Petrin pohod na veliki kristalni globus


Slovenska ekipa [foto: Klemen Zibelnik]

Nova sezona za tekačice in tekače na smučeh je pred vrati. S klasičnima preizkušnjama na 10 in 15 km se v soboto v švedskem Gällivareju začenja zares. Prvi dan bomo Slovenci stiskali pesti za Petro Majdič in morda Vesno Fabjan.

Za tekačicami in tekači na smučeh so že prve FIS tekme, ki so se prejšnji teden odvijale v norveškem Beitostölnu in finskem Muoniu. Na Norveškem je bila večina naših, z izjemo Petre Majdič, ki je tekmovala na Finskem. Po teh tekmah je postalo jasno, katera dekleta bodo branila barve Slovenije na uvodnih tekmah svetovnega pokala 2010/11, ki se začne v soboto. Ob 10.45 se bodo na progo najprej podala dekleta na 10 km klasično preizkušnjo. “V soboto bo tekla Petra Majdič, morda se ji pridruži tudi Vesna Fabjan. O njenem nastopu se bomo odločili v zadnjem trenutku, saj ne želimo tvegati bolezni. Tukaj je namreč hud mraz, po nekaterih napovedih pa bo tako tudi za tekmo. Če se bodo temperature spustile nad -15 stopinj, potem bo Vesna nastopila, v nasprotnem primeru pa je preveč nevarno,” je povedal Marko Gracer, vodja ekipe, ter dodal: “Pogoji tukaj so sicer v redu, treniramo po načrtu, ovira nas le mraz. Želimo si, da nihče ne bi zbolel, to je trenutno najbolj važno.” In kakšna je dejanska napoved za soboto in nedeljo v Gällivareju? “Imamo dve napovedi. Ena pravi, da naj bi celo malce snežilo, kar pomeni malce višje temperature, okrog -8 stopinj. Druga napoved, ki prihaja iz Norveške, pa pravi, da naj bi bilo jasno vreme in okrog 20 stopinj pod ničlo.

Seveda vse slovenske ljubitelje teka na smučeh zanima pripravljenost naše najboljše tekačice, Petre Majdič. O tem je spregovoril njen trener, Ivan Hudač: “V soboto nas čaka tekma, ki ni med najboljšimi Petrinimi disciplinami, zato bi bili zadovoljni z uvrstitvijo med najboljšo deseterico. To je vedno naš mejnik, ne glede na disciplino. Sam si za soboto želim, da bi se končni zaostanek za zmagovalko gibal med 50 sekundami in minuto ter 15 sekundami. Kar se tiče vremenskih pogojev, je napoved za konec tedna še kar dobra, saj vremenoslovci za teden kasneje v Kuusamu napovedujejo še hujši mraz.

S štafeto med deset
V nedeljo bo sledila še štafetna preizkušnja 4 x 5 km. V slovenski ekipi bodo Anja Eržen, Vesna Fabjan, Petra Majdič in Barbara Jezeršek. “Želimo si ponoviti lanski začetek sezone, torej uvrstitev med deset najboljših, kar mislim, da je povsem realno. Če bomo prišli še kaj višje, potem še toliko bolje,” o štafetnih željah pove Gracer. Spomnimo, da so lani naše v identični postavi v Beitostölnu na uvodni štafetni preizkušnji v sezoni 2009/10 osvojile deveto mest. Tekma štafet za dekleta se bo v nedeljo pričela prav tako ob 10.45 uri.

Izmed najboljših slovenskih tekačic na smučeh na Švedskem ne bo tekmovala Katja Višnar, ki je na Norveškem prejšnji teden zbolela, kar je bil tudi razlog, da je nastopila samo na eni tekmi. “Katja se bo karavani svetovnega pokala pridružila v Kuusamu. Ta čas bo še izkoristila za pripravo in mislim, da na Finskem ne bo imela nobenih težav več,” je stanje opisal Gracer. Če se še malce dotaknemo tekem za FIS točke pretekli konec tedna in forme naših tekmovalk: “Ženski del je tekmoval v okviru pričakovanj. Dekleta še niso v vrhunski formi, ampak so na poti do tja. Pripravljenost za ta čas je dobra, mislim tudi, da smo delali pravilno in dobro. Trenutni cilj je, da punce ostanejo zdrave in preko tekmovanj, ki prihajajo, pridejo do želene forme. V začetku decembra bo stanje že povsem v redu,” zaključi Gracer. Dodajmo še, da se bo Jezerškova po tekmi v Gällivareju skupaj z Mirjam Cossettini in ostalimi dekleti odpravila na tekme celinskega pokala.

Kot je znano že nekaj časa, bo tudi naša moška ekipa s sezono začela v celinskem pokalu.

Leave a Comment