V Planici letel tudi Slavko Avsenik

Ansambel bratov Avsenik je v svetovnem merilu verjetno najuspešnejša slovenska glasbena skupina. Pod tem imenom je delovala od leta 1953 do 1990.


Ansambel Saša Avsenika [foto: planica.si]

V tem času so izdali okrog 120 plošč in kaset v skupni nakladi več kot 30 milijonov primerkov. Skupaj so avtorji okoli 670 skladb. Prejeli so več mednarodnih priznanj za njihov prispevek k razvoju zabavne glasbe in za izvirnost, pa tudi 31 zlatih plošč, 1 diamantno in 1 platinasto.

Velja prepričanje, da so bili Avseniki začetniki novega žanra narodno-zabavne glasbe v Srednji Evropi in njihova kakovost na tem področju je nesporna. Med njihovimi največjimi uspehi so skladbe Na Golici (1955; v nemški verziji Trompeten-Echo), Na mostu, Tam kjer murke cveto (1957), Slovenija, od kod lepote tvoje (1974), Samo enkrat imaš petdeset let (1981) in mnoge druge.

Avsenikova skladba Planica, Planica, snežena kraljica (avtor glasbe je Slavko Avsenik, besedilo je napisal Marjan Stare, aranžma pa Vilko Ovsenik; vokal so prispevali Ema Prodnik, Alfi Nipič in Jožica Svete) je bila prvič izvedena posebej za Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih leta 1979 v Planici – na otvoritvi 15. marca 1979 na odru tik ob letalnici.

Avsenikovo tradicijo danes nadaljuje vnuk Slavka Avsenika, Sašo Avsenik, ki je glasbenike združil pod imenom Ansambel Saša Avsenika. Ansambel bo na sobotni ekipni tekmi v živo pospremil najboljše svetovne letalce v Planici. Skladbo Planica, Planica, snežena kraljica bodo v živo zapeli in zaigrali ob vsakem poletu daljšem od 235 m.

Svetovni znani glasbenik Slavko Avsenik je v mladosti s smučmi skakal tudi v Planici in dosegel osebni rekord 74 m.

Leave a Comment