Tini Maze do brona zmanjkalo deset stotink

Prva preizkušnja za alpske smučarke v Sočiju je bila superkombinacija. Naslov iz Vancouvra je ubranila Nemka Maria Höfl-Riesch, srebro je z Nicole Hosp odšlo v Avstrijo, s tretjim mestom in bronastim odličjem pa je presenetila Američanka Julia Mancuso. Veliko smo pričakovali tudi od Tine Maze, ki pa je po slabšem slalomu končala na nesrečnem četrtem mestu.

Po prvem delu dišalo po slovenski medalji

Slovenska šampionka iz Črne na Koroškem je s smukaškim delom olimpijske superkombinacije opravila zelo dobro, suverena je bila predvsem v tehnično zahtevnem zgornjem delu. Tretje mesto je bilo izvrstno izhodišče za napad na Tinino tretjo olimpijsko medaljo. Precej hitreje sta smučali le Američanka Julia Mancuso, ki je znova dokazala, da je smučarka za velike tekme, in Švicarka Lara Gut. A ne Američanka in ne Švicarka nista vešči slalomskih zavojev, kar bi Mazejeva, če bi našla slalomsko igrivost iz lanske sezone, morala izkoristila. Glavni favoritinji Höfl-Riescheva in Hospova sta namreč za Mancusovo zaostali več kot sekundo, kar ju je uvrščalo na peto oziroma osmo mesto.


Julia Mancuso je smuk odpeljala izjemno [foto: FIS/Facebook]

Dobro izhodišče pred slalomskim delom sta si zagotovili tudi preostali slovenski tekmovalki. Ilka Štuhec, ki se vrača po krajši odsotnosti zaradi poškodbe, je zasedla 11. mesto, Maruša Ferk pa je zahtevno smukaško preizkušnjo končala na 17. mestu.

Razočaranje za Mazejevo na slalomu

Na slalomu sta Höfl-Riescheva in Hospova potrdili videno v svetovnem pokalu. V primerjavi s smučarkami, ki nastopajo na superkombinacijah, je njuna slalomska forma precej boljša, zato sta zaostanek, nabran na smuku, brez težav izničili. Kljub temu, da je Mazejeva napovedovala medalje v vseh petih disciplinah, je njena slalomska realnost drugačna. 30-letnica med slalomskimi količki ni domača, zato je bil tudi njen današnji slalomski nastop zadržan. Spodbuden je bil spodnji del, v katerem ni izgubila dodatnega časa, zato je ob prihodu v cilj zasedla nehvaležno tretje mesto. Gutova je nato odstopila, Macusovi pa je zavoljo velike prednosti uspelo prismučati na tretje mesto. Za Američanko, ki je letos v svetovnem pokalu nastopala povprečno, je to velik uspeh.

Ferkova je v finalu pridobila in zabeležila končno 10. mesto. Ob progi pa je svoj prvi olimpijski nastop končala Štuhčeva, saj je na slalomu naredila napako. Kljub temu pa bo lahko 23-letna Mariborčanka po današnjem solidnem smuku bolj sproščeno in samozavestno smučala na sredini specialni smukaški preizkušnji. Tam bo imela tudi Mazejeva novo priložnost za tako željeno zlato kolajno.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soci :. Superkombinacija (ž)


Leave a Comment