TdS: Petra Tour začela z osmim mestom


Petra Majdič [foto: Klemen Zibelnik]

Poljakinja Justyna Kowalczyk je letošnji Tour de Ski začela z zmago na 2,8 km dolgem prologu. Petra Majdič je osvojila osmo mesto, tik za prvimi točkami kariere pa je na 31. mestu zaostala Barbara Jezeršek.

Tour de Ski je danes odprl svoja vrata. Prva so se v boj za prestižno skupno zmago na tem zahtevnem tekmovanju podala dekleta, na prolog, dolg 2,8 km. Izmed Slovenk je v boj s številko 9 na progo kot prva krenila vodilna v seštevku celinskega pokala, Barbara Jezeršek. 24-letna Slovenka je v cilj pritekla na trenutno tretjem mestu z desetimi sekundami zaostanka za takrat vodilno Aurore Jean iz Francije. Kot naslednja naša se je na kratko progo v prosti tehniki pognala Vesna Fabjan s številko 42. Po polovici proge je Besničanka zaostajala za Jezerškovo, ki so se ji v cilju po tihem nasmihale tudi prve točke v svetovnem pokalu. Še bolj so se ji nasmihale, ko je v cilj pritekla Vesna, ki je sicer bolje hitreje odtekla drugo polovice proge, a v cilju zaostala za Barbaro. Uvrstila se je na trenutno 23. mesto, Barbara pa je takrat zasedala 18. mesto. Ob prihodu Besničanke v cilj je vodila Finka Aino Kaisa Saarinen.

Kot zadnja izmed naše trojice je na 2,8 km progo odšla Petra Majdič, lanska zmagovalka prologa v Oberhofu. Petra je po napornem treningu v zadnjem obdobju na progo krenila odločno in na polovici proge zaostajala za vodilno Saarinenovo za 2,2 sekunde, kar je pomenilo šesto mesto. Pred prihodom naše šampionke v cilj je bila na čelu uvrščenih Norvežanka Astrid Jacobsen pred Riitto-Liiso Roponen in Yulio Tchelakevo. Te tri tekmovalke so bile v razmaku 2,4 sekund. Petra je v cilj pritekla z zaostankom 4,5 sekund kar je pomenilo trenutno šesto mesto. Pred njo sta bili poleg omenjene trojice še Saarinenova in domačinka Denise Herrmann. Še vedno je bila v tem trenutku na 27. mestu in tako med dobitnicami točk tudi Barbara Jezeršek, medtem ko se je Vesna Fabjan že uvrstila za najboljšo trideseterico.

Za našo Petro so bile na startu le še štiri tekmovalke, vse po vrsti izjemne tekačice. Od četverice, ki je krenila na 2,8 km dolg prolog za Petro, je najbolje opravila Poljakinja Justyna Kowalczyk, lanska zmagovalka Toura. Poljakinja je danes ugnala vse, še najbližje ji je prišla Charlotte Kalla na drugem mestu, tretja pa je bila Jacobsenova. “V zaključnem delu sem dala vse od sebe, saj mi je trener dajal, da za Charlotte Kalla zaostajam za eno sekundo. V cilju sem bila nad rezultatom presenečena. Na prihodnjih tekmah vidim kot največje tekmice v Kalli, Jacobsenovi in Majdičevi,” je dejala Kowalczykova, ki je danes prejela 15 sekund odbitka za nadaljevanje Toura in 50 točk za svetovni pokal. Končna uvrstitev Petre Majdič je bilo osmo mesto, žal pa je na nehvaležnem 31. mestu končala druga naša najboljša danes, Barbara Jezeršek.

Ko sem prišla v cilj, nisem vedela kakšen čas imam. Ko sem to videla, sem bila zelo zadovoljna. Tudi po pogovoru s trenerjem lahko rečem, da sem dosegla lep rezultat. Začela nisem najhitreje, a tako smo se dogovorili pred tekmo, saj po navadi rada začenjam hitro, kar se mi kasneje pozna,” je po tekmi menila Barbara Jezeršek.

Prva tekma je za nami. Vsak od nas tukaj je pričakoval kako se bodo razporedile moči med tekmovalkami, kako so dekleta pripravljena. Mi smo danes naredili svoj maksimum, prav z vsako izmed deklet. Morda bi vsaka lahko tekla imela kakšno sekundo boljši čas, a pogoji so se ves čas spreminjali. Imeli smo tudi kar nekaj smole s snegom, ki je začel padati ravno ob teku naši punc, kar jim je zagotovo odvzelo kakšno sekundo. Kar se tiče Petre, je začelo čisto v redu, ima čisto majhen zaostanek, kot je na prologih vedno. Gremo naprej v jutrišnjo tekmo,” pa je dejal glavni trener Ivan Hudač.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberhof :. Prolog
Izjava: Ivan Hudač (.mp3)


Leave a Comment