Tina Maze najboljša še v Courchevelu


Tina Maze je slavila novo zmago [foto: GEPA]

Četrti veleslalom v letošnji sezoni in še četrta zmaga Tine Maze. Tokrat je bila najhitrejša v Franciji, in sicer v Courchevelu. Na zahtevni preizkušnji v slabi vidljivosti je bila spet najboljša v obeh vožnjah. Na drugo mesto je prismučala  Kathrin Zettel, s tretjim pa se je morala zadovoljiti domačinka Tessa Worley.

Tako kot na vseh treh slalomih v letošnji sezoni, je Tina Maze najbolje opravila že s prvo progo. Imela je 63 stotink prednosti pred Francozinjo Tesso Worley in 69 pred Avstrijko Kathrin Zettel. Odlično je smučala tudi Ana Drev s startno številko 26 in finale pričakala na 11. mestu. Tina Robnik, Ilka Štuhec in Katarina Lavtar so odstopile.


Mazejeva je v veleslalomu zmagala že četrtič zapored [foto: GEPA]

V finalu se je zdelo, da bo Tina imela težko delo. Pred njo je namreč Zettlova smučala brez napak. Ampak zdaj že serijska veleslalomska zmagovalka si ni pustila vzeti nove zmage. Zgornji del je odpeljala hitro, srednjega precej počasneje, spodaj pa dodala ravno toliko, da je zmagala z 22 stotinkami prednosti. “Zelo sem vesela, da sem uspela ponoviti uspeh Denise Karbon, ki je v preteklosti slavila na štirih veleslalomskih tekmah zapored. Bilo je zelo težko, saj je bila proga ledena. Takih pogojev na treningu ni bilo. Zmaga je bila tesna. Veleslalomska proga je zelo tehnična in valovita, vendar je lepa,” je po tekmi menila Črnjanka.


Ana Drev je tokrat prismučala v deseterico [foto:GEPA]

To je Tinina 16. zmaga v karieri in 5. letos. Z najvišjim možnim izkupičkom točk je le še utrdila vodstvo tako v veleslalomskem seštevku, kot tudi v skupni razvrstitvi. Vonnova je namreč spet odstopila, Höfl-Riescheva pa bila le 26. Do uvrstitve kariere pa je prišla tudi Ana Drev, ki je zasedla 10. mesto.

Megle ni videla

Sem zelo vesela. Vedela sem, da se dobro smučam, da sem blizu deseterice, a vem kakšen šport je to, saj ni nujno, da če dobro smučaš potem sestaviš dva dobra teka,” je po tekmi razmišljala Drevova in spregovorila tudi o razmerah v prvem teku: “V bistvu megle sploh nisem videla, saj sem bila tako skoncentrirana na smučanje. Če pogledam nazaj vidim, da bi se dalo še kaj bolje narediti. Ampak danes je bila tekma zelo zelo težka. Podlaga je bila ponekod ledena, ponekod so bile luknje, ponekod je bila čisto zgrbančena, tako da je bilo težko smučati. Vem, da na taki podlagi, na tako zahtevnem terenu prihaja do napak, če greš ‘na polno’. Vesele pa sem, da sem navkljub napakam prišla med deset, čutim pa, da še imam rezerve, kar se mi zdi super.

Trener tehničnih disciplin Denis Šteharnik je ocenil vožnjo Ane: “Videli ste, da smo bili na vseh tekmah zreli za med deset, a po navadi se je veliko izgubilo v zadnjem delu drugega teka. To smo poskusili popraviti in Ana je pokazal, da je napredovala. Zdaj lahko naredi tudi kakšno napako. Danes ni pokazala idealne vožnje in bila med deseterico, kar pomeni, da ima še rezerve.” O razlogih za odstope ostalih treh deklet pa je menil: “Teren je bil zelo zahteven. Najprej je bil odprt z ratrakom, potem polit s vodo, nato ponovno ratrakiran in potem še sondiran z vodo. Proga je bila zelo neenakomerna in punce je zelo treslo, tako da so bile v cilju zelo utrujene. Takšna podlaga ni dopuščala napak. Če si v dveh ali treh zavojih izgubil višino, ti je potem enostavno zmanjkalo proge. Punce z višjimi startnimi številkami so vedele, da morajo maksimalno napasti za uvrstitev med trideset, kar je naš cilj. Na progo so šle brez rezerv in brezkompromisno in tako je možnost odstopa večja. Manjka jim še treningov na trdih podlagah, potem pa bo še kakšna prišla med trideset.

Del slovenske ženske ekipe bo zdaj ostal v Courchevelu, kjer so na sporedu tekme evropskega pokala, potem pa sledijo še tekme v Crans Montani in FIS tekme v Meribelu. Naslednja postaja ženskega dela svetovnega pokala je švedski Aare, kjer bomo v sredo in četrtek spremljali veleslalomsko oziroma slalomsko preizkušnjo. Slovenske barve bosta branili Tina Maze in Ana Drev.


Rezultati: Svetovni pokal .: Courchevel :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment