Tina Maze v policijski uniformi


Dejan Zavec in Tina Maze med učenci [foto: Ministrstvo za notranje zadeve]

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar sta danes, 5. aprila, obiskali učence OŠ Oskarja Kovačiča na Dolenjski cesti v Ljubljani. Skupaj z otroci, vrhunskima športnikoma Tino Maze in Dejanom Zavcem ter ljubljanskimi policisti sta opozorili na varnost otrok v cestnem prometu.

Tokratna preventivna akcija, ki je bila še posebej namenjena najmlajšim udeležencem v cestnem prometu, je potekala ob Dolenjski cesti v Ljubljani, ki je v zadnjih treh mesecih zaznamovala življenje dveh otrok.

Na naših cestah na žalost doživijo nesrečo tudi otroci. Ravno včeraj se je zgodila ena takšnih tragedij. Tudi na Dolenjski cesti, pred katero stojimo, se je zgodilo že nekaj prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi osnovnošolci. Prav zato smo se odločili, da ob močni ekipi, tudi podpori naših športnikov, s preventivno akcijo spomnimo otroke, kako pomembno je pravilno prečkati cesto, upoštevati cestnoprometna pravila med vožnjo s kolesom, nositi čelado in predvsem biti previden,” je dejala notranja ministrica Katarina Kresal.

Namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar je dejala: ”Lani smo dosegli velik uspeh na področju cestne varnosti, kar kaže na to, da s skupnimi močmi, s sodelovanjem državnih organov in civilne družbe, lahko naredimo veliko. Število mrtvih na naših cestah se je namreč zmanjšali za kar 20 odstotkov in to je res velik korak. V prvih treh mesecih letošnjega leta pa sta se na tem območju, kjer se nahajamo, nedaleč stran od tu, zgodili dve prometni nesreči, ki sta nesrečno zaznamovali življenje dveh otrok. In ravno zato smo danes tukaj, na tem mestu, da po eni strani ponovno opozorimo otroke na nevarnosti, ki v cestnem prometu prežijo nanje, po drugi strani pa tudi voznike, da prevzamejo odgovornost, ko sedejo za volan in pazijo na najšibkejše udeležence v cestnem prometu.

Ker otroci radi prisluhnejo svojim vzornikom, sta Tina Maze in Dejan Zavec, vrhunska športnika, zaposlena v policiji, otrokom Osnovne šole Oskarja Kovačiča predstavila svoje izkušnje, odrasle pa pozvala, naj upoštevajo cestnoprometna pravila.

Otroci so vedno presenečeni in presrečni, ko pridejo v družbo športnikov, zato lahko tudi športniki, kot vzorniki, prispevamo k njihovi vzgoji za varnost v cestnem prometu. Super je uživati v hitrosti, vendar ne na cesti in ne na način, da ogrožaš druge. Tudi sama ves čas opozarjam, da sta prehitra vožnja in kakšen kozarček preveč lahko usodna. Promet ni hec, treba je spoštovati cestnoprometne predpise, voziti varno in previdno!” je opozorila naša najboljša smučarka Tina Maze.

‘Zelo sem vesel, da lahko tudi vrhunski športniki ob takšni priložnosti opozorimo voznike na previdno vožnjo. Kot starš se zavedam, da je zelo pomembno, kako vozimo odrasli, kakšen zgled dajemo, saj se otroci učijo od nas. Odrasli ne smemo pozabiti, da so tudi otroci udeleženci v prometu in da je treba paziti nanje. Otroci imajo pravico do igranja, odrasli pa moramo z vso odgovornostjo paziti nanje. Menim, da je prometna varnost danes boljša kot nekoč, še vedno pa lahko za varnost otrok naredimo veliko!” je poudaril Dejan Zavec.


Izjava: Tina Maze (.mp3)


vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Leave a Comment