V Vikersundu šesta zmaga Robija Kranjca, Peter Prevc četrti

Podaljšan konec tedna na letalnici v Vikersundu se je začel s samo eno serijo za trening pred petkovo večerno tekmo z začetkom ob 20. uri. Peter Prevc je bil z 241 metri daleč najdaljši med vsemi. Serijo je sicer zaznamoval spreminjajoč se veter, ki je odpihnil drugo serijo za trening.


Robert Kranjec je slavil zmago [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Po prvi seriji trije med deset

Vodstvo tekmovanja je ob 20. uri le začelo s tekmo in prvo serijo izpeljalo praktično brez prekinitev. Kot prvi je od naših odlično poletel Jaka Hvala, ki je z 211 metri napovedal nove točke svetovnega pokala. S 162,1 točkami je dolgo časa vztrajal med najboljšo trojico. Stvari čisto na vrhu so se spremenile z mini slovenskim paketom. S številko 34 je Jurij Tepeš odlično izvlekel super polet in z 216 metri in 183,2 točkami prevzel vodstvo. Takoj za njim pa je skok sezone uspel Robertu Kranjcu, ki ga je odneslo kar do 236 metrov in 209,3 točk. Nekdanji slovenski rekorder je na prvem mestu vztrajal vse do nastopa domačina Kennetha Gangnesa, ki je z nižjega naleta in v slabših pogojih poletel do 234,5 metrov, zbral pa je 212,4 točke. Severin Freund je nato zmogel do 192,5 metrov in 15. mesta. Kot zadnji je nastopil Peter Prevc. V ne najboljših pogojih je poletel do 226,5 metrov in zbral 208,4 točk, kar ga je vodilo tik za Kranjca na tretje mesto po prvi seriji. Tepeš je bil 10., Hvala pa 18. Brez finala so ostali Andraž Pograjc (165 m) na 42., Tomaž Naglič (159 m) na 43. in oboleli Anže Lanišek (118 m) na 52. mestu.

Padec Tepeša, poezija Kranjca

V finalni seriji, kjer so pogoji za vse skakalce vztrajali približno enaki, smo doživeli izjemen razplet. Kot prvi je od naših poletel Hvala, ki je pristal pri 181,5 metrih, kar ga je vodilo na končno 20. mesto. Tepeš je poletel do 209,5 metrov, žal pa mu je pri doskoku zarobilo smučko in je padel. Iztek skakalnice je zapustil na nogah, zagotovo pa bo čez noč nastalo nekaj modric. Na koncu je pristal na še vedno zelo dobrem 13. mestu.

Slovenski napad na zmago je začel Prevc, ki znova ni poletel na krilih visokih pričakovanj. Z 220,5 metri je zaostal za takrat vodilnim Noriakijem Kasaiem, ki je poletel 9,5 metrov dlje. Drugi po prvi seriji je prikazal polet dneva. 239,5 metrov in ogromna prednost pred skokom vodilnega, je Kranjca izstrelilo na prag šeste zmage v svetovnem pokalu. Gangnes je odgovoril z 235 metri, kar je bilo premalo za Kranjčana, dovolj pa za drugo mesto. Kranjec je zmagal s prednostjo 4,4 točk, Kasai je bil tretji, Prevc četrti, Freund pa deseti.

Slovenija se tako veseli še tretje zmage na letošnji norveški turneji, po ekipni zmagi na Oslu in zmagi Prevca v Trondheimu še danes v Vikersundu. Jutri bo na sporedu nova tekma ob 16. uri, skakalci pa bodo nastopili v obratnem vrstnem redu današnjih rezultatov.

Kranjec: “Zmaga je namenjena ženi”

Po drugi zmagi za svetovni pokal na letalnici v Vikersundu je bil Robi seveda zelo zadovoljen: “Čisto sem presenečen, saj je bil samo en skok za trening in še tam sem bil zelo pozen. Ni me odneslo. Ko sem bil po prvi seriji tako blizu, sem se poizkusil zbrati in narediti še en tak skok. Vesel sem, še najbolj pa zato ker sem zmagal na ženin rojstni dan. Zmaga je namenjena njen, super se je poklopilo!

Danes je prikazal dva izjemna poleta, verjetno res najboljša skoka v tej sezoni. Je temu pripomogla tudi letalnica, s katero sta si očitno zelo blizu? “Čisto odvisno od tega kako skačem. Lani nisem dobil niti točke. Tudi danes smo videli nekaj ponesrečenih, kratkih skokov. Je zelo napeta skakalnica. Če narediš majhno napako, hitro pristaneš pri 100 metrih.” Kranjčan je danes zelo dobro odmislil tudi težke pogoje, ki so vladali v Vikersundu: “Na tekmah, ko si na vrhu skakalnice, se kaj dosti ne obremenjuješ s pogoji. Po navadi je tako, da na razmere pogledaš po tem ko skočiš in takrat si enkrat boljše enkrat slabše volje. Tako pač je. To je šport na prostem. Glede na to, da je padal sneg, niti ni motilo toliko, kot je morda izgledalo preko televizije. Sneg je zelo droben, tudi v smučino se ni nabiral, saj so dobro razpihavali, kar je bilo super.

Danes je izkušeni član kranjskega Triglava premagal vse, tudi zmagovalca devetih letošnjih tekem, Petra Prevca: “Tudi to je nekaj, glede na to, v kakšni formi je letos. Morda si res tudi to malce štejem v čast!

Kranjec bo jutri nosil majico vodilnega v seštevku poletov, Prevc pa rumeno, kot vodilni v svetovnem pokalu. Na dosežek Kranjca ob tem, da je danes premagal mlajšega kolega, Prevc o morebitni “revanši” odgovarja: “Na rampi sem sam. Je pa tako, da če se jutri izboljšam, se lahko zavihtim višje. Smo pa videli, da so razlike majhne in potrebno je biti odličen. Tako kot je bil Robi!”

Prevc: “Naj gre vsak sam gor in poizkusi”

Sicer pa se je dan za Prevca začel odlično, z že večkrat omenjenimi 241 metri: “Takole bom rekel. Poizkusni skok je bil mogoče predober, preveč optimističen in potem je glava podzavestno hotela še več. V oba odskoka se mi je nato prikradla manjša napaka in to se na letalnici zelo pozna. V drugi del ne preneseš dovolj hitrosti, zmanjka ti 10, 20 metrov. Kljub tem napakam sem bil četrti, tako da sem zelo zadovoljen, na koncu pa vlada toplo-hladno počutje.

S četrtim mestom je prednost pred danes desetim Severinom Freundom povečal na že 467 točk: “Takoj nisem vedel (o. p. kje je Freund), sem pa videl kaj je. Trije so se mi danes približali, ostali so se oddaljili v skupnem seštevku. To je to, kar je danes za povedati o tem. Še vedno je veliko tekem, potrebno bo iti iz ene v drugo, iz skoka v skok.

Rekord? “Skakalnica je pripravljena odlično. Kar se pa tiče tega, kar me sprašujejo vsi, ali je rekord možen ali ne – naj gre vsak gor in poizkusi ali je možen ali ne. Tako bo najbolje videl. Velikokrat sem že poudaril da se za to mora veliko stvari poklopiti. Ujeti perfekten skok, imeti dobre razmere… Če pa nekdo skoči 240 metrov, pa bi moral reči sigurno se da tudi 250 metrov. Prav velikih težav pri pristanku ni bilo, še vedno pa se radius zelo hitro zravna. Prehod je zelo oster.

S Tepešem ni nič hujšega

Več kot vesel uspeha najizkušenejšega moža v svoji vrsti je bil tudi Goran Janus: “Ne samo fantastično, to je bilo super sanjsko! Vesel sem, da se je Robi vrnil in da je opravil dva fenomenalna poleta. To je tisto kar potrebuješ za zmago! Sicer pa lep ekipni uspeh. Čestitke Petru, Juriju in Jaki. Jurij je v redu, to je najbolj pomembno v tem trenutku.

Po skoku dneva dolgem 241 metrov, ki je Prevcu uspel na treningu, so bili apetiti za tekmo tudi pri rumeni majici zelo veliki: “Na letalnicah če delaš majhne napake, si težko v ospredju. Na koncu je bil Peter na odličnem četrtem mestu. Razlika se povečuje in to je najbolj pomembno,” v svojem slogu pokomentira Janus, ki še doda misel o pozni uri današnje tekme: “Tekma je bila za vse enako, ob istem času, temu se je potrebno podrediti. Jutri bo malce prej. Dopoldne imamo kondicijski vložek, to pa je vse,” in o zdravstvenem stanju mladega Laniška: “Anže je zdravstveno v redu, je pa naredil napako pri odskoku in to je to.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund
Izjava: Robert Kranjec (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment