Štuhčeva z novo vrhunsko predstavo do zmage številka šest!

V švicarski Crans Montani je danes dekleta čakal peti od sedmih superveleslalom v sezoni. Tri od štirih preizkušenj za svetovni pokal je dobila Lara Gut, ki je bila zaradi poškodbe že primorana skleniti sezono, zadnjega pred svetovnim prvenstvom v Cortini d’Ampezzo pa Ilka Štuhec, ki je bila od Maruši Ferk na startu tudi danes.

V konkurenci je bilo 63 smučark. Ilka se je po včerajšnji številki 1 na alpski kombinaciji tokrat na progo podala s štartno številko 5, Ferkova pa 54. Progo je postavil trener Tine Weirather, Andy Evers.


Ilka Štuhec je slavila novo zmago [foto: GEPA]

Za razliko od včeraj je bilo danes v Švici vreme za razglednico. Prvi čas je v cilju postavila Švedinja Kajsa Kling, prva pa je njen dosežek izboljšala Avstrijka Stephanie Venier, ki je vodila tudi pred nastopom Štuhčeve. Mariborčanka je v zgornjem delu ubrala precej drugačno linijo od tekmic pred njo, kar ji je prineslo 64 stotink prednosti. V srednjem delu se je ta nekoliko zmanjšala (na 38 stotink), se pri tretjem merjenju vmesnega časa povečala na 41 stotink, odličen desni zavoj v spodnjem delu in visoka hitrost pa sta ji pred zaključkom prinesli 35 stotink zaloge. Spodaj je Ilka prestavila v prestavo višje in imela v cilju kar 1.09 sekunde naskoka pred Avstrijko, kar je napovedovalo nov vrhunski rezultat. Kot prva – in kot se je kasneje izkazalo, tudi edina – se ji je na manj kot sekundo približala Elena Curtoni, s katero sta bili na zadnjem merjenju vmesnega časa še poravnani, Italijanka pa je v cilju zaostala natanko pol sekunde. Tretja je na koncu ostala Venierjeva, ki je poleg Weiratherjeve, danes četrte, najbolj resna tekmica Štuhčeve za mali kristalni globus.

Maruša Ferk, ki je bila včeraj na alpski kombinaciji odlična peta, je imela po prvem merjenju vmesnega časa 1.06 zaostanka za rojakinjo, kar je bil 47. čas, po polovici proge se je ta povečal na 2.81 sekunde, v cilju pa znašal 4.31 sekunde, kar jo je uvrščalo na 33. mesto, s čimer je žal ostala brez točk za svetovni pokal. Na koncu je bila 35.

Na tekmi je bilo kar nekaj zvenečih odstopov. Med drugim proge do konca niso izpeljale Italijanka Sofia Goggia, Američanka Lindsey Vonn in Nemka Viktoria Rebensburg. Štuhčeva je postala prva Slovenka, ki je sebi v prid odločila dva superveleslaloma.

Ilka Štuhec tudi sama ni vedela, kaj je storila v zaključku, da je bila tako hitra. “Malo sem že čutila noge, ker smo bili včeraj cel dan na terenu in sem si rekla ‘samo smučaj’ in očitno je bilo hitro. Moram tudi sama pogledati, kaj sem storila. Zamislila sem si drugače, kot sem potem dejansko peljala. Ker se je vse tako hitro dogajala, sem enostavno improvizirala in to dokaj uspešno.” Pa je po prihodu v cilj slutila, da je bila to vožnja za nov izjemen rezultat? “Nisem vedela, ker sem štartala dosti hitro. Dosti punc smuča zelo, zelo dobro in je vedno treba počakati do konca. Ko se je proga od sonca in vročine otoplila, je počasi postalo jasno, da ni več nikogar, ki bi me lahko izrinil.

Grega Koštomaj, trener Ilke Štuhec, o današnji taktiki: “Že zjutraj na žiriji sem videl, da so razdalje malo krajše kot včeraj, da je malenkost bolj zavit, da je treba biti zgoden pri prijemanju zavojev. Druga taktika kot napad pa tako ne more prinesti rezultata.” Pa je on po prihodu Ilke v cilj vedel, da je njen nastop napoved nove zmage? “Bil sem zelo zadovoljen s prednostjo, ki jo je imela v cilju, ker je Stephanie Venier zadnje čase kar dobro smučala. Tudi del, ki sem ga pokrival in videl, je Stephanie dobro odpeljala. S tako prednostjo sem bil kar prepričan, da bo zopet na stopničkah. Za zmago pa je vedno potrebno tudi malo sreče.” … in tak spodnji del: “Morda za to predzadnji odsek ni bil najhitrejši, ker smo želeli imeti visoko linijo za zadnji del, ki je bil malo bolj na gosto postavljen, potem pa ‘šuš’ v cilj preko zadnjega skoka.” O spogledovanju z globusi pa je dejal: “Ne spreminjamo mentalitete, gremo tekmo po tekmo. Globusi so sigurno dosegljivi, je pa potrebno za to tako smučanje kot danes. Na tem bomo delali še naslednje tri vikende, pa tudi jutri. Upam, da bomo pri tem tako uspešni, kot do sedaj.

Maruša Ferk pa je po tekmi dejala: “Proga je bila pri moji številki že povsem mehka. Ni bilo prave opore. Škoda, ker vem, da sem nekaj odsekov zelo dobro odpeljala, korektno, odločno. Pravilna izvedba, prav sem se lotila odsekov. Zadnji del je bil najbolj v soncu in je sneg tam povsem ‘spustil’. Zelo veliko punc je tu padlo. Bila je bolj borba s samim seboj. Smučke je vleklo v vse smeri. Za take tekme potrebujem boljše FIS točke, da imam boljšo štartno številko. Jutri bo številka nedvomno boljša. Če bom toliko prej štartala, bo tudi proga drugače zdržala. Se nadejam, da bom jutri ponovno odpeljala tako kot znam in verjamem, da bo jutri boljše.


Rezultati: Svetovni pokal .: Crans Montana :. Superveleslalom (ž)
Izjava: Ilka Štuhec (.mp3)
Izjava: Grega Koštomaj (.mp3)


Leave a Comment