Svindal prvak v kraljevski disciplini

Težke razmere na progi, 35.000 dobro razpoloženih pristašev alpskega smučanja v cilju Planaija, na startu pa le vrhunski smukači – v Schladmingu je bilo torej vse pripravljeno za spektakularen 42. smuk za naslov svetovnega prvaka. Z vrhunsko predstavo si je ta prestižni naziv  prismučal Norvežan Aksel Lund Svindal. To je zanj po Areju leta 2007 že druga zlata medalja v tej disciplini.

Dobro formo je potrdil junak Kitzbühla, 23-letni Dominik Paris, ki je za Svindalom zaostal manj kot pol sekunde in si prislužil svojo prvo medaljo s svetovnih prvenstev. David Poisson, ki je tako kot Paris dobro smučal na Streifu, je osvojil bron.


30-letni Norvežan ima zdaj že dve medalji z letošnjega SP [foto: GEPA]

Šporn z napako zapravil odličje

Uvrstitve med najboljšo šesterico si je na smukaški preizkušnji želel Andrej Šporn, trenutno naš najboljši alpski smučar. Realno je bilo to tudi pričakovati, saj je cel januar smučal izjemno. A nesreča, ki se ga drži od Kitzbühla, je tudi na danes poskrbela, da se je v vožnjo Kranjskogorčana tik pred ciljem prikradla napaka. Izgubil je skoraj sekundo prednosti, ki si jo je nabral prek celotne proge. Zadovoljiti se je moral z 11. mestom, sanj o izboljšanju dve leti starega 6. mesta iz Garmischa pa je bilo konec.

“Zelo sem jezen. V bistvu sem čez celo progo naredil samo nekaj napak, s katerimi pa nisem izgubljal časa. Nekajkrat sem bil na robu padca, kar je bilo zaradi slabe vidljivosti. Ne vidiš valov, vse je samo ravno. Šel sem na limitu, v spodnjem delu pa mogoče ubral preveč agresivno linijo, tako da nisem uspel zaključiti zavoja. V traverzo tako nisem prišel dovolj visoko in tako je šlo veliko časa. Vsi bodo imeli težave, če bodo razmere takšne kot so zdaj. Mislim, da sem s to napako izpustil stopničke,” je po tekmi povedal razočarani Šporn.

Nesrečno se je končal nastop še enega našega smučarja. 21-letni Boštjan Kline se ni ustrašil veličine Schladminga in smučal tako dobro, kot že dolgo ne. Na zadnjem merjenju vmesnega časa je zaostajal sekundo in pol, kar bi ga popeljalo v najboljšo petnajsterico. Pri prehodu na ciljno strmino pa se je malenkostno uštel v liniji in grdo padel. Kljub temu, da se na svetovnih prvenstvih točke za svetovni pokal ne podeljujejo, bi si z današnjim nesojenim uspehom lahko precej izboljšal svojo startno številko.

Svoj krstni nastop na svetovnih prvenstvih pa je uspešneje od Klineta prestal Klemen Kosi. Svindal in druščina so zanj zaenkrat še neulovljivi, kljub temu pa se Mariborčan lahko pohvali z 29. mestom.

Hud poraz Avstrijcev

Dobre predstave na treningih so domačinom vlivali upanje, da bodo tokrat le dočakali slavje rdeče-belih. A četverica – Mattias Mayer, Max Franz, Hannes Reichelt, Klaus Kröll – je enostavno podlegla bremenu. Zabeležili so enega najslabših rezultatov na tekmovanjih na domačih tleh. Najtežje bo zamujeno priložnost zagotovo pozabil Kröll, ki je nastopil kot zadnji izmed elitne sedmerice smukačev. Ob zaključku njegovega nastopa se je namreč na zaslonu v cilju izpisala nesrečna štirica.

A na svetovnih prvenstvih se ponavadi zgodijo nepredvidljive stvari. Tako bi si gledalci, še bolj pa tekmovalci želeli sonca, dobili pa so oblake, nekaj snežink, difuzno svetlobo in izjemno ledeno snežno površino. In Svindal je vse to izkoristil, uspela mu je tehnično, predvsem pa taktično dovršena vožnja do novega uspeha.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Schladming :. Smuk (m)


Leave a Comment