Tina vstane ob petih zjutraj

Najboljša slovenska smučarka počasi zaključuje s pripravami na južni polobli. Skoraj enomesečne priprave je ekipa Tine Maze opravila na Mt. Hutt in Coronet Peaku.

Tina Maze je s svojo ekipo od 20. do 27. avgusta skupaj s Švicarkami in Švedinjami, med katerimi je bila tudi Anja Paerson, trenirala na Mt Huttu. Pogoji so bili dobri, Tina pa je trenirala vse discipline. Tino je po vožnji z letalom na Novo Zelandijo sicer bolel hrbet, tako da so bili treningi nekoliko prirejeni. Veliko pomoč je tako predstavljala terapija Tecar, saj je ekipa od podjetja Unibell prejela novo fizioterapevtsko napravo, vredno 32.000 evrov. 27. avgusta se je ekipa preselila na Coronet Peak, saj so bili pogoji za treninge na Mt. Huttu zelo slabi. Tam je Tina sedem dni trenirala skupaj z našo moško ekipo za tehnične discipline, sodelovanje s Pavlijem Čebuljem pa je bilo zelo dobro. “Po tednu dni so se pogoji precej poslabšali tako, da je Tina opravljala slalomske treninge v skorajda nemogočih pogojih. Vsak vzpon je bil mogoč le z motornimi sanmi, saj vlečnice zaradi vetra niso delovale,” je povedal vodja ekipe Andrea Massi.

Ekipa je večkrat sodelovala tudi z Italijanom Franzom Gamperjem, trenerjem Norvežana Aksla Lunda Svindala. Tina je imela nekaj težav z ahilovo tetivo, najverjetneje zato, ker preizkuša dva para smučarskih čevljev. Eden izmed parov naj bi bil bolj “agresiven” in ji tako preveč obremenjuje gležnje. Trenutno je ta težava rešena, saj se Tina s terapijo očitno hitro regenerira, po besedah vodje ekipe Andree Massija pa naj bi bila regeneracija tudi posledica njene genetske zasnove, predvsem če ima Tina na voljo nekaj premora ali pa se količina treninga zmanjša.

10. septembra se je ekipa preselila nazaj na Mt. Hutt, oziroma v bližnjo vasico Methven. Trener Livio Magoni je na to smučišče odpotoval že nekaj dni prej, tako da je lahko pomagal pripraviti smukaško progo ter ekipi pošiljal novice o vremenu. Treninge so sicer nekoliko ovirale tekme, tako da se je ekipa dogovorila, da bo Tina nastopila v vlogi predtekmovalke na ženski in moški superveleslalomski preizkušnji. Tako je tudi serviser Dušan Kapš dobil nekaj informacij o Tininih smučeh, ki so mimogrede moške. Ekipa bo do konca priprav na Novi Zelandiji do 18. septembra tako ostala na Mt. Huttu. Danes so bila vsa smučišča zaradi vetra žal zaprta, je pa včeraj ekipa opravila zelo kvalitetna treninga veleslaloma in smuka.

Jutri, če bo vse po sreči, se bodo treningi nadaljevali po ustaljeni praksi. Tina se bo zbudila ob peti uri zjutraj, nato naredila vaje in pozajtrkovala, ob 6.15 pa se bo začel trening dveh disciplin, ali če ne bo šlo drugače, le slalomski trening. Za tem bo sledilo kosilo, nato počitek, za tem kondicijska vadba in potem še terapija. V večernih urah bo ekipa pregledala videoposnetke, čemur bo sledila večerja,” je o napornem urniku priprav povedal Massi.

zgoraj: Tina Maze [foto: SZS]

Leave a Comment