Tina Maze le še na tekmi v Mariboru


Tina Maze bo nastopila le še na tekmi v Mariboru [foto: GEPA]

Najboljša slovenska in ena izmed najbolj vsestranskih alpskih smučark v zgodovini tega športa, Tina Maze, je naznanila skorajšnje slovo od tekmovanj. Tina je konec tekmovanj na najvišji ravni naznanila na novinarski konferenci v konferenčni sobi hotela Berglanda v avstrijskem Soeldnu, prizorišču, kjer je pred skoraj točno 14. leti prišla do svoje prve zmage na tekmah svetovnega pokala.

Po tolikih letih v alpskem smučanju je treba reči, da sem zadovoljna z vsem, kar sem dosegla. Ne čutim več potrebe po tekmovanju na tako visoki ravni,” je najprej dejala Tina, nato pa se ozrla na zadnjo tekmo, na kateri je nastopila, na boj za veliki kristalni globus v Meribelu: “Vesela sem, da sem bila del tega boja. Ker tedaj nisem imela časa, prostora in energije, da bi si lahko predstavljala, da je bila to moja zadnja tekma, sem zdaj zelo motivirana, da nastopim še enkrat, najverjetneje zadnjič, pred domačimi navijači. Moji ekipi, družini, prijateljem, sponzorjem in medijem bi se rada zahvalila še z eno vrhunsko predstavo.

Tina se bo od množice domačih in tujih navijačev, ki so za njo držali pesti med zimskimi vikendi, tako poslovila v začetku januarja v Mariboru, kjer je tudi prvič stopila na oder za zmagovalke med svetovno elito, ko je osvojila drugo mesto na veleslalomu.

Največji uspehi Tine Maze

Temu uspehu je nato sledilo kar 80 vzponov na stopničke svetovnega pokala, vse do konca sezone 2014/2015. Vsega skupaj je prišla do 26-ih zmag, 28 drugih ter 27 tretjih mest, najbolj uspešna pa je bila neverjetna sezona, ki se je končala marca 2013, v kateri je osvojila rekordnih 2414 točk in veliki kristalni globus. V šestih mesecih smo lahko videli 24 nepozabnih predstav in vzponov na zmagovalni oder.

V vseh teh letih smo imeli videli tudi izjemno bero odličij iz svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. Tina je do skupno štirih zlatih in petih srebrnih medalj prišla v Val d’Iseru, Garmisch-Partenkirchnu, Schladmingu in Beaver Creeku, svetovno prvakinja pa je postala v kar štirih različnih disciplinah. Med tem pa je seveda blestela še na olimpijskih igrah, v Vancouvru je namreč prišla do dveh srebrnih (veleslalom, superveleslalom), v Sočiju pa do dveh zlatih medalj (smuk, superveleslalom).

Leave a Comment