Tina Maze v Semmeringu do 999. točke

Na Semmeringu je potekal že šesti ženski veleslalom za svetovni pokal v letošnji sezoni. Tina Maze je znova nastopila izvrstno. Črnjanka je po “prvem polčasu” zasedala tretje mesto ter za vodilno Anno Fenninger zaostajala za 90 stotink. V zahtevnih vremenskih razmerah, občasno se je na progo Panorama spustila gosta megla, je drugo mesto zasedala Francozinja Tessa Worley.


Anna Fenninger je slavila drugo zmago v karieri [foto: GEPA]

Ostali dve slovenski smučarki Ana Drev in Tina Robnik se danes nista prebili v finalno vožnjo. Na tem snegu se Drevova ni znašla najbolje in v primerjavi z vodilno čez celotno progo izgubljala na času, ob prihodu čez ciljno črto pa je zasedla zadnje, 21. mesto. Na koncu je pristala na 35. mestu, medtem ko je Robnikova dan v Semmeringu končala s 53. časom voženj.

Pri Ani se vidi, da je forma začela nekoliko padati. Pet tekem je bila forma na visokem nivoju, zdaj pa ni več tako sigurna. K rezultatu so tudi nekoliko pripomogli pogoji. Ko je sneg pomrznil je bilo v njem veliko vlage in naredile so se ledene kroglice, zaradi katerih je bila podlaga zelo drseča. Ana pri vhodih v zavoje ni bila dovolj odločna in je smuči premalo postavila na robnike in tako začela drseti. Tega drsenja skozi zavoje ni mogla ustaviti, nenehno je iskala oporo, to se je dogajalo od starta do cilja in tako je pridelala ta zaostanek. Toda pred današnjim dnem ji je petkrat uspelo prikazati odlične vožnje, to je le prvi manjši spodrsljaj. Ana je tak tip smučarke, ki potrebuje ogromno treninga, te tekme pa so se odvijale hitro ena za drugo, tako da je težko nenehno držati tako visoko formo. Zdaj bo imela dovolj časa za počitek in za priprave na naslednji veleslalom. Kar se tiče Tine, sem vesel, da je prišla do cilja. Težko je pričakovati, da bo na drugem nastopu prišla med trideseterico. Nabira izkušnje in pridobiva na samozavesti in če bo na evropskem pokalu tekmovala dobro, bo dobila priložnosti tudi na svetovnem pokalu. Toda potrebuje še nekaj startov, da se sprosti, potem pa mislim, da bo konkurenčna,” je trener tehničnih disciplin Denis Šteharnik razmišljal o nastopih Drevove in Robnikove.


Tina Maze se je znova uvrstila na zmagovalni oder [foto: GEPA]

Tudi v finalu slaba vidljivost

Tekmovalke je v drugi vožnji na progi pričakala še slabša vidljivost, nastope pa je v zgornjem delu oteževal tudi veter. Med 27. nastopi pred tistim naše smučarke, smo videli tudi nekaj zelo dobrih voženj, prvo mesto pa je pred nastopom Tine zasedala Nemka Maria Hoefl-Riesch, ki je bila po prvem teku na četrtem mestu.

Tina je z zgornjim delom proge znova opravila odlično in še povečala vodstvo pred Nemko. V srednjem delu je tako kot nekaj ur pred tem na času nekaj izgubila, zadnji del pa je bil precej drugačen kot v prvem teku. Naša smučarka se je namreč v zadnjih zavojih odrezala izjemno in v cilj prišla z vodstvom, ki je znašal 57 stotink sekunde.

Fenningerjeva premočna

Worleyeva nato ni uspela prehiteti naše smučarke, saj je izgubila prednost iz prve vožnje in v cilj prišla z drugim časom, ki je bil le osem stotink slabši od časa Tine. Fenningerjeva, ki je imela pred nastopom kar devet desetink prednosti pred Mazejevo, se je tudi v drugo odrezala odlično in prednost povečala še za dve desetinki. “Pred svojim drugim nastopom sem bila nervozna, saj do sedaj po prvem delu še nikoli nisem vodila,” je po tekmi dejala Fenningerjeva, ki se je razveselila svoje druge zmage v svetovnem pokalu. Prvo je slavila lani v bližnjem Lienzu. Ravno tako na 28. december.

Tina se je tako z drugim najboljšim časom dneva veselila še enih izmed mnogih stopničk v tej sezoni. Po novih osemdesetih točkah svetovnega pokala na računu ji zdaj tako manjka le še ena točka do magične tisoče.


Ana Bucik bo nastopila na slalomu [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Finalna slalomska vožnja Bucikove, fenomenalen uspeh

Na sobotni slalomski preizkušnji bo poleg vodilne smučarke sveta nastopila le še Ana Bucik. “Bucikova je prikazala nekaj odličnih voženj na slalomih evropskega pokala, tako da ji bomo dali priložnost, da se dokaže še tukaj. Je v dobri formi, če bi prišla v finalno vožnjo pa bi bilo to fenomenalno. Ostale punce se morajo še dokazati na tekmah nižjega ranga, da bodo spet dobile priložnost tekmovati na svetovnem pokalu. Za te punce imamo pripravljen drugačen program, tako da ni smiselno za vsako ceno zapolniti kvot na tekmah svetovnega pokala. Potrebujejo ogromno treninga, če pridejo na svetovni pokal pa takoj izgubijo tri dni. Včasih je to primerno, toda le če je za dobrobit napredka. Odvisno je od situacije in od programov evropskega in svetovnega pokala. Če sovpadajo lahko zapolnimo kvote, drugače pa puncam pustimo, da se pripravljajo,” je še dejal Šteharnik.


Rezultati: Svetovni pokal .: Semmering :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment