraj v kvalifikacijah odpadla Cene Prevc in Anže Lanišek, ki se je tako poslovil tudi od visoke skupne uvrstitve na turneji. Kot prvi je od naših danes nastopil Žiga Jelar, ki je s 125 metri in 116,9 točkami izgubil v paru z Nemcem, Constantinom Schmidom, ki je skoči 132 metrov, zbral pa je 131,4 točk. A Jelarju se je za druge točke na turneji izšlo med srečnimi poraženci, po prvi seriji je zasedal 26. mesto. Brez finalne serije je ostal Domen Prevc, ki je skočil 119 metrov, zbral pa je 105,3 točk, kar je bilo premalo za zmago proti Aleksandru Zniszczolom, ki je skočil 128 metrov, Domen pa je ostal tudi brez finalne serije na končnem 38. mestu.


Kamil Stoch je zmagovalec novoletne turneje [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Brez finala je tik pred koncem serije žal ostal tudi Tilen Bartol, ki je izgubil dvoboj proti Keičiju Satu. Bartol je skočil 122.5 metrov in je zbral 113,1 točk, Sato pa 129,5 točk. Bartol je zasedel 31. mesto, če ne bi bilo tekme na izpadanje, bi se uvrstil v finalno serijo. Kot zadnji od naših v prvi seriji je super skok prikazal Peter Prevc, ki je skočil 132.5 metrov, 134,9 točkami pa je vrgel rokavico Gregorju Schlierenzauerju. Avstrijec je skočil 115 metrov, kasneje pa je bil še diskvalificiran in Peter se je veselil še četrtega finala na tej turneji, po prvi seriji je bil na visokem 8. mestu.

Vodil je Poljak Kamil Stoch s 139 metri in 150,9 točkami, drugi je bil Nemec Karl Geiger s 138 metri in 143,6 točkami, tretji pa Norvežan Marius Lindvik s 137 metri in 141,2 točkami.

V finalni seriji je Jelar pristal pri 122.5 metrih, s skupno 228,4 točkami pa je turnejo zaključil s 27. mestom. Najstarejši Prevc je šesto uvrstitev skupno med deseterico iskal z osmega mesta po prvi seriji. V finalu je skočil 133.5 metrov, skupno 268,1 točk je bilo dovolj za končno 12. mesto in 9. mesto v seštevku turneje. “Novoletna turneja je zaključena, končal sem jo na 12. mestu. Po prvi seriji je kazalo malo bolje, žal se mi je pripetila napaka v drugi seriji, zato je odlična uvrstitev odletala po zraku. Tega mi je malce žal, a glavo gor, treniramo dalje,” je povedal Prevc po tekmi.

Zelo zanesljive zmage in s tem tudi tretje skupne, se je razveselil Kamil Stoch, ki je v finalu pristal pri 140 metrih, s 300,7 točkami pa je bil danes daleč pred vsemi. Drugo mesto je osvojil Lindvik s 140.5 metri v finalu in s skupno 280,4 točkami, tretje pa Geiger, ki je v finalu skočil 133.5 metrov, zbral pa je 277,3 točk.

Peter Prevc z osmimi skoki na 9. mesto

Kamil Stoch je z dvema zmagama na turneji skupno zbral 1110,6 točk, drugi je Geiger s 1062,5 točkami, tretji pa še en Poljak, Dawid Kubacki s 1057,8 točkami. Peter Prevc je skupno torej zasedel 9. mesto s 1018,0 točkami in kot edini od Slovencev z osmimi skoki, Lanišek je 23., Jelar 25., tik pred Cenetom Prevcem, Domen Prevc je osvojil 29. mesto, Bor Pavlovčič 51., Tilen Bartol pa 61. mesto na 69. turneji. “Novoletna turneja je za nami, do Innsbrucka je bila vrhunska, Bischofshofen žal črna pika, ki nas je stala treh vrhunskih uvrstitev med petnajst, dveh med deset in enega morda med pet ali višje. Danes Peter Prevc 12. z malo slabšim skokom v finalu, s poznim odskokom in na koncu solidno 9. mesto skupno, kar pa mislim, da bo zanj zelo pozitivno za naprej. Anže je z mislijo že v Neustadtu, ostali fantje tudi in smo pripravljeni, da pokažemo drugi obraz oz. popravimo vtis iz Bischofshofna, kar pa mislim, da bomo zagotovo storili,” je črto potegnil glavni trener naših Robi Hrgota.

Skakalna karavana svetovnega pokala nadaljuje brez pravega premora. Jutri se bodo že preselili na prizorišče naslednjih dveh tekem svetovnega pokala v nemški Titisee-Neustadt. V petek bodo tam na sporedu kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa tekmi svetovnega pokala, tudi s šesterico Slovencev, ki je nastopala v včerajšnjih kvalifikacijah v Bischofshofnu.


Rezultati: Novoletna turneja .: Bischofshofen
Lestvice: Novoletna turneja


Leave a Comment