Tekaške junakinje strnile vtise iz Rusije


Alenka Čebašek, Vesna Fabjan, Mirjam Cossettini in Barbara Jezeršek [foto: SZS]

V prostorih Smučarske zveze Slovenije so danes svoje vtise po prvi dvojni zmagi v zgodovini samostojne Slovenije strnile tekačice na smučeh, ki so blestele v ruskem Rybinsku pretekli konec tedna. Dekleta so razrezala tudi zasluženo torto.

Nekaj dni je že minilo od tega uspeha, a veselja zato nimamo prav nič manj. Gre za prvo dvojno zmago v zgodovini samostojne Slovenije in šesto slovenskih smučarjev in smučark skupaj. Tri so bile v osemdesetih letih v slalomu, dve v skokih. V vseh slalomskih je bil udeležen Bojan Križaj, zraven še Grega Benedik in Rok Petrovič. Pri skokih je obakrat zmagal Primož Ulaga, drugi je bil enkrat Miran Tepeš enkrat pa Rajko Lotrič. V novi dobi Slovenije pa punce zastavljajo novo pot. To pa ni presenetljivo, saj vemo, da se že nekaj časa tako tekmovalno kot tudi rekreativno tek na smučeh razvija res zelo dobro. Dekletom še enkrat vse čestitke, ne samo za to zmago, temveč tudi za dobre uvrstitve na razdalji, za ekipo, trenerjema in strokovnemu vodstvu s serviserji na čelu,” s pohvalami ni skoparil Matija Vojsk, direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS).

V Rusiji je našo ekipo spremljal vodja tekaških ekip Marko Gracer: “Bilo je naporno, kot je v Rusiji že po navadi. A bilo je tudi enkratno, od same organizacije tekmovanja do publike in naših deklet. Lepše ne more biti! Dejansko imamo v tem trenutku zelo močno ekipo. V rdeči skupini sprinta so tri dekleta in smo najmočnejši v tej disciplini. Po drugi strani se je pokazalo tudi strokovno delo pri dekletih. Imamo šest članic in vse so osvojile točke svetovnega pokala. Ti rezultati zgovorno pričajo o dobrem delu trenerja Korolkeviča v A ekipi. S tem je potrebno samo nadaljevati. Začeli smo tudi pri fantih in upam, da se bo tudi tam zadeva počasi prebudila, a do te ravni kot so dekleta, je še daleč. Po Petri sedaj počasi mladi rod prevzema odgovornost na svoje roke in počasi prihaja na nivo Petre.

Z dvojno zmago Vesne Fabjan in Katje Višnar je bil zadovoljen tudi njun trener Vladimir Korolkevič: “Letos smo imeli precej smole pri Vesni Fabjan glede zdravja, a tekma v Rusiji je pokazala, da je prišla iz krize in prihaja v pravo formo, manjka pa še kakšna malenkost za piko na i. Upamo, da bo ta forma prišla pravočasno na svetovnem prvenstvu. Katja Višnar je naredila velik korak naprej v prosti tehniki in je postala huda konkurentka v obeh tehnikah sprinta. V ozadju je že mlada tekmovalka, Alenka Čebašek, ki ji je pred novim letom do točk zmanjkalo le nekaj sekund oz. par desetink sekunde. V Rusiji pa je pustila zelo dober vtis, ne nazadnje je prehitela tudi dve tekmovalki s finske ekipe. Upam, da bo ta forma ostala do svetovnega prvenstva. Kar se tiče razdalje, je Mirjam pokazala, da je letos naredila ogromen korak naprej. Tudi pristop je bil boljši kot v preteklih letih in tu so točke svetovnega pokala. Barbara ima v tem trenutku morda manjšo psihološko krizo, a upam, da bo do svetovnega prvenstva na temu področju naredila korak naprej in bo odpravila te težave.

Res sem za samozavest potrebovala dober rezultat, zaradi vseh težav z boleznijo, ki sem jih imela. Lahko rečem, da je bilo zelo težko, saj sem ves čas trdo trenirala, rezultatov pa ni bilo takšnih kot sem jih pričakovala oz. smo si jih želeli. Bila sem že malo neučakana, na čase sem imela kar krizo, a v tistih trenutkih sem se skušala zbrati in sem si govorila, da je potrebno biti potrpežljiv, saj se bo slej ko prej odprlo, če bom delala dobro. Na to tekmo sem šla z občutki od lanskega leta, ko sem prvič zmagala. Ko smo šli tja, sem vse to skušala podoživeti, da bi dobila še dodatno samozavest za samo tekmo. Noč pred startom sem spala zelo slabo, saj sem enostavno želela sebi in drugim dokazati, da se vračam nazaj, da je svetovno prvenstvo blizu in skušam ujeti pravo formo. Počutje na tisti dan tako ni bilo najboljše, počutila sem se precej prazno. Kvalifikacije sem odtekla precej na silo in me je bilo precej strah, ali bo šlo naprej ali ne. Velika hvala trenerjema, ki sta me v tistih trenutkih znala še dodatno vzpodbuditi, saj sem rabila nekaj takih besed, da je v izločilnih bojih šlo bolje. Polfinale je bil odločilen v tej sezoni, saj sta Italijanki imeli taktiko, da me zapreta, a enostavno sem ostala mirna in mi je uspelo priti v finale. Tam sem tekla veliko bolj sproščeno kot v polfinalu. Super je, da sem dobila potrditev in grem lahko naprej,” je po drugi zmagi v karieri menila Vesna Fabjan.

Katja Višnar se trenutno nahaja v Lillehammerju, na novinarsko konferenco pa se je vključila preko Skypa. “Drugo mesto je nedvomno dodatna motivacija za svetovno prvenstvo. Včeraj sem si še enkrat pogledala posnetek finala in še sama ne morem verjeti, da mi je končno uspel tak ciljni sprint, kot sem si ga želela že prej in za katerega sem tudi že veliko trenirala v preteklosti. To mi daje dodatno samozavest za naprej. Sicer pa se je bilo zelo lepo po dveh tednih vrniti nazaj na Norveško, saj mi ti pogoji tukaj zelo ustrezajo za trening. Imela sem malo težav s kašljem po Rybinsku, a danes sem že v redu, tako da bo trening potekal normalno do svetovnega prvenstva.

Za mano je uspešen konec tedna, saj sem osvojila prve točke v svetovnem pokalu. Zelo sem zadovoljna predvsem s kvalifikacijami, kjer mi je vedno malo zmanjkalo za top 30, tokrat pa sem res zadovoljna z vsem skupaj,” je bila s svojimi predstavami v Rusiji zadovoljna obetavna Alenka Čebašek.
Po petih letih se je med svetovno elito znova vrnila Mirjam Cossettini: “Osvojila sem prve točke v svetovnem pokalu na katerega sem se vrnila po petih letih. Zelo sem jih vesela in to je lepa vzpodbuda za naprej. Skozi celo sezono sem vedela, da sem dobro pripravljena, kar se je pokazalo na več tekmah celinskega pokala, kjer sem si tudi prislužila nastop na svetovnem pokalu. Vedela sem, da v Rusiji lahko dobro odtečem, a 16. mesta res nisem pričakovala. Konkurenca je bila res malo okrnjena, a pomemben je zaostanek in Kowalczykova, ki je zmagala, je za to zelo dobro merilo. Sedaj se bom osredotočila na svetovno prvenstvo in bom skušala priti do dobrega rezultata. Zelo pomembno pa bi bilo tudi, da bi v klasičnem slogu naredila še korak naprej, saj tu še ne morem držati stika z najboljšimi tekmovalkami.

Imela sem malo smole, ko sem padla kilometer pred ciljem, kar je zelo nehvaležno. Kljub temu moram reči, da sem tri mesece držala zelo lepo, konstantno formo. Po novembru, decembru in januarju imam očitno rahel padec forme, a sem optimistična. Vse treninge bom sedaj podredila svetovnemu prvenstvu in bodimo vsi skupaj optimistični za naprej,” si je zaželela Barbara Jezeršek.

Leave a Comment