FOTO: V senci Tininega slovesa slavje Worleyeve

V Mariboru se je danes z veleslalomom začel boj za že 53. Zlato lisico. Na tekmi obsijani s soncem je nastopilo šest Slovenk, med njimi tudi Tina Maze, za katero je bilo ta zadnja tekma v karieri. Zmago je branila Viktoria Rebensburg. Proga je bila odlično pripravljena in je v prvi vožnji tudi tekmovalka z višjo štartno številko omogočala napad na visoka mesta.

Na štartu šestega veleslaloma v sezoni – predzadnjega pred svetovnim prvenstvom – so bile predstavnice iz 57 držav, med njimi prvič v svetovnem pokal tudi predstavnica Kenije, 18-letna Sabrina Simader. Slovenijo so zastopale Ana Drev, (številka 15), Ilka Štuhec (31), Tina Maze (34), Katarina Lavtar (35), Tina Robnik (38) in Meta Hrovat (57).


Najboljše na današnjem veleslalomu Sofia Goggia (2.), Tessa Worley (1.) in Lara Gut (3.) [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Prva je pohorsko strmino napadla Tina Weirater, ki pa se na postavitvi svojega trenerja ni znašla in je na tehničnem delu proge odstopila. Do cilja ni uspelo prismučati niti Italijanki Federici Brignone, ki je prav tako kot smučarka iz Liechtensteina odstopila še pred drugim merjenjem vmesnega časa. Prvi čas je tako postavila šele Nemka Viktoria Rebensburg s štartno številko 3. Najbolje je s prvo vožnjo sicer opravila Mikaela Shiffrin, ki je vodila pred Italijanko Sofio Goggio in Francozinjo Tesso Worley. Blizu je bila tudi povratnica po poškodbi, Avstrijka Anna Veith (dekliško Fenninger), ki je po prvem teku držala 8. mesto (+0.69).

Množica gledalcev navijalo za vse

V ciljni areni, kjer se zbralo več tisoč gledalcev, je prvič zares završalo, ko se je na progo podala smučarka iz Šmartna ob Paki, ki je bila lani tu druga in je s tem dosegla uvrstitev kariere. Zgoraj je bila Ana Drev zelo hitra. Njena vožnja je bila dinamična, tudi tehnično zahtevni del je odpeljala odlično in se v zadnji del proge podala s tretjim časom. Na cilj je prišla z zaostankom 54 stotink, kar je zadoščalo za 6. mesto po prvem teku. Imela je odličnim izhodiščem pred drugo vožnjo, v kateri si je zaželel kakšen zahteven zavoj več. Spomnimo. Tudi lani je iz šestega na koncu skočila na drugo. Drugo progo je postavil trener Veithove, kar pa ji ni prineslo sreče, saj je v drugi vožnji odstopila. S številko 24 je na prvi progi presenetila povratnica po poškodbi Švedinja Sara Hector, ki bi bila brez napake v spodnjem delu med prvih pet, a tudi zaostanek +0.87 je obetal. Na koncu sicer ni skočila po lestvici navzgor, pa vendar je 11. mesto za povratnico odličen rezultat. Razlike po prvi vožnji so bile izredno majhne, zato je lahko izjemna druga vožnja prinesla velik skok po lestvici navzgor.


Ana Drev je znova prikazala odlično vožnjo [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V cilju je ponovno završalo pri štartni številki 31, ko se je iz startne hišice pognala domačinka Ilka Štuhec, za katero je res neverjetna sezona. Na progi, ki jo pozna kot lastni žep je začele najhitreje med vsemi, v srednjem delu nato nekoliko izgubila in se dobro reševala iz težav ter z zaostankom +1.03 prišla v cilj na visokem 13. mestu! Tako dobrega izhodišča v veleslalomu ni imela še nikoli. Po prvi vožnji je do ušes nasmejana Ilka napovedala še en popoln napad v svoji ”dnevni sobi”.

Kmalu za Štuhčevo se je na progo podala najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov, Tina Maze, za katero je bil to 401. nastop v svetovnem pokalu. Zopet so se ponosno dvignile slovenske zastave. Tina je začela napadalno, a se kmalu po merjenju prvega vmesnega časa (+0.69) ustavila pri svoji ekipi, nato nadaljevala z vožnjo, tik pred ciljem pa snela smuči, pozdravila glasno množico navijačev in peš prečkala ciljno črto, zato njen rezultat kljub pravilno izpeljanim vratcem ni obveljal.

Takoj za njo je štartala Katarina Lavtar, ki pa se na progi žal ni najbolje znašla in se ji ni uspelo uvrstiti v finale (z zaostankom +2.81 je bila 41.). Zato pa je to uspelo Tini Robnik, ki je začela zelo dobro (po prvem merjenju vmesnega časa je imela zaostanek 74 stotink), ki pa se je v srednjem delu nekoliko povečal, a njena predstava je zadoščala za uvrstitev v drugo vožnjo v katero se je uvrstila s 27. časom (+2.03). V finale se žal ni uvrstila Meta Hrovat, ki je odstopila.

Finale je otvorila Irene Curtoni, od Slovenk pa je prva štartala Robnikova, ki je v drugi vožnji napadla na vso moč in po tem, ko si je na začetku nabrala nekaj zaostanka, prestavila v višjo prestavo, mojstrsko odpeljala srednji del in v cilju prehiteti tedaj vodilno Kristin Lysdahl. Na koncu je bila 19 (+3.09).


Največ navijačev je imela domačinka Ilka Štuhec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Tina Robnik je kmalu po nastopu, ko je že napredovala po lestvici navzgor, dejala: “Vsaka si želi, da jih čim več zaostane za njo.” O drugi progi in napotkih sotekmovalkama pa: “V zgornjemu delu sem dobila boljši občutek. Niso bile tako dolge razdalje, bil je lep ritem, ampak še vedno je bilo dovolj prostora, da se da spuščati.” O svoji drugi vožnji pa: “Sem zadovoljna, ker v prvi mi iz štarta ven – razdalje med vratci so bile velike – smučka ni stekla. Celo progo nisem dobila pravega občutka. V drugo pa sem dobila boljše občutke in čez celo progo to ohranjala.

Štuhčeva do rezultata kariere v veleslalomu

Štuhčeva se je drugič na progo podala ob skandiranju navijačev. V zgornjem, položnejšem delu, se ji je prikradla manjša napaka in prednost s prve vožnje pred tedaj vodilno Ragnhild Mpwinckel se je pretopila v malenkosten zaostanek. Nadaljevala je zelo napadalno in ciljno črto prečkala kot peta, na koncu pa zasedla zelo dobro 14. mesto in še izboljšala veleslalomsko uvrstitev iz Semmeringa, ko je z 22. mestom prav tako dosegla najboljši rezultat v tej disciplini v karieri. Takoj po tekmi je Mariborčanka dejala. “Moram poudariti, da je bil občutek super. Vzdušje, proga … Res idealno. Moja vožnja ni bila ravno idealna, a se sestavlja in gre na boljše.” O huronskem navijanju navijačev pa: “Začne se jih slišati proti koncu strmine, nekaj malega tudi zgoraj.” Jutri bomo Ilko spremljali tudi na slalomu. “Izziv je odpeljati čim boljše, tako kot mi je šlo na zadnjih treningih.” Je jutrišnji nastop tudi želja po dobrih rezultatih v kombinaciji? “Zanj sta se več ali manj odločila Grega (Koštomaj, op.p) in mama. Vsekakor bo dober trening za naprej.

Največ upov smo polagali v Ano Drev, ki ji pohorska proga sicer ne odgovarja. Zgoraj se ji je tako kot Ilki primerila manjša napaka, a je ni stala toliko kot Mariborčanke. V zadnji del je šla po 4 stotinkah zaostanka v zgornjem delu z 10 stotinkami prednosti, ciljno črto pa prečkala kot tretja, 31 stotink za tedaj vodilno Rebensburgovo. Na koncu je njen nastop zadoščal za odlično 8. mesto. Po njem je Drevova v cilju dejala: “Sem zadovoljna z osmim mestom, ker sem pokazale dve dobri vožnji, je pa res, da ko pridem v cilj, čutim, da to še ni to. Vem, da bi za stopničke in višja mesta morala smučati boljše in bom delala na tem, da se na svetovnem prvenstvu poklopi.” O razlikah med vožnjama pa: “Zdeli sta se mi precej podobni. Je pa res, da sem v prvem teku v zgornjem delu naredila eno napako. Čutila sem, da me je zabilo in nisem nesla toliko hitrosti s seboj. V spodnjem delu je bila manjša napakica, ampak generalno gledano je v redu.” O prihodnjem veleslalomu pa je Drevova dejala: “Slišala sem, da je teren v San Vigiliu zelo zahteven. Obstaja možnost, da bomo šli tja trenirati. Se ga veselim, tako kot svetovnega prvenstva, kjer mi je proga tudi zelo všeč.


Točke je osvojila tudi Tina Robnik [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Rokavico je vodilnim po prvi vožnji vrgla četrta Lara Gut, ki je v cilju precej odskočila od tekmic. A vodilna veleslalomistka sezone, Tessa Worley, je imela odgovor in se še petič v sezoni povzpela na stopničke. Na stopničke je ponovno stopila tudi Sofia Goggia, ki je bila druga. Še najbolj nezadovoljna je bila Shiffrinova, ki je iz prvega mesta po prvi vožnji izgubila boj za stopničke in končala na četrtem mestu (+0.42), potem je veliko časa pustila v spodnjem delu, ki je sicer njen ”teren”.

Jutri je v Mariboru na sporedu še slalom (lani so morali organizatorji v Mariboru na slalomski dan predati boj z naravo), kjer bodo slovenske barve branile Ilka Štuhec, Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk, Klara Livk in Saša Brezovnik.

Slovo Tine Maze

Tina Maze je po zadnjih tekmovalnih zavojih in slovesu dejal: “Od smučanja se ne bom mogla ločiti nikoli. To me bo vezalo celo življenje. Ni tako težko, ker imam kar krepko začrtano pot že zadnji dve leti, tako da ni takšnega hudega šoka zame, kot je bilo to mogoče, ko ni bilo medijev, ko ni bilo svetovnega pokala, ko ni bilo drugih ljudi. Danes mi je bilo to zelo v čast. Malo sem se pripravljala, seveda ne tako kot prej. To je bil zelo čustven dan in lepo praznovanje moje kariere.” Glede načrtovanja slovesa pa: “Nek plan sem si morala narediti, ampak ta plan je bil okviren in bi se lahko spreminjal, zato karkoli reči je bilo nehvaležno. Odvisno je bilo tudi od mojega trenutnega razpoloženja na štartu. Če bi čutila, da bi se šlo za zmago, bi šla do dol, ampak temu ni bilo tako. Mislim, da je bilo približno tako kot sem naredila danes zamišljeno od začetka.


Ekipa Team to Amaze [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na cilju je Mazejeva slekla štartno številko pod katero je imela zloglasni modrček z napisom ”Not your busines” (prev. ”Se vas ne tiče”). “V športu moraš biti malo nagajiv, drugače težko prideš na vrh. Moraš biti ‘žleht’, ko je treba. To je del mene, ta stvar me je zaznamovala, eno vragolijo sem morala narediti. Hvala vsem, ki so prišli. Res je bilo čustveno videti vse ljudi, ki navijajo, ki nagrajujejo mojo kariero.” O emocijah pa: “Vse je danes čustveno. Bilo je že na ogledu, v Zagrebu,… Vse je čustveno, ker pustim čustvom, da se me dotaknejo, kar si prej nisem mogla dovoliti. Hvaležnost je absolutna ljudem, ki so mi stali ob strani vsak dan. Ni besed, ni dejanj s katerimi se jim lahko dovolj zahvalim.” Ko je beseda nanesla na njene največje uspehe v karieri, je te pospremila s temi besedami: “Skozi glavo mi gre svetovni pokal. Tista sezona z 2414 točkami. To je bilo nekaj izjemnega za mene. Pa olimpijske igre, svetovna prvenstva, 13 medalj v teh kratkih osmih letih. To je velika stvar, če pomislim, da v prvi polovici kariere nisem zmagala prav dostikrat. Sem, ampak to je bilo smešno v primerjavi s tem, kar sem pokazala v drugem delu. ” Kariero je končala tam, kjer je debitirala v svetovnem pokalu leta 1999. “Od tega je 18 let. Spominjam se prvega nastopa tu. Da se prvi in zadnji zgodita na tem kraju, na tem terenu, pred temi ljudmi je res lepa zgodba.” Na Pohorju je zmagala trikrat. Najdražja ji je zmaga iz leta 2009. “Takrat sem se vračala in je bilo zelo težko. Vsi so bili proti meni. Bila sem izven trideseterice. Morala sem se boriti za prvo skupino. V Mariboru mi je ponovno uspel preboj na sam vrh. Tukaj mi je bilo vedno užitek tekmovati.

Iz zgodovine. Na današnji dan pred 50 leti, 7. januarja 1967, je bila na sporedu prva ženska tekma za svetovni pokal in sicer slalom v nemškem Oberstaufnu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Maribor :. Veleslalom (ž)


Fotogalerija veleslaloma Zlate lisice

Leave a Comment