Telemark smučarji vstopajo v novo sezono

Pred telemark smučarji je nova sezona, z glavnim ciljem – svetovnim prvenstvom v ameriškem Steamboat Springs-u. Odbor za telemark smučanje, ki od leta 1997 deluje pod okriljem SZS, je poleti precej spremenil način dela reprezentance in za vodjo reprezentance imenoval Urbana Simčiča, nekdanjega tekmovalca, trenerja in direktorja reprezentanc ter organizatorja prvih tekmovanj in svetovnega pokala v telemark smučanju v Sloveniji.

Tekmovalci so letos razporejeni med mladinsko selekcijo na čelu z Rokom Šmejicem. Po poškodbi se vrača Jure Aleš. Oba bosta nastopala tudi na tekmovanjih za svetovni pokal v članski konkurenci. Ekipo sestavljata še Sašo Aleš in Luka Pintar, slednji se bo ekipi zaradi drugih obveznosti lahko pridružil šele na januarskih tekmovanjih.


Na Hintertuxu bodo slovenske barve branili Sašo Aleš, Rok Šmejic in Jure Aleš [foto: SZS]

Za tekmovalci so temeljite kondicijske priprave, pri katerih jim je pomagal tudi Matjaž Polak, ki sicer skrbi za vrhunsko pripravo slovenskih skakalcev. Del treningov se je odvijal tudi na skakalnici v Kranju v sodelovanju z Brankom Finžgarjem in Anžetom Brankovičem. Veliko vadbe pa je bilo opravljene tudi z tekaškimi rolkami, kjer je strokovno znanje podajal tudi Robert Kaštrun. Še najbolj pa so tekmovalci pogrešali več kvalitetnega snežnega treninga, ki pa je v jesenskem času za plitke denarnice tekmovalcev v tej zanimivi disciplini nedosegljiv.

Finančno breme na tekmovalcih

Velik del finančnega bremena treningov in odhodov na tekmovanja za svetovni pokal reprezentanti v telemark smučanju nosijo sami. Omejena sredstva tako ta hip pošteno krojijo priprave na osrednji cilj sezone – svetovno prvenstvo, ki v telemarku nosi enako veljavo kot v drugih športih olimpijske igre. A v vodstvu reprezentance so optimistični, saj ob ugodnih vremenskih razmerah lahko zelo kvaliteten trening opravijo na domačih smučiščih in s tem optimalno porabijo finančna sredstva. Ob tem velja poudariti, da so telemark smučarji zadovoljni z razumevanjem in podporo s strani SZS.


Urban Simčič, Luka Pintar, Sašo Aleš, Rok Šmejic in Jure Aleš [foto: SZS]

Namesto Bohinja Golte

Tudi letos bo moč vse najboljše telemark smučarje videti na tekmi za svetovni pokal v Sloveniji. Tekmovanja so bila dolgo časa pod vprašajem, saj s strani FIS ni bilo več zanimanja za tekmovanja v Bohinju. Usoda tekem je bila zelo negotova do jeseni, ko so bila tekmovanja zaupana novim organizatorjem (SK Dvornik Transport) na novi lokaciji – Golte. Tekme bodo tam potekale v klasičnem januarskem terminu, t.j. 20. in 21. januarja.

Trojico Slovencev na uvodni tekmi v Hintertuxu boste lahko spremljali tudi v neposrednem prenosu po internetu, kar je tudi velika novost v letošnji sezoni. FIS telemark komite je namreč zagotovil video produkcijo, v želji da na ta način telemark smučanje dobi zasluženo promocijo. Zato vas vabimo, da v petek, soboto ali nedeljo ob 10 uri dopoldan kliknete na povezavo http://www.fis-worldcup.com/ ali pa na http://www.sloski.si/telemark/prenos-v-zivo in si telemark smučanje ogledate »v živo«.

Koledar tekmovanj sezona 2014/15

November
28-30 Hintertux, AVT

Januar
17-18 Bad Hindelang, NEM
20-21 Golte, SLO
23-24 Rauris, AVT (v organizaciji VB)

Februar
23-27 FIS telemark svetovno prvenstvo, Steamboat Springs, ZDA
23-27 FIS telemark mladinsko svetovno prvenstvo, Steamboat Springs, ZDA

Marec
06-08 Thyon, ŠVI
12-14 Mürren/Schilthorn, ŠVI
19-21 Rjukan, NOR (Finale svetovnega pokala)

Leave a Comment