Trojček Shiffrinove, tri Slovenke do točk

Avstrijski Semmering je gostil zadnjo tekmo svetovnega pokala v alpskem smučanju v letu 2016. Na sporedu je bil ženski slalom, na katerem so bile tudi štiri slovenske predstavnice – Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Klara Livk.

Po prvem teku je vodilno mesto pripadalo Mikaeli Shiffrin iz ZDA, ki je s progo Panorama opravila s časom 50.74, le devet stotink sekunde je zaostala Slovakinja Veronika Velez Zuzulova in tako zasedla drugo mesto, tretjega pa sta si delili Švicarka Wendy Holdener in Švedinja Frida Hansdotter, ki sta za nastopa potrebovali še pol sekunde več.

Slovenska ekipa se je v prvem teku odrezala dobro. Najhitrejša je bila Ana, ki je na progi sicer naredila nekaj napak in z 2.73 sekunde zaostanka za Shiffrinovo prišla na 20. mesto. Marušin zaostanek je znašal 3.51 sekunde, kar je pomenilo 27. mesto, tik za njo pa je bila uvrščena Meta, ki je z visoko startno številko 63 za vožnjo potrebovala 3 stotinke več kot Ferkova. Klara je svoj tretji nastop med svetovno elito sklenila predčasno.

Maruši je druga vožnja uspela precej bolje, na koncu pa jo je 12. čas finala popeljal na 23. mesto. Ana je končala tik za njo, do prvih točk v karieri pa je po petem nastopu v svetovnem pokalu prišla 18-letna Meta, ki je zasedla 28. mesto. Na vrhu razpredelnice do sprememb ni prišlo. Shiffrinova je slavila tretjič v prav toliko dneh, na stopničkah pa sta se ji pridružili še Velez Zuzulova in Holdenerjeva.


Mikaela Shiffrin [foto: GEPA]

Odgovorni trener za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal Denis Šteharnik je najprej dejal: “Izpostavil bi Meto Hrovat. Prve točke v svetovnem pokalu so super, naprej se je prebila s startno številko 63, to je enkratno. Glede na lanskoletni slalom je naredila velik napredek. Vzporedno pa tudi dobro smuča veleslalom, tako da smo z njenim napredovanjem zelo zadovoljni. Še enkrat ji čestitam, saj je s številko 63 res težko priti noter.

Za tem je ocenil še nastopa Bucikove in Ferkove: “Ni še tistega pravega občutka, da bi lahko prikazali malo bolj drzno vožnjo. Še vedno nekaj manjka, a mislim, da bomo stvari v naslednjih dneh spravili na višji nivo, tako da v Zagrebu in Mariboru pričakujem boljše rezultate. Super je, da so tri Slovenke v finalu, a še iščeta prave občutke, bila je groba, trda podlaga in je zelo treslo in nista se najbolj znašli. Nekaj je manjkalo za popolnoma sproščeno vožnjo. Če tega ni, si takoj malenkost zadaj. To bomo popravili do naslednjih tekem.

Naslednja preizkušnja svetovnega pokala bo v torek, 3. januarja, v Zagrebu, kjer bodo na slalomu nastopile Bucikova, Ferkova in Hrovatova, trenerji pa bodo v naslednjih dneh iz ekipe deklet, ki nastopajo v evropskem pokalu, določili četrto slovensko predstavnico. Ekipa gre zdaj iz Semmeringa na pot domov, natančneje proti Mariboru, kjer bosta že jutri in nato v soboto na sporedu preizkus terena oziroma treninga slaloma in veleslaloma.


Rezultati: Svetovni pokal .: Semmering :. Slalom (ž)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment