Ted Ligety do naslova svetovnega prvaka

Drugi tekmovalni dan na Svetovnem prvenstvu v Schladmingu so se pomerili najboljši superveleslalomisti. Konkurente je prepričljivo, a nekoliko presenetljivo ugnal Američan Ted Ligety, srebrno medaljo si je priboril Francoz Gauthier De Tessieres, z bronom pa se je moral zadovoljiti veliki favorit Norvežan Aksel Lund Svindal.


Ted Ligety je unovčil svoje tehnično znanje [foto: GEPA]

Vremenske in snežne razmere so bile bolj ugodne kot na včerajšnjem ženskem superveleslalomu. Vidljivost ni bila idealna, a megle ni bilo. Kljub temu so se smučarji spopadali z difuzno svetlobo, ki je jim je preprečevala, da bi videli vse grbine na progi.

Tekmo je začel Francoz Alexis Pinturault, sicer odlični veleslalomist, ki je ostal v vodstvu vse do nastopa svojega rojaka De Tessieresa. Ta je presenetil z odlično vožnjo in postavil najboljši čas. Novi svetovni prvak Ligety je nastopil kot deseti. Zgornji del je odpeljal rezervirano, saj si je nabral nekaj več kot 40 stotink sekunde zaostanka. Tempo je stopnjeval, v zadnjem tehnično izjemno zahtevnem delu pa je dokazal svoje superiorno veleslalomsko znanje. Izkazalo se je, da mu niti najboljši superveleslalomisti niso bili kos. Branilec naslova Christof Innerhofer se ni znašel, čeprav je tu lani slavil zmago. Bolje je kazalo zmagovalcu treh superveleslalomov za svetovni pokal v tej sezoni Akslu Lundu Svindalu. Vseskozi je bil v stiku z Američanom, na ciljni strmini pa mu je koncentracija za trenutek popustila. “Morda sem z napako v zadnjem delu proge izgubil zlato medaljo. Na progi sem tvegal, zato se mi je morda tudi pripetila tista napaka. Pogoji za tekmo niso bili dobri, vendar sem z bronom zadovoljen,” je svoj nastop opisal Norvežan in se že ozrl proti nadaljevanju prvenstva. “Naslednja tekma bo smuk, kjer znova pričakujem dobro uvrstitev.”


Matthias Mayer je bil domači adut za odličje [foto: GEPA]

Še pred nastopom Svindala pa se je Ligety že zavedal, da je odlično opravil svoje delo. “Predvsem v spodnjem delu sem smučal vrhunsko. Bilo je zelo težko, saj so bile težke razmere za nastop. Tvegal sem ravno prav, tako da se mi je izšlo za zlato medaljo. Postavitev mi je ustrezala, saj je bila tehnično zelo zahtevna. Ko sem ob prihodu v cilj videl, da sem prehitel De Tessieresa, ki je smučal zelo dobro, sem vedel, da mi je uspel zelo dober nastop. Nervozen sem bil vse do nastopa Aksla Lunda Svindala. Ko je zaostal za menoj, sem občutil olajšanje,” je po tekmi povedal 28-letni Američan.

Na odru za zmagovalce ni bilo nikogar od naših severnih sosedov, kar je za njih velik poraz. Vsi štirje avstrijski smučarji so sicer končali med deseterico, s čimer so dosegli odličen ekipni uspeh, a to ni zadovoljilo zahtevne avstrijske javnosti. Na medaljo na domačem SP bodo Avstrijci morali torej še počakati.

Kosi najboljši izmed četverice Slovencev

V skladu s pričakovanji so nastopili tudi Slovenci. Letos je v svetovnem pokalu do točk v tej disciplini le enkrat prišel Rok Perko, ki pa se v zadnjem času spopada z bolečinami v hrbtu. Danes je bil zato pričakovano najslabši, zasedel je 35. mesto. Andrej Šporn je bil 31., Boštjan Kline 30., Klemen Kosi pa 27.

Tekma je bila dobra, sem zadovoljen. Sem med trideset, lahko bi bil še boljši, a s tem moram biti zadovoljen. Pogoji so bili zahtevni, proga je bila težka, razgibana in ledena, pogoji so zahtevali dobro fizično pripravljenost. Naredil sem vse kar sem lahko,” je po tekmi razmišljal Kosi.

Tekma je bila zelo slaba, še vedno smučam z močnimi bolečinami v hrbtu, vse od padca v Wengnu. Ne morem se pozdraviti, saj je urnik tako natrpan, iz Wengna smo šli v Kitzbuehel in potem sem. Ne morem povedati kaj dobrega o tem superveleslalomu, trudil sem se kolikor sem se lahko, toda na progi si lahko pričakoval nekaj zavojev, ki bodo vplivali na hrbet, to se je zgodilo. Upam na boljše dni v Schladmingu,” si je zaželel Rok Perko.

Z rezultatom pa je bil razočaran Andrej Šporn: “Z rezultatom sem razočaran, pričakoval sem več. Sicer superveleslalom ni moja najboljša disciplina, imam težave s smučanjem, smučmi in samozavestjo. Se pa veselim smuka, kjer imam večja pričakovanja. Danes je bilo težko nastopiti z višjimi startnimi številkami, proga je bila sicer dobra, a na ključnih mestih so bile grbine, kjer si izgubljal na hitrosti in času. Ni se videlo majhnih grbin, ki so jemale hitrost, tako da upam, da bomo imeli v prihodnjih dneh sonce in lepe tekme.

Še bolj nevaren na veleslalomu

Ligety, ki so mu pripisovali le nekaj možnosti za osvojitev enega izmed odličij, se je danes veselil svoje druge zamge na svetovnih prvenstvih, prve superveleslalomske. Prihodnji petek bo branil naslov veleslalomskega prvaka in zagotovo mu bo doza samozavesti, ki jo je dobil z današnjo zmago, dodatno pomagala, da bo težko premagljiv. Senzacionalno zgodbo je spisal tudi De Tessieres, ki je šele nekaj dni nazaj dobil priložnost za nastop na superveleslalomski tekmi. Nadomestil je namreč poškodovanega kolega Johana Clareyja.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Schladming :. Superveleslalom (m)


Leave a Comment