V Bormiu slavje domačina, Kline do dveh točk

Najboljši smučarji sveta so se po nekajletnem premoru vrnili v italijanski Bormio, na smukaško preizkušnjo. Z vedno zahtevno progo Stelvio se je spopadlo 72. tekmovalcev, med njimi tudi štirje slovenski predstavniki – Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Tilen Debelak.

Po 3270 prevoženih metrih so o zmagovalcu odločale stotinke, ki so na veselje navijačev na tekmi šle v prid domačega smučarja. Zmagal je namreč Dominik Paris, ki je tako ponovil uspeh izpred petih let, sledila pa sta mu Norvežana Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud. Skandinavca sta za svoja nastopa potrebovala le 4 oziroma 17 stotink več.


Dominik Paris je slavil zmago na smuku v Bormiu [foto: GEPA]

Kline je prikazal vožnjo brez vidnih napak, ki pa ga je na koncu popeljala na 29. mesto z 2.42 sekunde zaostanka za Parisom. Ob svojem prvem nastopu na progi Stelvio je Čater za vožnjo potreboval 10 stotink sekunde več kot reprezentančni kolega, s čimer pa žal ni prišel do točk, saj je zasedel 32. mesto.

Kosi, ki je pred dvema dnevoma po padcu na treningu staknil lažjo poškodbo noge, je bil 50., Debelak, ki je prav tako doživel debi na tej progi – nanj je sicer čakal zelo dolgo, saj je bila tekma zaradi padcev tekmovalcev pred njim kar nekajkrat prekinjena – pa je zasedel 61. mesto.

Glavni trener Peter Pen je po preizkušnji v Bormiu rekel: “Bila je težka, prava smukaška tekma. Moram ostati miren in zbran, zato ker imamo težave, predvsem tam, ko smuči postavimo na drsno oblogo. Nismo konkurenčni in potem se poskušamo reševati. To še vedno ni nič, je nekaj malega, malo bližje kot na prejšnjih tekmah v Val Gardeni. Na tem področju, ki se tiče materiala moramo reagirati in fantom omogočiti dober trening, da bo januar tak kot si ga želimo. Debelak danes ni imel možnosti, še enkrat je presmučal progo, s čimer smo usmerjeni v jutrišnjo kombinacijo. Tudi cilj za Kosija je bil da še enkrat presmuča progo. Mislim, da je s to poškodbo in bolečino zelo solidno odsmučal, tu se da graditi za jutri. Martin in Boštjan pa sta podobno skupaj s podobnimi težavami na teh delih, to je drugi sektor in ciljni del, kjer se praktično pelješ naravnost in so smuči na drsni oblogi. Na temu področju moramo nekaj narediti, približno vem v katero smer bi šel, ni pa še vse razdelano. V teh 10 ali 14 dnevih oziroma v štirih treningih, ki jih bomo imeli po novem letu na razpolago moramo rešiti ta problem, ali pa ga vsaj zmanjšati ali ukrotiti.

Na jutrišnji alpski kombinaciji bo nastopila ista slovenska četverica kot danes. Miha Hrobat je namreč že odšel domov, saj zaradi težav s hrbtom ni popolnoma pripravljen za tekmo, tako da se bo poskusil dobro pripraviti do Wengna.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bormio :. Smuk (m)
Izjava: Peter Pen (.mp3)


Leave a Comment