Tretja srebrna zvezdica mladih skakalcev na ekipnih preizkušnjah, skakalke drugič bronaste

Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju 2021 je bila po včerajšnji posamični preizkušnji danes na sporedu še ekipna, kjer se znova lahko veseli tudi slovenski tabor.

Po zelo dobrem ekipnem nastopu naših včeraj, so bili apetiti pred današnjo ekipno tekmi visoki in Žak Mogel, Jan Bombek, Rok Masle in Jernej Presečnik so jih upravičili in dosegli. Po prvi seriji so zaostajali le za premočnimi Avstrijci, Mogel in Bombek sta skočila 88 metrov, Masle in Presečnik pa 90.5 metrov, naši pa so imeli dobrih 40 točk zaostanka za severnimi sosedi, a le dobre tri točke prednosti pred Rusi.


Srebrni mladinci [foto: OK Lahti]

V finalni seriji je Mogel skočil še enkrat 88 metrov, Bombek je pristal pri 86 metrih, Masle je s 94.5 metri poskrbel za slovensko daljavo dneva, srebro pa je potrdil Presečnik z 92.5 metri. Z 914,7 točkami so naši zanesljivo tretjič v zgodovini postali ekipni podprvaki. Z 986,2 točkami so zmagali Avstrijci, bron so osvojili Rusi, ki so imeli le dobro točko prednosti pred Norvežani.
To je sicer že 13 ekipna medalja naših mladih skakalcev. Lani in v letih 2017, 2013, 2007, 2005 in 1997 so bili zlati, v letih 2021, 2006 in 2003 so bili srebrni in v letih 2019, 2010, 2002 in 1996 bronasti.

Takole je tekmo opisal Jan Bombek: “Tekma se je odvijala hitro. Sam sem bil sfokurisan na svoje skoke, nisem se obremenjeval z drugimi. Veter je malo spreminjal smer, včasih si imel težke pogoje, včasih ne. Bilo pa je zelo mrzlo!” Slovenski junak tega prvenstva je Jernej Presečnik, ki je bil včeraj peti: “Bilo je zelo mrzlo, sploh včeraj. Dobili smo malo ozeblin. Občutki pa so dobri, uspehi so dobri, z rezultati smo zadovoljni in gremo tako naprej.” Žak Mogel je danes dopolnil komplet medalj z mladinskih svetovnih prvenstev z današnjim srebrom: “Zelo sem ponosen, da sem si uspel priskakati paket vseh treh kolajn. V štirih letih sem na mladinskih svetovnih prvenstvih pokazal kar nekaj in mislim, da sem zdaj pripravljen, da se pripravim na boj za prave medalje.

Zbirko medalj na tem prvenstvu so zaokrožile še naše mlade skakalke. Nika Prevc, Nika Vetrih, Jerneja Repinc Zupančič in Jerneja Brecl so po prvi seriji z le desetinko prednosti pred Japonkami zasedale tretje mesto za Avstrijkami in Rusinjami. Najboljša od naših je bila z 91 metri Breclova, sledile do Repinc Zupančičeva s 84.5 metri, Prevčeva s 83.5 metri in Vetrihova z 82.5 metri.

V finalni seriji je Prevčeva skočila 86 metrov, Vetrihova je pristala pri 84 metrih, Repinc Zupančičeva je prav tako popravila vtis iz prve serije, pristala je pri 88.5 metrih, bron, svoj drugi na tem prvenstvu, pa je potrdila Breclova s 93.5 metri. Naše so skupno zbrale 818,0 točk in so na koncu imele kar 31,7 točk prednosti pred Japonkami. Srebro so Rusinje osvojile z 828,7 točkami, zlato pa prepričljivo Avstrijke z 883,6 točkami.


Veselje deklet ob osvojitvi bronaste medalje [foto: Sloski/FB]

To je sedma ekipna medalja skakalk na mladinskih svetovnih prvenstvih. V letih 2018 in 2013 so bile zlate, v letih 2020, 2017 in 2014 srebrne ter letos in leta 2012 bronaste.
Po tekmi so misli zbrale vse naše skakalke, najprej najmlajša, Nika Prevc: “Ta tekma mi je pomenila zelo veliko. To je moje prvo prvenstvo, led je prebit. Z ekipo pa je še lepše stati na zmagovalnem odru, ko si deliš medaljo.” Nadaljevala je Nika Vetrih: “Počutim se res dobro. Včeraj nisem imela priložnosti za skoke. Dobila sem jo danes, izkoristila sem jo dobro, uspela sta mi dva solidna skoka. Zelo sem vesela tretjega mesta.

Kot tretja je spregovorila Jerneja Repinc Zupančič: “S tekmo sem zelo zadovoljna. Mislim, da sta mi uspela dva solidna skoka. Prvi je bil malce slabši, drugi pa je bil kar v redu. Zelo sem vesela, da smo z ekipo skupaj prišle do tretjega mesta.” Svoje je dodala še Jerneja Brecl, edina Slovenka z dvema medaljama na tem prvenstvu: “Dobro je bilo stati na stopničkah sama, a tudi z ekipo je bilo v redu. Mislim, da sem bom zdaj z lepimi spomini poslovila od mladinskih svetovnih prvenstev.


Rezultati: Mladinsko svetovno prvenstvo .: Lahti (m)
Rezultati: Mladinsko svetovno prvenstvo .: Lahti (ž)


Leave a Comment