Tina Maze 16., Lavtarjeva in Bucikova za konec sezone brez točk

Tina Maze, ki preboleva zastrupitev oziroma trebušno gripo, je kljub načetemu zdravju stisnila zobe in štartala tudi na predzadnjem slalomu sezone, ki ga je gostil Švedski Are. Po slalomskem nastopu, zasedla je skromno 16. mesto, je tako razliko v skupnem seštevku za Anno Fenninger, ki danes ni tekmovala, zmanjšala na 30 točk (1311/1341 v korist Avstrijke).

V senci dvoboja za veliki kristalni globus, ki je danes kot rečeno potekal na daljavo, pa se je med Mikaelo Shiffrin in Frido Hansdotter bil tudi ogorčen boj za mali kristalni globus v slalomu. Tega očitno dobiva Američanka, ki se ji nasmiha slalomski ”hat-trick” (trije zaporedni slalomski globusi), medtem ko je ”hat-trick” v Areju, torej tri zaporedne zmage (neupoštevajoč decembrsko tekmo, ki je nadomeščala Courchevel), kar ni do sedaj uspelo še nobeni smučarki, danes že pospravila pod streho. Tako se je že pri rosnih 20-ih letih podpisala pod nov zgodovinski dosežek. Tekmo je sicer odprla tretja iz Maribora, Čehinja Šarka Strachova, ki je vodila tudi po nastopu Tine Maze (štartna številka 5), ki je za njo zaostala 52 stotink. Letvico je nato še precej više in nedosegljivo za ostale postavila prav prva slalomistka sveta Mikaela Shiffrin, ki je bila v svoji ligi, saj je po prvi vožnji drugi Čehinji bežala že za 89 stotink. Vrstni red pri samem vrhu je bil po 59 smučarkah tako zelo podoben končnemu v Mariboru, saj so prva tri mesta pripadla istim tekmovalkam, le Strachova in Veronika Zuzulova (+0.92) sta si zamenjali poziciji. Tina si je privozila 9. mesto (+1.43). preostali dve Slovenki, Katarina Lavtar (36) in Ana Bucik (49), pa še žal nista uvrstili v finalno vožnjo. Bucikova ni ponovila decembrskega uspeha, ko je bila 26., saj je kmalu po startu odstopila, prva, danes 33. (+3.78), pa iz Areja vendarle lahko odhaja zadovoljna, saj si je že dan prej z 22. mestom zagotovila, da se iz severa domov ne vrača praznih rok. Druga vožnja je bila med Slovenkami tako rezervirana le za Tino Maze, ki je 51 stotink oddaljene stopničke napadala iz roba prve deseterice.


Mazejeva je na tekmah v Areju izgubila vodstvo v skupni razvrstitvi (foto: GEPA)

Tudi drugi tek se je razpletel po željah Američanke, ki je decembra tu osvojila nehvaležno četrto mesto, a nas je kakopak najbolj zanimal nastop Črnjanke. Če je med prvo in drugo po prvem teku zevala precejšnja časovna luknja, pa so se stotinke do petnajsterice stiskale kot sardine. To dejstvo je najbolje izkoristila Kanadčanka Marie-Michele Gagnon, ki se je iz 14. mesta povzpela na 5., medtem ko je Mazejeva, podobno kot v veleslalomu, v drugi vožnji nazadovala in iz enomestne pozicije padla na dvomestno. Po prihodu v cilj je zasedla 9. mesto (+0.99 za Kanadčanko), kar je na koncu zadoščalo za 16. mesto in 15 novih točk. Podoben hladen tuš je še enkrat doživela tudi Kathrin Zettel (njej se je prav tako ponovila zgodbo iz veleslaloma), ki je v drugo prav pošteno padla po lestvici. Prva je Gagnonovo premagala Nastasia Noens, rokavico pa je Shiffrinovi vrgla Zuzulova. Američanka ji je odgovorila s prvim časom druge vožnje, je pa Slovakinja, enako kot v Mariboru, v seštevku dveh voženj prehitela Strachovo, kar je pomenilo, da je bil vrstni red povsem enak kot smo ga gledali pod Pohorjem.

Pred nami je zdaj le še veliki finale, kjer bo pod sezono 2014/15 črto potegnil Meribel, poslednje prizorišče svetovnega pokala, kamor potujejo tri Slovenke. Ob Tini Maze, ki bo nastopila v vseh disciplinah, sta to še Ana Drev, za katero bomo stiskali pesti v veleslalomu in Ilka Štuhec, ki bo za dober rezultat v igri v smuku. Prav z njim se v sredo tudi začne ”infarktna končnica”.

Leave a Comment