TdS: Petra pred zaključkom na petem mestu


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

Šesto preizkušnjo Tour de Skija je naša edina preostala tekmovalka, Petra Majdič, začela z drugega mesa, 40 sekund za vodilno Justyno Kowalczyk, ki se je prva podala na 15 km progo v prosti tehniki. Poljakinja je začela silovito in prednost pred našo tekačico večala, tudi zasledovalke pa so se Dolanki počasi približevale. Na 5 km je Petra pritekla skupaj s Švedinjo Charlotte Kalla in Italijankama Marianno Longo ter Arianno Follis – zaostanek je bil malce manj kot minuta. Te tekmovalke so se držale skupaj tudi v nadaljevanju proge in na 10 km prišle skupaj s dokaj podobnim zaostankom kot na 5 km.

Prva je v cilj prišla Poljakinja, ki pa je v zadnjem krogu precej popustila in ciljno črto prečakala le z 22,2 sekundami prednosti pred domačinko Follisovo, tretja pa je bila njena rojakinja Logna, z zaostankom 22,6 sekunde. Na četrtem mestu je končala Kalla, ki je zaostal 23,7 sekund, Petra Majdič pa je osvojila peto mesto, v primerjavi z vodilno Kowalczykovo pa je še pridobila tri sekunde.

Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna, saj je bila to ena boljših tekem zame v prosti tehniki. Končno nam je uspelo dokazati, da se vsa ta vlaganja v trening v prosti tehniki obrestujejo. Na začetku tekme sem v prvem vzponu sicer precej izgubila glede na ostale, ki so mi ušle ravno tam tudi v zadnjem krogu. So nižje tekmovalke in so lahko izbrale hitrejšo tehniko, tako da so lahko tekle hitreje kot jaz. Na koncu sem se za zadnje tri kilometre zelo trudila, da mi ne bi preveč pobegnile in mislim, da mi je to uspelo kar dobro. Igra je torej odprta še naprej, a res je, da te štiri tekmovalke, ki so pred menoj, so res izjemno močne. Tour bo še precej zanimiv, za soboto in nedeljo pa je še napoved dežja, kar pomeni, da bodo ‘štrene’ še dodatno zmešane zaradi vremena, ampak jaz upam, da v našo korist,” je po tekmi dejala Petra Majdič.

Jutri je na Touru dan počitka nato pa še velika odločitev, ki bo po sobotni klasični preizkušnji na 10 km dokončno dala zmagovalko v nedeljo, ko se bodo dekleta pomerila na 9 km v prosti tehniki.


Rezultati: Svetovni pokal .: Toblach (m)
Izjava: Petra Majdič (.mp3)


Leave a Comment