TdS: Petra pred zadnjo etapo pridobila mesto


Justyna Kowalczyk [foto: Klemen Zibelnik]

Predzadnja preizkušnja letošnjega Tour de Skija je v italijanski Val di Fiemme dekletom ponudila 10 km preizkušnjo v klasični tehniki. Med 39 tekmovalkami je Petra Majdič v skupinskem startu imela 51 sekund zaostanka za vodilno Poljakinjo Justyno Kowalczyk. Petra je na progo krenila odločno, tako kot vedno in na prvi vmesni čas na 1.7 km pritekla tik za Therese Johaug in Kowalczykovo na tretjem mestu. V nadaljevanju sta se vodilni dve tekmovalki odlepili od tekmic in na 3.3 km prišle s prednostjo 10 sekund pred Aino Kaiso Saarinen, Petra pa je zasedala peto mesto z zaostankom 17 sekund. Medtem je odstopila 10. v skupnem seštevku Toura, Slovakinja Alena Prochazkova.

Na polovici proge je še vedno taktično odlično tekla Kowalczykova, ki je tekla v zavetrju Johaugove na drugem mestu. Tretja je bila Saarinenova z zaostankom več kot dvajsetih sekund. Petra je po polovici proge na osmem mestu zaostajala 45 sekund. Na 6.6 km je bilo več ali manj že jasno, da vodilnih tekmovalk danes ne bo ujela nobena tekačica iz ozadnja. Kowalczykova je pritekla na 6.6 km pred Johaugovo, tretja Saarinenova pa je zaostajala že več kot pol minute (35 sekund). Petra je imela po izjemno hitrem startu težave in je ob vstopu v zadnji krog zasedala 9. mesto z zaostankom skoraj minute za vodilno.

Zadnje merjenje vmesnega časa na 8.3 km je jasno dalo vedeti, da bo Kowalczykova zmagovalka Tour de Skija tudi v letošnji sezoni. Poljakinja je z Norvežanko Johaugovo še vedno suvereno tekla na čelu, obe tekmovalki pa sta imeli pred tretjo Mariano Longo imeli skoraj minuto naskoka. Popustila je Saarinenova, ki jo je poleg omenjene Italijanke prehitela tudi Norvežanka Marte Elden. Naša šampionka je veliko tekla izven smučine in je vidno izmučena na zadnje merjenje vmesnega časa prišla z zaostankom minute in pol na desetem mestu. Malo pred ciljem je izjemna Poljakinja strla Johaugovo in ciljno črto prečkala 6,3 sekunde pred Norvežanko. Tretje mesto je ostalo doma po zaslugi Longe, ki je v cilju zaostala natančno 55,7 sekund za zmagovalko. Lani druga na Touru, Petra Majdič, je v cilj pritekla na devetem mestu z minuto in 32 sekundami zaostanka. Pred jutrišnjim peklenskim vzponom na Alpe Cermis ima Kowalczykova praktično neulovljivo prednost dveh minut in osmih sekund pred Mariano Longo, naša šampionka pa je na četrtem mestu z zaostankom treh minut in osmih sekund.

Spet sem med deset, kar sicer pomeni super uvrstitev, a v tem današnjem kontekstu vseeno manj od pričakovanj oz. predvsem od želja. Res bi si želela, da bi uspela iztržiti več od vsega skupaj. Včasih je tako, da imaš v smučeh veliko pomoč, včasih pa malo smole, a v obeh primerih ekipa dela res trdo, od jutra do večera. Vsi se trudimo maksimalno, da bi našli hitre smuči in dober oprijem, a žal se nam danes ni posrečilo. Lahko rečemo, da je do tega po eni strani prišlo v relativno slabem trenutku, saj to ni ravno najboljša popotnica za jutrišnji vzpon. Želela sem si pridobiti večjo prednost pred specialistkami za prosti slog, a se je žal zgodilo ravno obratno in so se mi one še malo bolj približale. Jutri bo verjetno še en peklenski dan, vseeno pa upam, da bom uspela izvleči maksimum,” je po tekmi dejala Petra Majdič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val di Fiemme
Izjava: Petra Majdič (.mp3)


Leave a Comment