Tina Maze svetovna prvakinja!


Tina Maze [foto: GEPA]

V nemškem Garmisch-Partenkirchnu so se ženske borile za naslov veleslalomske prvakinje. Na startu je stalo kar 116 smučark iz 48 držav, po progi Kandahar 1 pa se je prva podala Tina Maze. Slovenske barve je poleg nje branila le še Maruša Ferk, ki pa je imela nekoliko višjo startno številko 39. Prvi tek bi se sicer moral začeti ob 10. uri, vendar je bil zaradi megle na progi nekajkrat prestavljen.

Tina je svoj nastop tako začela točno opoldne, čakanje na nastop pa je očitno ni prav nič zmotilo, saj je svojo nalogo opravila brez napak ter ob prihodu v cilj zabeležila čas 1:07.05. Kako dobro je smučala se je pokazalo kasneje, ko so tekmice, ena za drugo, nanizale zaostanke. Italijanka Federica Brignone je za njo zaostala 0,34 sekunde in tako zasedla drugo mesto, Avstrijka Elisabeth Goergl pa je na tretjem mestu zaostajala že 0,71 sekunde.

Maruša Ferk je z vožnjo opravila solidno in ob prihodu čez ciljno črto zasedla 29. mesto, za reprezentančno kolegico pa zaostala 3,30 sekunde. Maruša se je do konca prvega teka obdržala na tem mestu in tako imela lepo izhodišče za nadaljevanje preizkušnje, ki se je začelo ob 15. uri. V drugo je odsmučala podobno ter se na koncu uvrstila na 26. mesto. “S prvo vožnjo sem zadovoljna, saj sem dobro izkoristila dane razmere. Bila sem zadnja tekmovalka, ki se je uvrstila med najboljših trideset, kar je bil tudi moj cilj. Druga proga je bila bolj zavita. Ves čas si moral napadati, saj je bila postavitev počasna. Škoda, da nisem izkoristila dobrih pogojev v finalu. Mislila, sem da bom višje uvrščena oz z manjšim zaostankom,” je po nastopu menila Ferkova in se ozrla na sobotno slalomsko preizkušnjo: “Na kombinacijskem slalomu sem dobila dobro potrditev. Teren mi ustreza, zato bom napadla

V finalu veleslaloma smo spremljali pravo dramo, ki se je ponovno končala z devetimi stotinkami prednosti zmagovalke. Le-ta je bila tokrat Tina Maze, ki je v drugo ponovno smučala vrhunsko in se lahko na koncu veselila prve zlate medalje. Srebro je osvojila Italijanka Federica Brignone, do brona pa se je iz 19. mesta po prvi vožnji prebila Francozinja Tessa Worley.

Tina je kmalu po prihodu v cilj dejala: “Nimam besed, to jo noro. Težko je bilo tekmovati, veliko je bilo pritiska. Na startu sem imela tremo, slišala sem, da je Federica dobro odpeljala in kaj drugega kot čisti napad ni prišlo v poštev. Dala sem vse od sebe.” In ko so jo opomnili, da je Italijanko ugnala za devet stotink odvrnila: “Devet stotink? Zakon! Noro!


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Garmisch – Partenkirchen :. Veleslalom (ž)Federica Brignone, Tina Maze, Tessa Worley [foto: GEPA]

Leave a Comment