V Oberstdorfu novo slavje Takanašijeve, Ema in Maja med deseterico

Svetovni pokal za smučarke skakalke se po mesecu dni nadaljuje v nemškem Oberstdorfu, kjer so se najboljše skakalke danes pomerile na šesti tekmi v zgodovini tekmovanja na veliki skakalnici.
Na pozno popoldanski oz. večerni tekmi je nastopilo šest Slovenk, ki so bile uspešne v včerajšnjih kvalifikacijah. Kot prva je od naših nastopila povratnica med elito Eva Logar, ki je v ekipi zamenjala Katjo Požun, a se s skokom dolgim 82 metrov žal ni uvrstila v finale (38. mesto). Bolj uspešna je bila naslednja naša, Urša Bogataj, ki je s 101.5 metri in 84,0 točk zasedala 19. mesto po prvi seriji, ki jo je na sredi za nekaj časa prekinil veter, ki je spreminjal svojo smer.

Dobro je skočila tudi Nika Križnar, ki je ponovila daljavo Bogatajeve, z 81,1 točkami pa je po prvi seriji zasedala 22. mesto. Razočarala je četrta naša, Špela RogeljMaja Vtič je s 113.5 metri in 114,4 točkami zasedala sedmo mesto, še mesto višje je bila s 111 metri in 114,6 točkami Ema Klinec. Na vrhu je kar 15 točk naskoka s 131 metri pridelala Sara Takanaši, druga je bila Rusinja Irina Avakumova, ki je skočila 117.5 metrov.


Ema Klinec je bila najvišje uvrščena Slovenka [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalni seriji so vse naše izgubile nekaj malega. Križnarjeva je s 106.5 metri in 165,3 točkami padla na 25. mesto, Bogatajeva je s 100 metri in 167,1 točkami zdrsnila na 21. mesto, po eno mesto pa sta v finalu, kjer so bili skoki daljši, izgubili tudi Vtičeva in Klinčeva. Vtičeva je skočila 115.5 metrov in je zbrala 219,1 točk, kar jo je pripeljalo na osmo mesto, mesto višje pa je nocoj končala Klinčeva, ki je v finalu pristala pri 115 metrov, skupaj pa je zbrala 224,8 točk.

Tekma je bila res zelo težka. Dvakrat sem potegnila “srečko”, če temu ob slabih razmerah lahko rečem tako. Res pa je, da se je vedno pojavila manjša napaka, bila sem zgodnja. Če imaš normalne razmere, lahko skok normalno nadaljuješ, jaz pa sem skok morala ustaviti in na večji skakalnici se to še bolj pozna. Upajmo, da bo jutri lepša tekma in da se bodo tudi skoki nadgradili,” je po tekmi povedala Klinčeva, ki je še dodala razmišljanje o tekmah deklet na večjih skakalnicah, ki so redkost: “Razlika med dobrim in slabim skokom je na večji skakalnici še toliko večja. Dober skok ti na večji skakalnici prinese še toliko več metrov kot na manjši skakalnici. Punce si želimo skakati na večjih napravah, a upoštevati moramo, da je bila danes tekma težka in je težko oceniti, kaj to tudi dejansko pomeni.

Tekma je bila ena izmed tistih, ki ni bila najbolj regularna. Proti koncu smo sicer vse imele kar podobne razmere, a zanimivo mi je, da smo v poizkusni seriji imele podobne razmere, kazalo je na mirno tekmo, ko se je začela tekma, pa so se začele težave. Nadaljujemo, na žalost, v tem slogu, že v Rusiji je bilo tako. Rezultat je lep, s skoki nisem najbolj zadovoljna, niso še pravi, jutri je tu nova priložnost,” pa je po tekmi razmišljala Vtičeva, ki je o tem, da iz skoka v skok skače bolje povedala še: “Bolje je, kot je bilo na zadnjih treningih, a se vrtim okrog podobnih skokov. Težko rečem kako bo, s kakšnim tempom bo šlo na bolje, glede na prejšnje skoke.

Zanesljive zmage se je razveselila Takanašijeva, ki je v finalu skočil s treh naletnih mest nižje 129 metrov, zbrala pa je 283,4 točk. Druga je bila z daljavo dneva Avakumova iz Rusije s 132 metri v finalu in skupno 260,5 točkami. Tretja je bila še ena Japonka Juki Ito, ki je v finalu s 131.5 metri skupno zbrala 259,7 točk.
Jutri bo v Oberstdorfu še ena pozno popoldanska tekma.


Rezultati: Svetovni pokal .: OberstdorfIzjava: Ema Klinec (.mp3)
Izjava: Maja Vtič (.mp3)


Leave a Comment