Tržič je zakon!

Staro mestno jedro Tržiča, mesta ob južnem vznožju Karavank, je le redko tako nabito polno kot je bilo v torek zvečer. Najbrž je podobno le na prvo septembrsko nedeljo, ko gostijo tradicionalno “Šuštarsko nedeljo”. Tokrat je Trg svobode pokal po šivih že v februarju. Obujali pa niso čevljarske tradicije, pač pa so pozdravili deskarja Žana Koširja, ki je s Sočija pod Karavanke prinesel olimpijsko srebro in bron.


Utrinek iz sprejema Žana Koširja v Tržiču [foto: Klemen Razinger]

Zadnje dni v Tržiču sta zaznamovali Žanovi kolajni

Najbolj zvesti navijači, ki so združeni v klubu navijačev Zakon, so bili ˝v akciji˝ že od pretekle srede. Olimpijski tekmi so namreč energično spremljali v enem od priljubljenih tržiških lokalov, obe medalji so seveda tudi ustrezno proslavili. V torek zgodaj zjutraj so Žana Koširja pričakali na brniškem letališču, na večer pa so v družbi številnih someščanov in ljubiteljev deskanja na snegu s celotne Slovenije postavili piko na i. Sprejem prvega tržiškega nosilca olimpijskih kolajn je bil, kot pravijo navijači, nepozaben. Žanu so ob domačem županu roko med drugimi stisnili tudi deskarski “soborci”, bivši tekmovalci Sergeja Gradišek, Luka Grilc, Klemen Razinger, Jure Gmajnar in drugi s kluba SBC Bled, kjer je Žan pred leti začel športno pot.

Tržič je zakon! Zadnji dnevi so res prijetni. Iskreno se veselimo Žanovih olimpijskih kolajn. Spremljanje obeh tekem, sprejem na letališču in nato še v centru Tržiča. Da, dogodki si kot blisk sledijo eden za drugim, a ni naporno. Prav nasprotno. Občutki so čudoviti. Veseli nas, da Žana ožja in širša okolica tako lepo sprejema in se veseli njegovih uspehov,” pravi Črt Košir s kluba navijačev Zakon, ki se nadeja, da bo zaradi tega izjemnega uspeha, deskanje na snegu dobilo nove privržence, ki bodo prek medijev in v živo ta lep šport spremljali tudi v prihodnje. “V klubu navijačev bomo vsekakor aktivni še naprej. Letos smo obiskali tri tekme svetovnega pokala, veselimo pa se že naslednje sezone, ko bo na sporedu tudi svetovno prvenstvo v Kreischberrgu. Tam je Dejan Košir slovenskemu deskanju leta 2003 že prinesel naslov svetovnega prvaka. Upajmo, da bo tam uspešen tudi naš Žan. Če bo temu tako, bomo navijači kraj preimenovali kar v Koširberg …” v smehu dodaja gonilna sila kluba navijačev.


Utrinek iz sprejema Žana Koširja v Tržiču [foto: Klemen Razinger]

Odzivi z deskarskega sveta

Prvi slovenski deskarski olimpijski kolajni sta odmevali tudi v deskarskem svetu. Kaj so povedali bivši in sedanji deskarji ter nekatere strokovnjaki s področja alpskega deskanja?

Polona Zupan, prva slovenska deskarska olimpijka, ki je v 90-ih letih pustila pečat v deskarski seriji ISF: “Spremljala sem obe tekmi. Iskrene čestitke Žanu! Žan, Rok Flander, Rok Marguč ter ostali že leta dokazujejo, da so s pravega testa. Deskanje na snegu bi si torej po mojem mnenju zaslužilo večjo pozornost.. Me pa veseli da naš šport, kljub vplivu FIS-a, v svojem bistvu ostaja nespremenjen.

Dejan Košir, dvakratni olimpijec, svetovni prvak v paralelnem veleslalomu 2003: “Čestitke. Žan je dobil tisto za kar je garal sam. Vse si je prislužil sam, nič mu ni bilo podarjenega. Trdo in predano delo se vedno poplača. Rezultat je posledica strasti in ljubezni do tega kar počne. Zato bo uspešen tudi na nadaljni športni poti in tudi sicer v življenju. Alpskemu deskanju pa želim več podpore, več tekem, več sponzorjev, več zanimanja javnosti ter čim več mladih navdušencev, bodočih športnikov.

Rok Flander, trikratni olimpijec, svetovni prvak v paralelnem veleslalomu 2007: “Ti dve medalji sta res mejnik v slovenski deskarski zgodovini. Toda mene osebno še toliko bolj navdušuje Žanovo deskanje, ki je v tem trenutku res perfektno.

Izidor Šušteršič, trikratni olimpijec, dolgoletni slovenski reprezentant: ˝Nori tekmi. Lepo prizorišče, izvrstna postavitev kamer, čudovit prenos. In dve medalji za Slovenijo. Bravo Žan! S tema medaljama je dregnil v smučarski monopol. Mislim da deskanja zdaj pač ne bo mogoče več tiho ignorirati.”

Jernej Demšar, slovenski reprezentant in Žanov partner na treningih: “Odlično. Žan je zasluženo stopil na oder za zmagovalce. Deskanje je s tem postavil ob bok ostalim športom, ki imajo olimpijske kolajne. Upam, da bo to našemu športu prineslo pozitivne spremembe.

Jure Hafner, slovenski reprezentant, nekdanji svetovni mladinski prvak: “Žan je bil, glede na zadnji dve sezoni, v ožjem krogu favoritov. Strmi k popolnosti na vseh področjih, zato sploh ni bilo bojazni, da bi ga na OI kaj presenetilo. Ni kaj, čestitke! Pa hvala, ker si letvico postavil tako visoko, Žan.

Klemen Razinger, nekdanji slovenski reprezentant in Žanov klubski kolega: “Občudujem Žanovo vztrajnost. On je čudovit primer, da je v vsem česar se v življenju lotiš, pomembno vztrajati. Le velik človek lahko kljub zdravstvenim težavam, ki mu prekrižajo pot, zbere toliko motivacije, da se vrne v tekmovalni ritem. Žan pa se ni le vrnil, prebil se je v sam vrh deskarske elite. To se ceni.


Utrinek iz sprejema Žana Koširja v Tržiču [foto: Klemen Razinger]

Matevž Petek, nekdanji tekmovalec v deskanju prostega sloga, večkratni zmagovalec tekem za svetovni pokal v ˝big airu˝: “Vse spoštovanje, Žanu. Morda se sliši hecno, toda medalji sem od alpskih deskarjev pričakoval. Pri Žanu zelo cenim njegov način razmišljanja, zmagovalno mentaliteto. Po dveh olimpijskih medaljah, ki sta seveda nekaj izjemnega, je govoril o zlatu, ki da edino zares šteje. Bravo Žan!

Sigi Grabner, avstrijski deskar, štirikratni olimpijec, bronasti z OI 2006, SG snowboards: “Po Dejanu in obeh Rokih je slovensko moč tokrat pokazal še Žan. Prvi slovenski olimpijski deskarski medalji bosta slovenskemu deskanju zagotovo dali krila. Žan je pred leti, tako kot olimpijski prvak Wild, tekmoval v moji ekipi SG snowboards, skupaj smo prišli do prvih stopničk v svetovnem pokalu. Kljub temu da sta se najini poti razšli sem seveda ponosen nanj. Lepo je videti, ko uspe enemu izmed tvojih tekmovalcev.

Gilles Jaquet, nekdanji švicarski reprezentant, trikratni olimpijec, nekdanji trener slovenske reprezentance: “Zelo sem vesel za Žana. Čestitke za obe medalji. Zelo je garal, ko se je vračal po poškodbi hrbta. Sam sem imel prav takšno poškodbo. Ko smo sodelovali, sem mu dejal, da se bo s talentom, ki ga premore zagotovo vrnil še močnejši. Vseskozi sem verjel vanj in uspelo mu je. Zdaj je torej čas za zabavo! Z Žanom še vedno sodelujem, zadnja leta pri razvoju Oxessovih desk. Tudi v tem kontekstu je izreden sogovornik, ima občutek za razvoj ter rad preizkuša nove stvari.

Heinz Rigaux, predstavnik za odnose z javnostmi, Oxess snowboards: “Pri Oxessu smo zelo ponosni, da že dve leti sodelujemo z Žanom. Ta uspeh si je zaslužil. Je posledica trdega dela. Mi smo vložili soje znanje, 20 letne izkušnje. Z Žanovim sodelovanjem smo razvili konkurenčne deske. Prepričan sem, da ta izjemni uspeh še ni vrhunec njegove kariere in bomo skupaj dosegli še mnogo uspehov.

Andrej Černe, deskarski strokovnjak, Sense snowboards, strokovni komentator ob prenosih olimpijskih alpskih deskarskih tekem: “Žan si je ti medalji definitivno zaslužil. Sploh po vseh težavah, ki jih je imel v preteklosti. Sam se uspeha zelo veselim. Tudi zato ker vem, da slovenskemu deskanju lahko pomaga in prinese marsikaj dobrega.

Leave a Comment