V hotelski incident Massi – Kunc posegli tudi odvetniki

Po četrtkovem hotelskem incidentu med vodjem ekipe “team to aMaze” Andro Massijem in trenerjem v moški tehnični ekipi Mitjem Kuncem so se odzvali tako v Tininem taboru kot pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

V imenu “team to aMaze” je videnje dogodka podal odvetnik Damijan Terpin. V sporočilu za javnost je zapisal naslednje (sporočilo navajamo v celoti):


Andrea Massi in Tina Maze [foto: Klavdija Ahačič/smucka]

Celotno sporočilo Damijana Terpina

V zvezi z incidentom, ki ga je včeraj površno opisal časopis Večer moramo zanikati nekatera dejstva, ki jih je novinar Bojan Baum navedel in so deloma neresnična oz. netočna, saj nam ni bil neposredno prisoten na dogajanju in je članek očitno napisal na podlagi površnega in pristranskega opisa direktorja alpskih disciplin pri SZS Vlada Makuca.

Do incidenta je prišlo takrat, ko se je Andrea Massi po napornem in stresnem tekmovalnem dnevu vrnil v hotel in se usedel v odmaknjeni prostor hotelske jedilnice, kjer ima mizo Team to A-Maze, da bi – še s pancerji na nogah – preprosto spil čaj in se malo umiril. Takrat se mu je približal Mitja Kunc in ga začel nagovarjati, provocirati in si izmišljati izgovore za svoje nerazsodno početje.

Na tekmi v paradni disciplini Tine Maze, veleslalomu, ki se je odvijal v četrtek, je Tina v prvem teku nastopila kot tretja. Torej je bilo izjemno malo časa za informacije, ki sta ji jih morala po radijski zvezi posredovati trenerja Livio Magoni in Andrea Massi. Pred njo sta štartali le dve tekmovalki, med temi končna zmagovalka Tessa Worley. Informacije so bile torej za tekmovalko lahko usodne.

Ko jih je Massi poskušal torej Tini posredovati, je radijsko zvezo zmotila intervencija Mitje Kunca na istem radijskem kanalu, ki pa je sicer zelo dobro vedel kdaj štarta Tina in kateri kanal njena ekipa uporablja, zato kakršno koli izgovarjanje ne pride v poštev. Ključne informacije torej do Tine po izključni krivdi Mitje Kunca niso prišle in morala je štartati brez njih.

Namesto da bi direktor alpskih disciplin Makuc počakal ustrezen trenutek miru in sam opravil nalogo, ki mu po funkciji pripada, je k Massiju v neprimernem času ‘poslal’ Kunca, ki pa je na Massijeve utemeljene očitke začel osorno odgovarjati, kar Tinin trener – upravičeno – njegovega neresnega opravičevanja ni sprejel. Kunc je torej Massija poslal nekam in ga začel provocirati ‘naj pride ven’, tako je prišlo tudi do prerivanja in neprimernih besed.

S tem v zvezi pa je potrebno poudariti, da je bila Massijeva besedna reakcija čisto pričakovana, saj ga še sedaj nekateri zmerjajo z ‘italijanskim fašistom’, pa čeprav vsakokrat ponosno prisostvuje predvajanju slovenske himne ob zmagah njegove varovanke Tine Maze. Do tukaj dejstva, ki so jasna in ki jih lahko potrdijo priče, ki so tam dejansko bile.

Postavlja pa se ključno vprašanje profesionalnega odnosa članov nekaterih slovenskih reprezentanc in odgovornih, ki si s svojo lahkomiselnostjo celo dovolijo postaviti na kocko rezultate vodilne smučarke na svetu.

Končno ugotavljamo, da se žal ne uspemo v Sloveniji znebiti slabih navad, ko se najraje razpihujejo ‘incidenti’, namesto da bi takšen nepomemben dogodek šel preprosto v pozabo, če ne drugega pa tudi zato, ker o neverjetni lahkomiselnosti Mitje Kunca nihče od Tinine ekipe ni doslej niti spregovoril, namesto da bi predvsem sprevideli veličino zgodovinskih rezultatov, ki jih dosega Tina Maze in njena ekipa in ki jih vsa svetovna smučarska srenja, zbrana v Schladmingu, spoštljivo priznava in hvali.


Barbara Kürner Čad [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Spravljivejši toni tudi na SZS

Mirovno palico je na strani prevzela direktorica zveze Barbara Kürner Čad, ki je že pred sezono uredila napete odnose na relaciji SZS – Tina Maze. “Tako Tina Maze, kot vodstvo SZS na čelu z Barbaro Kurner Čad se po popoldanskem pogovoru v reprezentančnem hotelu strinjata, da se je potrebno osredotočiti na zmago na jutrišnjem slalomu in na zgodovinski uspeh naše najboljše smučarke vseh časov. Zavedamo se, da smo priča uspehu, ki je v ponos vsem nam in prav je, da v teh časih pozitivne zgodbe ostanejo pozitivne. Na prizorišču so prisotni tudi predsedniki in člani uprav glavnih sponzorjev panoge za alpsko smučanje, podjetij Telekom d.d, Petrol d.d., Generali d.d in Droga Kolinska d.d., ki so prišli navijat za jutrišnjo Tinino zmago,” so zapisali pri SZS.

Leave a Comment