Štuhčeva do desetih stopničk, krstna zmaga Goggie

Džongson v Južni Koreji, kjer bo prihodnje leto del smučarskih tekmovanj v okviru olimpijskih iger v Pjongčangu (tehnične discipline bo gostil Jongpjong), je danes gostil predzadnji ženski smuk v sezoni. V konkurenci 47 smučark sta nastopili tudi Ilka Štuhec in Maruša Ferk. Štuhčeva je imela dva smuka pred koncem 137 točk naskoka pred Italijanko Sofio Goggio, edino še preostalo tekmico za smukaški globus.


Ilka Štuhec [foto: GEPA]

Prva se je z olimpijsko progo in postavitvijo francoskega trenerja Jeana Philippa Vullieta spopadla Američanka Lindsey Vonn, ki je bila na obe trening najhitrejša. Na progi je imela nekaj težav, toda Nicole Schmidhofer, aktualna svetovna prvakinja v superveleslalomu, ji ni bila konkurenčna. Povsem drugače je bilo s Štuhčevo, ki je imela zelo hitre smuči. Po prvem merjenju vmesnega časa je imela 33 stotink naskoka pred Američanko. Po drugem merjenju ga je ostalo še 20 stotink, ki pa se je nato spremenil v 12 stotink zaostanka. Na progi je delovala zelo mirno. Njen zaostanek je narastel na 34 in nato na 45 stotink, v spodnjem pa stopila na plin in imela v cilju zgolj 16 stotink zaostanka. S štartno številko 5 je nastopila Goggia. Po polovici proge je bila zgolj 15 stotink za Vonnovo, v cilju pa jo je z brezhibno vožnjo prehitela za sedem stotink, Ilko pa za 23.

Dobro je bila na poti tudi Tina Weirather iz Lihtenštajna, vodilna v superveleslalomskem seštevku, ki je bila po prvih dveh merjenjih vmesnega časa podobno hitra kot Štuhčeva, a nato odstopila. Še hitreje je začela Nemka Viktoria Rebensburg, ki je ime po tretjini proge 67 stotink naskoka, a v nadaljevanju storila večjo napako, ki jo je stala vrhunske uvrstitve. Izjemno je začela tudi Švicarka Corinne SuterLauren Ross, ki je ves čas držala stik z najboljšimi in v cilju zaostala zgolj 58 stotink ter dopolnila ameriški uspeh. Pri nastopu Švicarke Jasmine Flury (21) in Avstrijke Tamare Tippler (22), ki sta bili izjemno na progi, so imeli organizatorji nekaj težav s časomerilci. Po daljšem premoru se je ob Tipplerjevi izpisal zaostanek 61 stotink, kar je pomenilo 5. mesto.

Proga je zgoraj po nastopu najboljših postala nekoliko hitrejša, zato je imelo veliko smučark po prvih dveh merjenjih vmesnega časa prednost, vendar pa to ni vplivalo na razplet pri samem vrhu. Se ja pa danes držala precej bolje kot na treningih, kar je pomenilo možnosti tudi za Marušo Ferk, ki je štartala s štartno številko 41. V cilj je prispela z 2.60 sekunde zaostanka, kar je zadoščalo za končno 26. mesto in prve smukaške točke v sezoni.


Maruša Ferk [foto: GEPA]

Z današnjim razpletom je bila sicer odločitev o smukaškem globusu prestavljena na finale v ameriškem Aspnu, toda Goggia ima v boju zanj le matematične možnosti, saj ima Štuhčeva pred zadnjo tekmo kar 97 točk prednosti. Na finalu točke sicer dobi zgolj prvih petnajst smučark.

V nedeljo ponoči po slovenskem času bo v Džongsonu še superveleslalomska preizkušnja za dekleta.

Ilka Štuhec je bila s svojo vožnjo, ki je bila na oko videti skorajda popolno, zadovoljna, je pa še našla prostora za napredek: “Ni bila še čisto idealna. Vem, kje bi še lahko malo bolj tvegala oziroma odpeljala malo bolj drugačno linijo, sploh v srednjem delu. Sem pa generalno gledano zadovoljna. Rezultat je super.” Kako pa ji je všeč olimpijski teren? “Proga je zanimiva, posebna. Tako kot vsak smuk, ima svoje specifike, ključne točke. Je dosti vsega. Dosti prelomnic, skokov, resda pa ni neke velike strmine, da bi lahko rekel, da je tu zelo zahtevno … Ni najbolj zahtevno, ampak ker si ne moreš privoščiti napake, je zato še toliko bolj zahtevno.

Povprašali smo jo še, kako je bilo nastopati pred tako maloštevilnimi gledalci. “Tekma kot tekma. Ne igra to neke vloge. V cilju je malo drugače, to je pa tudi vse.

Grega Koštomaj, trener Ilke Štuhec, je bil po tekmi jedrnat: “Uvrstitvi na stopničke se ne gleda v zobe.” O stanju na terenu pa: “Noč je bila jasna, tako da je bilo na progi precej trdo. Za tekmovalke, ki so štartale na začetku, so bile razmere še dosti v redu, potem pa se je proga v določenih delih, kjer je bilo vanjo uprto sonce, malce zmehčala. Sicer pa v redu organizirana in pripravljena proga.


Viktoria Rebensburg [foto: GEPA]

Malo sem smučala, malo sem pa plavala,” je malce v šali, malce zares po tekmi dejala Maruša Ferk. “Mislim, da je bil to maksimum z mojo štartno številko in za takšne pogoje. Sem ena redkih, ki sem s tako štartno številko prišla med trideset. To je bila moja najboljša vožnja v teh treh dneh tukaj. Bolj sem bila pogumna, poskušala sem biti čim bolj zaprta, ker na treningih tega nisem naredila. Morala sem povsem spremeniti mišljenje in na tekmi vse na novo narediti, se pravi, biti v preži čim več. Zdi se mi, da mi je to kar dobro uspelo. Sem zadovoljna, vem pa, da če bi bili pogoji boljši, sploh v spodnjem delu – po tistem superveleslalomskem delu je bilo že mehko – bi bila lahko uvrščena še višje.

V prid ji ni šel niti zaplet s časomerilci. “Škoda, da je bila tista prekinitev vmes, zaradi katere sem štartala 35 minut kasneje, kot bi po izračunanem času za svojo štartno številko morala. To se je kar poznalo. Malo je grenkega priokusa, ker vem, da bi bila lahko še višje uvrščena, ker sem prikazalo povsem drugo vožnjo kot prejšnja dva dneva.


Rezultati: Svetovni pokal .: Džongson :. Smuk (ž)
Izjava: Ilka Štuhec (.mp3)
Izjava: Maruša Ferk (.mp3)


Leave a Comment