Telemark smučarji trenirajo na Moelltalu


Telemark ekipa[foto: SZS]

Po uspešnih kondicijskih pripravah so se tudi telemark smučarji preselili na sneg, kjer se na ledeniku Moelltal pripravljajo na novo sezono v svetovnem pokalu, ki se začne v začetku januarja v avstrijskem Raurisu. V letošnji A ekipi, ki bo nastopala v svetovnem pokalu so Jan Lavtar, Luka Pintar, Sašo Aleš in Matija Liška, ki je tudi vodja ekipe.

Dobili so novega trenerja

Slednji je spregovoril nekaj besed o poteku sezone in trenutni pripravljenosti. “Veseli dejstvo, da smo dobili novega trenerja za teke ter kondicijsko pripravo, to je po novem Jure Okršlar, s katerim smo naredili nekaj uspešnih treningov. Kar se tiče trenutne pripravljenosti je tako, da je do sezone še skoraj dva meseca, časa je torej še dovolj, da se dobro pripravimo na snegu. V tem času bomo veliko pozornosti namenili tudi tekaškemu delu, ki je bila naša slabost v prejšnjih letih,” je dejal Matija.

V ekipi mladi fantje

Podobno kot lani, so tudi v letošnji ekipi predvsem mladi fantje, ki pa so v preteklih sezonah dokazali, da so lahko kos najboljšim v svetovnem pokalu. Tudi v tej sezoni se največ pričakuje od Jana Lavtarja ter Luke Pintarja, ki sta se v zadnjih dveh sezonah redno uvrščala med petnajst na svetu. Jan Lavtar po odlični lanski sezoni tudi v tej sezoni pričakuje podobne dosežke. “V letošnji sezoni je prišlo do nekaj sprememb saj sem zamenjal smuči, nov je tudi trener in moram reči, da za enkrat vse poteka tako kot mora, zato sem zelo optimističen,” je dejal Jan, ki je na lanskem mladinskem svetovnem prvenstvu osvojil že svojo četrto medaljo.

Pintar: “Občutki na snegu so dobri

Med bolj izkušenimi pa je po štirih sezonah v svetovnem pokalu Luka Pintar, ki se je v zadnjih dveh letih redno uvrščal med najboljših petnajst v svetovnem pokalu, za uvrstitev med prvo deseterico pa mu je kar nekajkrat zmanjkalo tudi nekaj športne sreče. “V letošnji sezoni je prišlo do nekaj sprememb v opremi in za enkrat so občutku na snegu dobri. Do začetka prvih tekem je še kar nekaj časa, verjamem da se mi bo uspelo optimalno pripraviti na sezono. Z rezultati se niti ne obremenjujem, jasno pa je, da je nastopil čas, da naredim še korak naprej in se začnem uvrščati med prvo deseterico,” je trenutno pripravljenost ocenil Luka.

Priložnost tudi Sašu Alešu

V svetovnem pokalu pa bo v tej sezoni dobil priložnost tudi osemnajstletni Sašo Aleš, ki je v lanski sezoni z nekaj dobrimi predstavami na tekmah evropskega pokala dokazal, da si zasluži priložnost na tekmah najvišjega ranga.

Po Moelltalu sledi Pokljuka

Do nadaljnjega se bodo telemark smučarji pripravljali na avstrijskem ledeniku Moelltal, v začetku decembra pa se bodo za nekaj dni preselili na Pokljuko, kjer jih čaka nekaj tekaških in kondicijskih treningov. Poleg tega velja omeniti, da ima naš najuspešnejši telemark smučar David Primožič po novem funkcijo nadzornika reprezentance, kjer bo s svojimi izkušnjami in nasveti lahko veliko pripomogel k reprezentanci.

Leave a Comment