TdS: Zmaga Poljakinji, Petra odlična šesta


Justyna Kowalczyk [foto: Klemen Zibelnik]

Poljakinja Justyna Kowalczyk je pričakovano drugič zapored zmagala novoletno tekaško turnejo Tour de Ski. Z izvrstnim današnjim tekom je na drugo mesto skočila Norvežanka Therese Johaug, tretja pa je bila domačinka Marianna Longa. Petra Majdič na odličnem šestem mestu.

Odločilno tekmo letošnjega Tour de Skija v italijanskem Val di Fiemmu je Petra Majdič začela s četrtega mesta z zaostankom treh minut in osmih sekund za vodilno Justyno Kowalczyk. Zahtevna zadnja etapa, dolga 9 km se zaključi s slovitim vzponom na Alpe Cermis. Naša šampionka je na prvi vmesni čas na 1.7 km prišla skupaj s Therese Johaug, njun zaostanek pa je na četrtem mestu znašal tri minute in sedem sekund. Drugo mesto je držala Marianna Longa, tretje pa njena rojakinja Arianna Follis, dobre pol minute pred Norvežanko Johaugovo in našo tekačico.

Na 3.5 km so zaostanek za Kowalczykovo zmanjšale Follisova ter Johaugova in Majdičeva, ki sta se spustili pod tri minute. Zadnji vmesni čas pred peklenskim vzponom na Alpe Cermis je Kowalczykova začela s prednostjo slabih dveh minut pred Longo, Johaugova pa je naši šampionki že ušla za devet sekund. Norvežanka je znova tekla izjemno poskočno in je bila že ze petami Follisovi na tretjem mestu. Charlotte Kalla, na šestem mestu, je za Petro zaostajala 45 sekund pred vzponom.

Na 6.5 km je Johaugova že ujela in gladko prehitela Follisovo, ki je tako padla na četrto mesto, zaostanek Petre pa se je povečal znova skoraj na tri minute. Njena najbližja zasledovalka, Kalla, je na šestem mestu zaostajala 40 sekund. Za Follisovo je Petra ne tem delu zaostajala pol minute, za Johaugovo pa že 40 sekund. Izjemno poskočna Norvežanka je kmalu ujela tudi drugo uvrščeno Longo in jo na najbolj strmem delu vzpona, na približno 7 km tudi prehitela. Na predzadnje merjenje vmesnega časa je vodilna Kowalczykova prišla s prednostjo minute in 47 sekund pred 22-letno Johaugovo, tretja Longa je zaostajala še dodatnih 27 sekund za Norvežanko. Follisova je na četrtem mestu zaostajala pol minute za rojakinjo na drugem mestu, naša Petra pa je 1.6 km pred ciljem zaostajala 3 minute in 43 sekund. Kalla je za njo zaostajala 26 sekund.

Na zadnje merjenje vmesnega časa pred ciljem, na 8.1 km, je Kowalczykova prišla s prednostjo minute in 31 sekund pred izvrstno Johaugovo, tretja Longa pa je imela že velikih 58 sekund zaostanka za drugo uvrščeno tekmovalko. Četrta je bila še vedno Follisova, Petro pa je na petem mestu že ujela in prehitela Švedinja Kalla. V cilj je v velikem slogu na prvem mestu prišla Poljakinja Justyna Kowalczyk s prednostjo minute in 21 sekund pred novo rekorderko zadnje etape Toura, Therese Johaug. Norvežanka se je na drugo mesto prebila s petega, današnji čas pa je bil za dve minuti boljši od Kowalczykove. Tretje mesto si je prigarala domačinka Marianna Longa, četrta pa je bila njena rojakinja Arianna Follis. Na petem mestu je končala Charlotte Kalla, izvrstna šesta pa je bila naša šampionka v teku na smučeh, Petra Majdič. S tem je Dolanka ponovila končni rezultat na Touru na njegovi prvi izvedbi, zatem je bila 18., pred dvema letoma tretja, v lansko izvedbi pa druga.

Vesela sem, da je konec. Po današnji tekmi sem bila precej izmučena, bilo je težje kot v lanski sezoni. Lani sem pred tem vzponom imela dovolj veliko prednost za drugo mesto, letos pa je bilo vseeno malenkost drugače. Iz ozadja so pritiskale lažje tekmovalke, tako da je bil prisoten tudi stalen psihičen pritisk. Končno šesto mesto je tisto, kar nam je bilo jasno že včeraj, da realno lahko dobimo. Včerajšnja tekma se nam posrečila kot bi si želeli in smo precej zaostali oz. nam ni uspelo pobegniti pred tipičnimi specialistkami za prosti slog in lažjim tekmovalkam od mene. Te so danes imele v primerjavi z mano res veliko prednost. Mislim, da se je tudi na televiziji lepo videlo, da Therese Johaug s svojimi 20, 25 kilogrami manj od mene teče z lahkoto v ta vzpon, v katerega sem jaz šla malo težje,” je po tekmi dejala Petra Majdič.

Ne pozabimo še nastopov Barbare Jezeršek, ki si je na letošnjem Touru pritekla prve točke svetovnega pokala, ter Vesne Fabjan, ki je na sprintu v prosti tehniki v Toblachu osvojila odlično deveto mesto. Petra Majdič je vrhunec letošnjega Toura dosegla z dvema zmagama, obema na sprintih – klasičnem v Oberstdorfu in že omenjenem v Toblachu.

Generalno sem zelo zadovoljna s šestim mestom. Že pred samim začetkom Toura nam je bilo jasno, da je le ta precej bolj naklonjen specialistkam za prosti slog kot pa specialistkam za klasični slog. Z včerajšnjim dnem smo mi zamudili še tisto zadnjo priložnost, da bi ušli konkurenci. Žal se nam ni posrečilo in tukaj nimamo narediti kaj drugega kot, da smo super zadovoljni s končnim šestim mestom. Osem uvrstitev med najboljšo deseterico, dve zmagi na tej turneji… to je to! Mislim, da redko kateri športnik tega ne bi sprejel, če bi mu bilo to ponujeno,” je še dejala Petra.

Svetovni pokal se bo nadaljeval že konec prihodnjega tedna, ko bodo na sporedu sprinterski obračuni v Libercu na Češkem.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val di Fiemme (m)
Lestvice: Tour de Ski


Izjava: Petra Majdič – prvi del (.mp3)
Izjava: Petra Majdič – prvi del (.mp3)


Leave a Comment