TdS: Petra skupno četrta pred dnevom počitka


Petra Majdič [foto: GEPA]

Tekačice na smučeh so v nemškem Oberstdorfu opravile s četrto preizkušnjo letošnjega Tour de Skija. Petra Majdič se je na “skiatlon”, kot radi poimenujemo preizkušnjo na 5 km v klasični in 5 km v prosti tehniki, podala kot druga v skupnem seštevku Toura, za Justyno Kowalczyk. Petra je klasični korak začela odlično in na prvem vmesnem času na 2 km zaostajala le za Švedinjo Anno Haag. Druga naša tekmovalka, Barbara Jezeršek je držala 37. mesto z manj kot pol minute zaostanka, tretja naša, Vesna Fabjan pa je bila na 49. mestu. Na naslednjem vmesnem času je Petra prevzela vodstvo pred Haagovo in Marianno Longo, Jezerškova in Fabjanova pa sta zadržali svoji poziciji. Ob koncu drugega kroga na 5 km je bila že na čelu vseh Kowalczykova pred Longo in Haagovo, Petra pa je padla na sedmo mesto. Barbara je na menjavo smuči prišla na 40. mestu, Vesna pa na 49.

Drugo polovico tekme, v prosti tehniki, je odločno začela Švedinja Charlotte Kalla, ki je vodila po tretjem krogu pred Kowalczykovo in Follisovo, Petra pa je zdrsnila na 14. mesto. Pospešila je Barbara, ki je v zadnji krog že vstopila med najboljšo trideseterico, na 29. mestu. Zadnji krog se je obetal pravi boj za zmago, kjer žal ni bilo naše prve šampionke. A v ciljnem sprintu je prišlo do presenečenja, saj je neverjetna Kowalczykova doživela poraz, že drugi na četrti tekmi na Touru. Zmage se je razveselila Anna Haag pred rojakinjo Kallo in Norvežanko Marthe Kristoffersen. Poljakinja je bila peta, Petra pa je tekla odlično v zadnjem krogu in prišla na 10. mesto. Še bolje je tekla Barbara Jezeršek, ki je imela kar sedmi čas v prosti tehniki in je osvojila nove točke svetovnega pokala, tokrat za 24. mesto. Vesna Fabjan je ostala na 49. mestu.

Končni rezultat niti ni bil tako slab, če upoštevamo, da smo imele tekmo v dvojnem zasledovanju, kar meni ne leži preveč. Sama sem zadovoljna s prvim in četrtim, zadnjim krogom, kjer sem bila odločna in sem tekla tako kot je bilo potrebno. V drugem in tretjem krogu pa sem dobila trde noge, prijeli so me krči in tam se ni dalo narediti kaj več, kot sem. Borila sem se za pozicije, nekaj težav sem imela tudi ob menjavi smuči, kjer sem izgubila nekaj mest. Če bi tam imela boljše izhodišče, bi bilo tudi na koncu morda malo bolje, a nekako sem samo čakala, da krči v nogah minejo in da bom lahko znova normalno tekla. To se je torej zgodilo v četrtem krogu, kjer sem poskušala pridobiti nekaj mest nazaj, kar mi je tudi uspelo. Zaostanek na koncu sicer ni bil ogromen, a žal mi je teh bonus sekund, katerih je bilo danes podeljenih veliko,” je Petra Majdič ocenila svoj današnji nastop.

V skupnem seštevku Toura z več kot minuto prednosti vodi Kowalczykova pred Kallo, Petra pa je zdrsnila na četrto mesto. Dekleta sedaj čaka dan počitka v sredo pa že drugi del hudega napora Toura, ko se karavana preseli v Italijo.

Današnji rezultat ni slab, a sam vedno pravim, da je lahko tudi boljše. Ne bi torej mogel reči, da je 10. mesto danes optimalno, vendar slabo pa tudi ni. Veseli me, da se je Petra po krizi od 3 do 7 km proti koncu znova začela prebujati in je tako znova delovala kot zna ter je prehitevala tekmovalke v boju za čim boljšo mesto na koncu. Sam začetek ni kriv za krizo v omenjenih kilometrih, saj Petra ni začela hitro. Tekla je tako kot tekmice, ni se odlepila od njih. Tekma kot je bila današnja, se težko začne počasi, proga tukaj pa je bila tudi zelo težka s tremi vzponi v enem krogu. Danes njena forma ni bila takšna, da bi lahko stopnjevala svoj tempo in le to zdržala brez krize do konca,” je dejal glavni trener Ivan Hudač.

Naša ekipa se sedaj že seli v Dobbiaco, kamor naj bi pripotovali nekje sredi noči, nato pa jih čaka prvi prosti dan na letošnjem Touru. Tekme se nadaljujejo s sredo, ko bo na sporedu sprint v prosti tehniki.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf


Izjava: Petra Majdič (.mp3)
Izjava: Ivan Hudač (.mp3)


Leave a Comment