V Otepääju bo zelo hladno


Ivan Hudač [foto: Klemen Zibelnik]

Pred nami so nove tekme svetovnega pokala v estonskem Otepäaju, kjer bomo Slovenci jutri in v nedeljo pesti držali za Petro Majdič in Katjo Višnar. Slednja bo nastopila le na nedeljskem sprintu v klasični tehniki, Dolanka pa bo štartala tudi jutri na 10 km v klasiki.

Naša ekipa je že v Estoniji, kjer vladajo prave zimske razmere, kar je potrdil tudi Ivan Hudač: “Ozračje se ohlaja. Napoved za jutri je, da se bodo temperature gibale okrog osem stopinj pod nično, v nedeljo pa naj bi padle do 14 stopinj pod lediščem.” Takoj ko bi svetovni pokal zapustil Otepää, bodo to estonsko mesto zavzeli najboljši mladi nordijski smučarji na svetu, saj jih tam od 26. do 31. januarja čaka svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Zaradi tega je prišlo tudi do obnovitve same trase za tek na novem Tehvandi stadionu: “Celoten kompleks je zgrajen na novo. Imamo zelo dobre pogoje, tudi za servisne ekipe je poskrbljeno vrhunsko. Kar se tiče samih prog, so naredili eno izmed najtežjih prog v klasični tehniki na razdalji. Spremenili so tudi traso za sprintersko tekmo,kjer je pri dekletih ostal samo en vzpon ter zelo dolga ciljna ravnina. Tako se bo tekma odločala tam, kjer bo zmagala tista, ki bo imela največ moči v soročnem odrivanju.

Naša ekipa je jasno že testirala smuči za jutrišnji tekmo na 10 km v klasiki, kjer bo nastopila le Petra Majdič: “Petra je bila cel teden prehlajena, stanje pa se je v fazo »dobro« spremenilo šele včeraj. Danes smo prvič preizkusili organizem na treningu z nekaj hitrejšimi odseki in mislim, da je stanje tako, da se ni potrebno bati, da bi zbolela. Težko pa ocenim, kakšne bodo posledice jutrišnje tekme za nedeljsko, saj je bila Petra tako rekoč skoraj cel teden brez treninga. Bomo videli, ali bo organizem odreagiral kot po počitku ali bo vendarle preveč utrujen. Teden je sicer minil brez vročine, a prehlad je bil zelo močan in smo zato situacijo morali prilagoditi počitku in okrevanju,” je o stanju naše najboljše tekačice iz Estonije sporočil Hudač.

Ekipe v Estoniji danes popoldne čaka še preizkus sprinterskih prog, jutri pa se vse zares začne ob 11.15 uri s tekmo deklet na 10 km v klasični tehniki. V nedeljo bodo kvalifikacije za 1.2 km sprint v klasiki na sporedu že ob 9.15 uri, izločilni boji pa se pričnejo ob 12.15 uri. Slovenske barve sta v Estoniji tudi lani branili samo Petra Majdič in Katja Višnar. Petra je bila na razdalji peta, dan kasneje na sprintu pa druga. Katja je v sprintu osvojila 11. mesto.

Leave a Comment