V spomin Roku Petroviču

Danes, 16. septembra, mineva natanko 20 let, odkar je ugasnilo mlado življenje takrat sedemindvajsetletnega Roka Petroviča. Zanj je bilo usodno potapljanje v vodah ob hrvaškem otoku Korčuli. Svet, ki ga je dobro poznal kot podvodni lovec, potapljač, fotograf, ga je tistega dne pustil na cedilo.

Njegova sanjska sezona je bila 1985/86, ko je bil skoraj nepremagljiv v slalomskih tekmah svetovnega pokala. Vse skupaj se je začelo v italijanskem Sestrieresu, nato je navdušil trideset tisoč navijačev z zmago v domači Kranjski Gori, nadaljeval pohod tudi v Wengnu ter Lilleharmmerju in še za piko na i bil najboljši na ameriškem smučišču Heavenly Valley. S tem neponovljivim uspehov je osvojil slalomski kristalni globus za sezono 1985/86.


Rok Petrovič [foto: skijanje.rs]

Med vsemi zmagami je bila Roku najljubša zmaga pred domačimi gledalci v Kranjski Gori, kjer ga je predvsem presenetila gostoljubnost Gorencev, ki so ga vsi po vrsti pozdravljali, in mu celo ponudili kos domačega kruha.

Sicer pa Rok Petrovič ni bil samo smučar, saj je v prostih urah rad prijel za svinčnik in napisal kak lepi verz. Poleg tega je bil tudi vesten študent in raziskovalec. Malo pred odhodom na počitnice v Dalmacijo je oddal magistrsko delo na Fakulteti za šport v Ljubljani, ki naj bi jo zagovarjal po prihodu domov. Vendar žal tega nikoli ni storil. Ne moremo si predstavljati, kaj vse bi še lahko storil v življenju…

Leave a Comment