V torek premierna tekma mešenih ekip


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Poletna velika nagrada se bo po daljšem premoru nadaljevala v torek v francoskem Courchevelu, kjer bodo premierno izpeljali tekmo mešanih ekip. V vsaki ekipi bosta nastopili po dve dekleti in dva fanta. Postava slovenske ekipe še ni določena, saj bosta Goran Janus in Matjaž Triplat imena sporočila po torkovem dopoldanskem treningu. V sredo bosta na sporedu še posamični tekmi skakalk in skakalcev.

Fantje so se na nadaljevanje poletne velike nagrade pripravljali v Zakopanah in Kranju. Po besedah Gorana Janusa so skakalci v vse boljši formi, kar gre pripisati tudi vse boljšemu obvladovanju novih oprijetih dresov. V kvalifikacijah za tretjo tekmo poletne sezone v letošnji sezoni bodo Slovenijo zastopali Dejan Judež, Robert Kranjec, Primož Pikl, Peter Prevc, Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš in Robert Hrgota. Za vse reprezentance bo nova oblika ekipnega tekmovanja novost, zato je konkretne cilje težko postaviti. Razplet tekme je odvisen tudi od postav in taktik preostalih reprezentanc.


Matjaž Triplat [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Dekleta prvič na tekmah poletne velike nagrade

Dekleta so zadnje priprave opravila v Predazzu, kjer bo pozimi potekalo tudi člansko svetovno prvenstvo, zato jim je bil trening v tem italijanskem skakalnem centru nadvse dobrodošel, ter v avstrijskem Beljaku. S tekmama v Courchevelu in nato v nemškem Hinterzartnu bodo predstavnice nežnejšega spola pričela letošnjo premierno serijo tekmovanja za poletno veliko nagrado. Do sedaj so namreč nastopala le v okviru celinskega pokala. Za Slovenijo bodo nastopile Urša Bogataj, Eva Logar, Špela Rogelj, Katja Požun, Maja Vtič in Anja Tepeš.

Prve tekme bodo za dekleta manjša neznanka, saj so se pravila nekoliko spremenila – predvsem indeks telesne teže in kroj tekmovalnih dresov. Motorično so dekleta zelo dobro pripravljena, bomo pa videli kaj to pomeni na skakalnici. V pripravljalnem obdobju nismo imeli nobene primerjave, vendar cilji za celotno veliko nagrado ostajajo visoki. Zadovoljni bomo z dvema uvrstitvama do šestega mesta in tremi uvrstitvami do desetega mesta, kar vključuje tudi tekmovanja v Kazahstanu. Najpomembnejši cilj je seveda, da dobimo potrditev, da držimo korak s svetovno elito,” je dejal glavni trener deklet Matjaž Triplat in si zaželel, da njegove varovanke ne bi imela težav z novimi dresi. “Uvodna tekmovanja so nekoliko rizična, kar se tiče dresov. Dejstvo je, da se dresi v enem ali dveh nastopih delno raztegnejo. Teh težav ne bomo imeli le mi. Osebno glede dresov ne bi delal drame. Pravila so jasna, tako da bo zmagala najbolj uspešna tekmovalka.

Program Courchevel

Torek, 14. avgust
9:00 – trening moški
10:30 – trening dekleta
18:00 – poskusna serija mešane ekipe
19:00 – mešane ekipna tekma

Sreda, 15. avgust
9:00 – trening moški
10:30 – kvalifikacije moški
12:00 – trening dekleta
13:00 – kvalifikacije dekleta (če so potrebne)
14:00 – posamična tekma dekleta
19:00 – posamična tekma moški

Leave a Comment