Ted Ligety spisal kranjskogorsko zgodovino


Ted Ligety je slavil peto zmago v Kranjski Gori [foto: GEPA]

Kranjska Gora je bila danes prizorišče veleslalomske tekme svetovnega pokala za moške, s katero se je začel 52. Pokal Vitranc. Predzadnja preizkušnja sezone v tej disciplini je potekala po progi Podkoren 3, na kateri so imeli tekmovalci slabe pogoje za nastope, saj so visoke temperature v zadnjih dneh progo zmehčale. Organizatorji so se sicer potrudili in poskusiti pripraviti progo, ki bi zdržala za vse tekmovalce.

Prva vožnja je minila v znamenju odličnega nastopa Teda Ligetya. Američan je progo presmučal brez napak in na odmor odšel z dvema desetinkama prednosti pred Francozom Alexisom Pinturaultom, še dve stotinki sekunde več je zaostajal tretjeuvrščeni Felix Neureuther.


Ted Ligety [foto: GEPA]

Ligety tudi v drugo za razred boljši od ostalih

Razmere so se v finalu še poslabšale, saj je pričelo deževati, a na vrhu razpredelnice se ni veliko spremenilo. Suvereno zmago je slavil Ligety, ki je odlično nastopil tudi na drugi progi. “Teren v Kranjski Gori vsebuje vse prvine veleslalomske proge. Z zmago in malim kristalnim globusom bom na finalu v Lenzerheidu nastopil bolj sproščeno. Posvetil se bom lahko tudi smukaški preizkušnji. Marcel Hirscher je letošnjo sezono ves čas pritiskal name. Tudi če sem zmagal z veliko prednostjo, je bil Avstrijec na drugem mestu. V dežju ne smučam rad, zato sem še toliko bolj vesel zmage,” je po tekmi menil Ligety, ki je tako pred zadnjo veleslalomsko tekmo sezone že osvojil mali kristalni globus. 29-letnik je z današnjim slavjem slavil že na petem veleslalomu v Kranjski Gori in je tako postavil zgodovinski mejnik, saj to do sedaj še nikomer ni uspelo.


Aksel Lund Svindal izgublja boj za skupno zmago v svetovnem pokalu [foto: GEPA]

Iz četrtega mesta se je na končno drugo mesto povzpel Marcel Hirscher, ki je tako le še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala pred Norvežanom Akslom Lundom Svindalom (danes šesti). Razlika znaša 69 točk. Najnižjo stopničko zmagovalnega odra je zapolnil Pinturault.


Janez Jazbec je tik pred ciljem odstopil [foto: GEPA]

Vnovič slovenska ničla

Pred prvim slovenskim tekmovalcem smo videli 33 nastopov. Janezu Jazbecu, ki je v letošnji sezoni že dvakrat prišel do točk, danes vožnja ni uspela najbolje. Ob nekaterih manjših napakah je čez celotno progo izgubljal na času ter tik pred cilje napravil napako in odstopil. “V prvi vožnji sem začutil, da lahko nekaj naredim, že na ogrevanju sem se dobro počutil, smuči so dobro stekle. Lahko sem stoodstotno napadel, imel sem dober občutek in tempo. Tudi če bi v strmini naredil še kakšno napako bi bil vseeno med trideseterico, toda če tvegaš se lahko zgodi odstop,” je po tekmi dejal Janez Jazbec.


Mišel Žerak [foto: GEPA]

Naslednji slovenski smučar na startu je bil Matic Skube s številko 50. Ta si je že do prvega merjenja časa nabral velik zaostanek za Ligetyjem, do konca proge pa še nekaj izgubil na času in v tekmo končal kot 42. Žan Kranjec, ki je nastopil takoj za njim je smučal bolje in bil na dobri poti, da se uvrsti v finalno vožnjo. Žal pa mu to na koncu ni uspelo, saj je vknjižil 33. čas, za finale pa je bil oddaljen 32 stotink. “Na tekmo sem prišel z dobrimi občutki. Na nekaterih delih bi lahko dodal še kaj več, žal mi je ker ni bilo dovolj za finale, žal se je tako izteklo. Upam, da mi naslednje leto uspe. Proga je bila težka in žal mi je teh treh desetink,” je nekoliko razočarano dejal Kranjec. Startno številko 57 je nosil Mišel Žerak, ki je med najboljšimi nastopil drugič v karieri. Njegova druga vožnja po podkornski strmini se je končala malo pred ciljem, po tem, ko je na drugem vmesnem času zaostajal dobre tri sekunde. Tudi Patrick Jazbec je s številko 61 nastopil ob težkih pogojih in na polovici proge odstopil, Martin Čater, ki je začel kot 63., pa je svoj premierni nastop na tekmi svetovnega pokala tako kot reprezentančna kolega pred njim, končal predčasno.


Martin Čater je prvič nastopil na tekmi svetovnega pokala [foto: GEPA]

V nedeljo še slalom

Jutrišnji slalom za Pokal Vitranc se začne ob 9.30. Prvi slovenski nastop bo pripadel Mitji Valenčiču, temu pa bodo sledili še Matic Skube, Miha Kuerner, Patrick Jazbec, Žan Kranjec in Martin Čater.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Veleslalom (m)


Leave a Comment