V Sapporu brez slovenskih stopničk

Po izjemnem nastopu slovenskih orlov – trojni zmagi – so se tekmovalci hitro vrnili na skakalnico v Sapporu na drugo tekmo svetovnega pokala na temu prizorišču. Od 02.00 naprej po našem času je bila za skok pripravljena peterica naših fantov, med katerimi pa ni bilo Roberta Kranjca, ki je včeraj zasedel odlično tretje mesto. Robertu se je kvalifikacijski skok namreč ponesrečil, saj je pristal pri 100 metrih.

Po skakalnici Okurayama bi se moral od Slovencev prvi spustiti Jaka Hvala, a nastopa ni doživel, saj je bil zaradi nepravilnega dresa diskvalificira. Bor Pavlovčič, ki je včeraj doživel debi na tekmi svetovnega pokala in zasedel 26. mesto, je tudi tokrat svojo nalogo opravil zelo dobro (127.0 m, 109.3 t) in po koncu prve serije zasedel 21. mesto.

Pred nastopom Anžeta Laniška smo videli še dom>ačina Daikija Ita, ki je s 141.5 metra (139.6 t) za pol metra popravil rekord skakalnice Domna Prevca. Anže se je nato spustil iz enega zaletnega mesta nižje, t.j. sedmega ter ob precej manj vzgonskega vetra prikazal dober skok (125.5 m, 116.1 t), s čimer se je v finale podal kot 15. najboljši.

Po novi rekordni daljavi 143.5 metra, ki jo je dosegel Norvežan Anders Fannemel (135.8), se je zaletno mesto znižalo na številko 6. Ravno pred nastopom Domna je veter znova nekoliko popustil, naš mladi skakalec pa je tako uspel izvleči 125 metrov (118.5 t), kar je pomenilo, da je bil po prvi seriji 14.

Peter Prevc je imel za odtenek boljše pogoje ter iste kot Norvežan Kenneth Gangnes, ki je skočil pred njim. Najboljši skakalec sveta je zasedel 11. (130.0 m, 127.8 t), Norvežan pa 9. mesto (131.5 m, 129.9 t). Nemec Severin Freund, ki je dobil isti odbitek točk kot Domen je zasedel osmo (131.5 m, 130.7 t), kar je pomenilo, da so se na vrhu zvrstili Ito, Fannemel in še en domači predstavnik, Noriaki Kasai (138.5 m, 135.3 t), ki je imel najboljše pogoje med vsemi.


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Bor je v drugo izkoristil dober vzgornik in prikazal zelo lep skok (129.5 m, 224.3 t), s katerim je prevzel vodstvo. Anže je moral na svoj nastop čakati kar nekaj časa, saj se je moč vetra precej zmanjšala. Po tretjem poskusu spusta iz zaletnega mesta je imel v primerjavi z drugimi precej slabše pogoje, tako da je prišel na četrto mesto (124.0 m, 227.5 t) tik pred Bora.

Domnu je bil veter nekoliko bolj naklonjen, ob dobrem skoku pa je prišel na drugo mesto (128.5 m, 234.9 t), temu pa je sledil še zadnji slovenski nastop. Peter je uprizoril dober skok, pristal pri 129-ih metrih (248.6 t), s čimer je prišel v vodstvo in za tem pridobil kar nekaj mest. Na koncu je do zmage prišel Fannemel, drugo mesto je zasedel njegov rojak Forfang, Kasai pa je bil tretji. Peter se je prebil do šestega mesta, Domen na 10., Anže je zadržal 15., Bor pa se je povzpel na 16.

Glavni trener Goran Janus je po tekmi dejal: ”Pravzaprav je Sapporo danes pokazal svoj obraz, enostavno si moral imeti srečo, saj se je jakost vetra nenehno spreminjala. Bi pa fantom čestital za lep ekipni uspeh. Razliko v skupnem seštevku smo povečali in to je tisto, ar je najbolj važno. Jutri zvečer pridemo domov, najprej se je treba oddahniti in se regenerirati.

Zahtevnost preizkušnje je pokomentiral tudi Domen: ”Kaj pa vem, ”špura” je bila ista, tako da meni ni bilo nič težje. Moram reči, da sem danes veliko bolj užival, tudi skoke sem naredil boljše kot včeraj,” in dodal še nekaj besed o Japonski: ”V primerjavi s Poljsko je to kot noč in dan, črno in belo, zelo sem zadovoljen.

Peter je najprej opisal potek dneva: ”Spet sem se zgodaj zbudil, kakor imam tu navado, tako da sem bil na tekmi že dobro zbujen. Vse je potekalo normalno, poskusna serija se je izšla zelo dobro. Potem pa je bilo, kot da bi hotel še malo več in sem nato naredil kar se pri skokih ne sme. Zakompliciral sem in potem ni bilo več lahkotno.

Za tem je spregovoril o pogojih: ”Tekma je bila zelo težka. Pihalo je navzgor, kakšen je imel več vetra čez prelet, kakšen malo več spodaj. Ampak dejstvo je, da če nisi naredil skoraj perfektnega odskoka na mizi, ti je spodaj zmanjkalo hitrosti. To se je meni dvakrat zgodilo in tako sem izgubil približno dobrih šest metrov.

K temu je še dodal: ”Vikend sigurno lahko označim kot uspešen, čeprav so se stvari danes malo pokvarile, če pogledamo na včerajšnji dan. Zato lahko dam oceno osem od desetih. Danes ni šlo najbolje, včeraj pa je šlo vse super. Je pa vedno dobro narediti kakšen korak nazaj, da potem veš, da ti še veliko manjka do odličnosti.”

Skakalci so včeraj začeli s plazom stopničk slovenskih tekmovalcev. Je Peter uspel pregledati vse rezultate? ”Sem jih pogledal, včeraj oziroma bolj danes zjutraj ko nisem mogel spati. Prebral sem vse strani, tako da res čestitke vsem. Od smučarjev, punc, do deskarjev, tudi smučar invalid je bil na stopničkah, tako da je včeraj res vse super potekalo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sapporo
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment