Tri Slovenke za čim boljše uvrstitve v sprintu

Poljakinja Justyna Kowalczyk je prva zvezdnica tekmovanja za svetovni pokal v smučarskem teku v zadnjih letih. Trikrat zapored je osvojila veliki kristalni globus in tudi v tej zimi se bori za prvo mesto, v njeni domovini pa bodo v petek prvič pripravili tekmo za svetovni pokal.

V Szklarski Porebi na jugozahodu Poljske je zapadlo veliko snega, vendar so prireditelji kljub temu dobro pripravili proge v Jakuszycah,9 km iz središča mesta. Smučarski tekači prizorišče poznajo kot izvrsten kraj za priprave z dobrimi snežnimi razmerami in po tekmi na veliko razdaljo Bieg Piastow. V petek – kvalifikacije ob 12.30, izločilni boji ob 14.30 – se bodo najboljše tekačice in tekači pomerili v sprintu v prosti tehniki, med njimi pa bodo tudi tri Slovenke: Vesna Fabjan, Katja Višnar in Alenka Čebašek.


Katja Višnar [foto: Klemen Zibelnik]

Fabjanova in Čebaškova sta na Poljsko prileteli iz domovine, Višnarjeva pa je zadnja dva tedna trenirala na Norveškem in se je kolegicama pridružila v Pragi. Na Poljskem je veliko snega in slovenska ekipa je porabila precej časa, da se je prek snežnih zametov in precej voženj naokoli ponoči s srede na četrtek prebila do hotela. Višnarjeva je na Norveškem dobro trenirala in se zelo veseli tekme. Želi si dobrega nastopa. “Proga za sprint je pripravljena izvrstno, glede na to, koliko snega je tukaj zapadlo v zadnjih dneh. Bala sem se, da bo podlaga mehka, vendar je trda. Velikokrat so šli z ratrakom naokoli. Sprinterska proga je kar dolga. Prvi del poteka navzgor, potem je malo spusta in proti cilju precej ravnine,” je po treningu na snegu povedala Višnarjeva.

Alenka Čebašek se je na tekmo pripravljala na Rogli. Sprint bo zanjo ogrevanje za nastop na svetovnem prvenstvu do 23 let v Turčiji, kamor bo odletela že v nedeljo zjutraj. Tudi Vesna Fabjan bo po dveh tednih znova merila moči s svetovno elito. Vse tri Slovenke so sposobne priti med najboljšo trideseterico, v izločilnih bojih pa bi se rade prebile čim višje.

V soboto bosta tekmi na10 km klasično za ženske (14.30) in15 km klasično za moške (12.30), v nedeljo pa tekma za svetovno lovoriko v vzponu. Potekala bo na terenih za alpsko smučanje v Szklarski Porebi, obsegala pa bo 4 km vzpona na vrh hriba v Krkonoših, med katerim bodo morali tekmovalci in tekmovalke premagati 500 metrov višinske razlike, po drugi progi za alpsko smučanje pa jih čaka spust. Celotna proga bo dolga 8 km.

Leave a Comment