V Willingenu slavje Wellingerja, prvič točke petim Slovencem

V nemškem Willingenu so se najboljši smučarji skakalci pomerili še na zadnji tekmi svetovnega pokala pred prvimi poleti v tej sezoni. Prvič v sezoni je v finalno serijo skočilo pet Slovencev, od tega dva med deset.

Na največji veliki skakalnici na svetu je Slovenija v ognju imela sedem skakalcev. Kot prvi je nastopil Anže Semenič, ki je skočil 129.5 metrov, ob dobrih vetrovnih razmerah pa zbral 94,5 točk. Skozi vso prvo serijo je pihal kar močan vzgornik, tako da so skakalci konstantno prejemali precej točk odbitka ob svojih dosežkih. Tako je bilo Semeničevih 129.5 metrov na koncu premalo za finale, zasedel je 38. mesto. Do 132 metrov je odneslo Anžeta Laniška, ki je s 96,4 točkami zasedel 34. mesto, tri točke do uvrstitve v finalno serijo. Jernej Damjan je skočil 133.5 metrov in zbral 101,1 točk, kar je že bilo dovolj za finale, v katerem je napadal s 27. mesta.

Kot zadnji se je v finale s 131.5 metri in 99,4 točkami uspel prebiti Cene Prevc, ki je torej zasedal 30. mesto. Odlično je poletel , kar 142 metrov. S 123,7 točkami je bil v vodstvu kar nekaj časa, žirija tekmovanja pa je po njegovem poizkusu naletno mesto znižala za eno stopnico. Peter Prevc je po odličnem poizkusnem skoku v prvi seriji skočil krajše, 137.5 metrov, s 108,4 točkami pa je zasedal 11. mesto. Najboljši v poizkusni seriji je bil Domen Prevc, ki pa v prvi seriji ni končal tam, ampak s 133 metri in 106,3 točkami na 17. mestu. Vodil je Daniel Andre Tande s 149.5 metri in 134,6 točkami, tesno sta mu sledila Andreas Wellinger s 147.5 metri in 133,4 točkami ter Stefan Kraft s 148.5 metri in 130,6 točkami.


Zmago je slavil Andreas Wellinger [foto: GEPA]

Prvič v finalu s petimi skakalci

V finalni seriji skoki niso bili tako dolgi, kot v prvi. Cene je s 119.5 metri in 170,6 točkami pridobil dve mesti in je bil 28., prvi ga je prehitel Jernej, ki je s 118.5 metri in 178,9 točkami zadržal 27. mesto. Napad se v finalni seriji ni sešel Domnu, ki z agresivno tehniko ni poletel dlje od 120 metrov, 187,5 točk pa ga je potisnilo na 25. mesto, kar je izenačitev drugega najslabšega rezultata letos. Po prvi seriji od veselja Peter po pristanku ni vriskal, podobno pa ne niti v finalu, čeprav ga je odneslo do 142.5 metrov. 218,5 točk, kolikor jih je danes zbral, je pomenilo drugo deveto mesto letos in izenačitev tretje najboljše uvrstitve v sezoni. Tik pred Petrom je na 8. mestu končal Jurij, ki je v finalu skočil 125.5 metrov, skupaj pa je zbral 221,1 točk. To je Jurijeva druga najboljša uvrstitev v tej sezoni in odličen obed pred poleti v Oberstdorfu. Naš letalec je danes končal za falango štirih Avstrijcev, Poljakom, Norvežanom in Nemcem.

Jurij je danes potrdil, da je v dobri formi pred vrhunci letošnje sezone: “Danes sta mi uspela dva dobra skoka, sploh prvi je bil tisti pravi. Po tistem prvem skoku včeraj sem težko zaspal. Enostavno je to zelo težko pozabiti. Čisto točno nisem vedel, kaj vse je bilo narobe, ali so bili samo pogoji malo slabši ali sem res jaz naredil tako veliko napako, kot se je zdelo. Potem sem v drugem skoku dobil pravi občutek, danes pa me je bilo kar malo strah, kaj bo, a se je dobro izšlo. Pogoji so bili takšni kot so v Willinegnu po navadi. Moral si imeti nekaj sreče, če si želel priti čisto na vrh. Danes se je izšlo kot se je, jaz vem, da sem naredil dva zelo dobra skoka. V drugem skoku se to morda ni videlo tako dobro, a ko je zaletno mesto ekstremno nizko in ne dobiš čisto najboljših pogojev, ne pridem čisto zraven. To se je danes tudi pokazalo in vem, na čem moram delati za naprej. Mirno, z dvignjeno glavo grem lahko naprej.

Wellingerju druga zmaga, Janus zadovoljen

Jurija je prejšnji teden napadla viroza, še v teku tega tedna pa ni bilo povsem jasno ali bo sploh odpotoval v Willingen: “Gripa mi niti ni vzela toliko moči, kot sem mislil, da mi jo bo. Čez teden sploh nisem treniral, mislil sem, da se mi bo to veliko bolj poznalo. Zadovoljen sem, da se je izšlo kot se je. Včeraj in danes sem bil čisto 100% in sem bil pri pravem zdravju.
Wellinger je s 135 metri v finalu in 242,3 točkami le prišel do potiho napovedovane zmage v zadnjem obdobju, sicer šele druge v karieri. Le 3 desetinke je zaostal Kraft, na tretje mesto je skočil Manuel Fettner, ki v zadnjem obdobju prav tako kaže odlične predstave. Zmagovalec zadnjih štirih tekem in prepričljivo vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Kamil Stoch, je bil tokrat peti.

Goran Janus je po tekmi povzel današnje dosežke naših orlov: “Tekma je bila lepa, pet v finalu. Mislim, da je to prvič letos, dva med deseterico, zato sem zadovoljen. Predvsem s skoki, ki so bili boljši in na tem je potrebno graditi za naprej. Jurij se je lepo vrnil, glede na to, da je bil prejšnji teden bolan. Peter je bil po dolgem času med deseterico, upam, da mu bo to vlilo novega elana za naprej. Bil pa je poizkusni skok boljši kot oba na tekmi, tako da določene rezerve so in bistvo je to, da je Peter tudi zadovoljen s tem. Domen tudi na treningih skače toplo-hladno, upam, da ga bomo sestavili do Oberstdorfa.

Domen Prevc potuje na polete v Oberstdorf

Svetovni pokal se prihodnji konec tedna torej nadaljuje v nemškem Oberstdorfu, kjer se bodo skakalci prvič letos pomerili na letalnici. Pred prvimi poleti letos Jurij razmišlja takole: “Tista letalnica meni ni ustrezala, tista stara. Upam, da je ta, ki so jo zdaj prenovili, boljša. Prej sem vedno imel težave že s preletom hrbtišča, ker letim nizko in ker je ona nesla zelo nizko. Pravijo, da naj bi bila nekje med Vikersundom in Planico, torej naj bi bila malo višja krivulja leta, kar je meni čisto v redu. Kaj pa bo, bomo pa kmalu videli.” Janus je razkril še, da se bo v Nemčijo vrnila enaka zasedba, kot je tekmovala v Willingenu: “Anže Lanišek je dobil dodatno sedmo kvoto preko celinskega pokala in odhaja na polete v Oberstdorf poleg vseh ostalih, ki so tekmovali v Willingenu. V torek in sredo bomo trenirali v Planici, upam, da nam bo vreme šlo na roko in da bomo opravili čim več dobrih skokov,” je povedal naš glavni trener, ki je tako potrdil, da bo Domen Prevc prihodnji konec tedna v Nemčiji prvič v življenju nastopil na letalnici.


Rezultati: Svetovni pokal .: Willingen
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment