TdS: Veličastna zmaga Petre Majdič v Oberstdorfu


Petra Majdič [foto: GEPA]

Petra Majdič je znova na najvišji stopnički! Na klasičnem sprintu v Oberstdorfu je bila razred zase in je v finalnem teku gladko opravila z vsemi tekmicami. Z zmago se je zavihtela na skupno drugo mesto Tour de Skija.

Tretja tekma Tour de Skija je ponudila prvi sprint. Od le tega je veliko pričakovala tudi Vesna Fabjan, ki pa je žal obstala že v kvalifikacijah sprinta v klasični tehniki, ki so se odvijale malo pred eno popoldne v Oberstdorfu. Na prizorišču svetovnega prvenstva 2005 pa je odlično s kvalifikacijami opravila Petra Majdič, ki je postavila najboljši čas med vsemi, s 24. mestom pa si je prve sprinterske točke za svetovni pokal priborila tudi Barbara Jezeršek.
V izločilne boje je najprej krenila Petra, ki je pometla s tekmicami v ¼ finalu. V prvi skupini je najbližjo zasledovalko, Japonko Madoko Natsumi premagala za kar 4,5 sekunde in s tem napovedala boj za sam vrh danes. Žal se po načrtih ni izšlo drugi naši v izločilnih bojih, Barbari Jezeršek. Kranjčanka je imela težave tudi z malce slabšimi smučmi od tekmic, tako da je na koncu v svoji ¼ finalni skupini zaostala velikih 20 sekund za zmagovalko Aleno Prochazkovo iz Slovaške. Na koncu se je izkazalo, da je bil čas Petre Majdič najhitrejši tudi med vsemi četrtfinalnimi skupinami.

Petra je s tekmicami pometla tudi v polfinalni skupini. Znova je vsem petim konkurentkam dala vetra in najbližjo zasledovalko ob lahkotnem koraku premagala za debele štiri sekunde. To je bila Slovakinja Prochazkova, ki se je tako kot naša šampionka neposredno prebila v finale klasičnega sprinta na 1.2 km. Iz druge polfinalne skupine je to uspelo Justyni Kowalczyk in Norvežanki Astrid Jacobsen, po času pa sta se v zadnji obračun dneva uvrstili še Finka Aino Kaisa Saarinen in Rusinja Julija Ivanova.

Veliki finale je naša šampionka začela izjemno odločno, v slogu današnjega celotnega dne v Oberstdorfu. V prvi vzpon je odšla pred vsemi tekmicami, tudi spust, ki je sledil pa je odpeljala suvereno pred Kowalczykovo. V drugem vzponu je Petra še bolj pohodila plin in že malce ušla vsem konkurentkam. Sledil je spust in prihod na ciljno ravnino, kamor je Petra prišla že z veliko prednostjo pred vsemi. Že takrat je bilo jasno – zmaga je tu! In res je bilo tako, saj je na ciljni ravnini suvereno zadržala prednost dobrih štirih sekund pred konkurentkami. Skoraj po letu dni je Petra Majdič znova stopila na najvišjo stopničko, za seboj pa pustila tudi neverjetno Kowalczykovo letos, tretja pa je bila Norvežanka Jacobsenova. To je že 21. zmaga Petre Majdič v svetovnem pokalu!

Zelo sem vesel, da je Petra po dolgem času dočakala svojo naslednjo zmago v svetovnem pokalu. Kot vsaka tekma, je bila tudi ta naporna. Vse je mogoče izpadlo zelo suvereno, a za to smo se morali zelo potruditi na vseh področjih, obrestovale pa so se nam tudi odločitve o vseh malenkostih, na katere smo bili pozorni. Koncentracija vseh je bila vseskozi na zelo visokem nivoju, odlični so bili tudi serviseriji, na roko pa so nam šli tudi vsi riziki za katere smo se odločili. A sedaj časa za počitek ni, že jutri nas čaka nova tekma. V tem času do tekme je najprej na vrsti uradna razglasitev rezultatov, nato si bo Petra končno lahko privoščila nekaj za pod zob, sledi pa še sestanek za jutrišnjo tekmo in priprava smuči ter nekaj ur spanca. Zjutraj nas takoj čakajo testiranja za tekmo, v kateri do sedaj še nismo bili uspešni kot bi si želeli. Naredili bomo vse, da bo jutri Petra lahko pokazala svojo kvaliteto tudi v tej disciplini,” je po tekmi dejal glavni trener Ivan Hudač.

Po drugem, tretjem, četrtem in petem mestu v letošnji sezoni je torej prišla še pika na i – prva zmaga po hudi poškodbi na olimpijskih igrah lanskega februarja!


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf
Izjava: Ivan Hudač (.mp3)


Leave a Comment