Telemark smučarji kmalu v Bohinju

V prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) je potekala novinarska konferenca z našimi telemark smučarji, ki jutri odhajajo v avstrijski Rauris, ki bo gostil prvi tekmi svetovnega pokala. Peterica tekmovalcev je spregovorila o potekih priprav pred novo sezono ter o ciljih, ki so si jih zadali po uspešnih treningih. Govora je bilo tudi o tekmah svetovnega pokala v Bohinju, ki bosta na sporedu v nedeljo in ponedeljek. Na telemark šprintu bo tako nastopila peterica – Matija Liška, Jan Lavtar, Luka Pintar, Sašo Aleš in Jure Aleš – na poslovilnih vožnjah v Srednji vasi pa lahko pričakujemo tudi Davida Primožiča in Tineta Kolenca.


Telemark reprezentanca Slovenije [foto: Matevž Peršin/SZS]

Vodja reprezentance Matija Liške je dejal: “Priprave so letos potekale nekoliko drugače kot po navadi. V trenažni proces smo uvedli nekaj sprememb saj smo dali veliko poudarka tehniki oziroma teku. To je zadeva, ki je pri nas odločilna. Do zdaj je bilo tako, da smo se zanašali na veleslalom, letos pa smo ostali brez te discipline, kar pomeni da so vse discipline smučarske oziroma tekaške. V novi sezoni namesto veleslaloma prihaja ven disciplina telemark paralelni šprint, disciplina, ki bi se morala približati disciplinam kot je paralelno deskanje, se pravi da želi biti bolj moderna varianta tekmovanja. S fanti smo bili čez poletje veliko skupaj. Baza, ki nam je služila za priprave je bila narejena na Pokljuki, kjer so bili pogoji vrhunski. V Hotelu Center so nam šli zelo na roko, imeli smo pogoje, ki si jih drugje ne bi mogli zamisliti. Jure, ki ima 16 let, je z nami prvič in predstavlja osnovo mladinske ekipe. Na tem mestu bi rad poudaril, da v tej sezoni sestavljamo osnovo mladinske ekipe in Jure je prva poteza v tej smeri. Želimo formirati ekipo s tekmovalci med 14 in 16 let, se pravi narediti ogrodje za naslednje sezone. V našo ekipo imajo tako odprto pot vsi, ki imajo želje in ambicije, da se preizkusijo v svetovnem pokalu. Treningi so bili dolgi in težki, mi smo dali vse od sebe. Računam, da smo veliko naredili in da bomo čez zimo to unovčili. Cilje imamo visoke. Že lani sem rekel, da se dobro zavedamo konkurence v ostalih disciplinah. Želimo priti na stopničke, če ne letos pa naslednje leto.

Jan Lavtar, dobitnik dveh medalj na mladinskem svetovnem prvenstvu je za tem dejal: “Pripravljali smo se zares veliko in bolj zagnano kot do zdaj. Posebna motivacija je bila ukinitev veleslaloma in morali smo nekaj narediti. Zdaj nimamo več nobenih izgovorov. Teči znamo in v bistvu bi morali rezultati to pokazati. Moj glavni cilj je, da na tekmah pokažem konstanto, da ne bom imel preveč odstopov. V svetovnem pokalu nastopam že štiri leta in dobiti bi moral rutino. Seveda želim še izboljšati rezultate. Nisem več v mladinski kategoriji, tako da se moram popolnoma osredotočiti na svetovni pokal in doseči čim več rezultatov med deseterico.

Luka Pintar je v nadaljevanju menil: “Trenirali smo zelo dobro, kar pa se tiče ciljev, si jih letos nisem posebej zadal, saj ne bi bil rad omejen z uvrstitvami. Cilj je bil optimalno se pripraviti na sezono, kar mi je uspelo. Pripravljen sem tako, kot še nikoli nisem bil. Dve leti sem se uvrščal med petnajsterico, manjka pa mi še vrhunski rezultat in mislim, da je letos čas za to.Sašo Aleš je nato rekel: “V tej sezoni pričakujem boljše rezultate kot v prejšnji. Na domači tekmi upam na čim boljšo uvrstitev, vsaj med dvajset. Veliko smo se pripravljali na domačem terenu in upamo na najboljše.Jure Aleš pa dodal: “Glede na to, da je to moja prva sezona nimam ne vem kakšnih ciljev. Moram nabrati izkušnje, naslednjo sezono pa ciljati na kar se da dobre uvrstitve.

Jure Sodja, glavni organizator svetovnega pokala v Bohinju, je v zaključku konference spregovoril o domačem tekmovanju: “Glede na to, da smo morali lani zaradi štirih ali petih odjug pred datumom morali odpovedati tekme, lahko zdaj z veseljem rečem, da je tekma potrjena, kar je že prvi uspeh. Včeraj smo imeli na progi inšpekcijo. Podlaga, ki ima 45 centimetrov je dobro preparirana in utrjena. Fantje so pri nas trenirali in so s terenom zadovoljni. Mislim, da je vse pripravljeno na to, da bomo imeli dobri tekmi. Pričakujemo 65 tekmovalcev iz 13. držav, vsi podatki na spletni strani, tako startne liste kot rezultati pa bodo ažurni.

Prireditev v Srednji vasi se bo tako začela v soboto z glasbenim programom in otvoritvijo, start prvih tekov sprintov pa se bo v nedeljo in ponedeljek začel ob 11. uri.

Leave a Comment