V zasneženem Kitzbühlu spet zmagal Cuche


Didier Cuche [foto: GEPA]

V zasneženem Kitzbühlu se je med smučarske legende dokončno vpisal švicarski veteran Didier Cuche. Na skrajšanem smuku je dosegel svojo šesto zmago na progi Streif, peto smukaško, in na ta način ponosno zaključil svoje tekmovalne nastope v tem avstrijskem smučarskem središču.


V ciljni areni je bilo kar nekaj švicarskih navijačev [foto: Klavdija Ahačič]

Težke razmere, predvsem obilica novega snega, so povzročile že odpoved petkovega superveleslaloma, usoda tradicionalnega smuka pa še zjutraj ni bila obetavna. Okoli 500 delavcev je preko noči skrbelo, da je proga ostala v čim boljšem stanju, kljub temu pa je tekmovalce oviralo močno sneženje in megla v pasovih. Organizatorji so se vseeno odločili, da smuk speljejo, a so ga bili primorani precej skrajšati. Zato ni bil tako atraktiven kot v prejšnjih letih, slabo vreme pa je zadržalo doma marsikaterega obiskovalca.


Slaba vidljivost na progi [foto: Klavdija Ahačič]

V četrtek je 37-letni Didier Cuche napovedal svojo upokojitev po koncu letošnje sezone in  jasno povedal, da si še enkrat želi dobiti smuk v Kitzbühlu. V zahtevnih razmerah je izkoristil svoje mojstrsko znanje v kraljevi disciplini in obenem dokazal, da mu proga na Petelinjem grebenu zares leži. Zmagal je s prednostjo 24 stotink pred Romedom Baumannom. Na tretje mesto se je zavihtel še en Avstrijec Klaus Kroell, ekipni uspeh naših severnih sosedov pa je s četrtim mestom dopolnil Joachim Puchner. Kljub temu pa grenak priokus ostaja. Avstrijci namreč že od leta 2006 naprej v Kitzbühlu čakajo zmago domačega junaka.


Najboljši trije na Streifu [foto: GEPA]

Na pragu senzacije pa je bil tudi Andrej Šporn. Po nič kaj ugodni startni številki 30 se je zdelo, da bo proga enostavno premehka in da ne bo dopuščala hitrih voženj. Šporn pa je dokazal nasprotno. Preko celoten proge je peljal hitreje kot Cuche in še pri zadnjem merjenju vmesnega časa imel prednost, nato pa nesrečno zapeljal v nariti sneg in končal na sicer odličnem sedmem mestu. Izgubo dragocenih stotink je najboljši smukač v slovenskem taboru v letošnji sezoni komentiral z besedami: »Prečni prehod ni bil tako problematičen, tam sem po moji oceni izgubil kakšnih 20 ali 25 stotink. Toda enostavno se bolje ni dalo oziroma si niti nisem upal saj se ni videlo popolnoma nič, smučke pa je zelo treslo. Vedeti je treba tudi, da se na takih predelih pozna višina tekmovalca, zato gre recimo Cuche bolje preko teh grbin, ker je manjši in ima nižje težišče. Stvar je bila bolj v tem, da sem naredil napako v zavoju pred Hausbergom, pred vmesnim časom, kjer mi je spodnja smučka ušla v cel sneg. Enostavno sem se ustavil in tempo je padel. Tu sem sigurno izgubil pol sekunde.«

V nedeljo bo Kitzbühel gostil še slalomsko preizkušnjo, ki bo skupaj z današnjim smukom štela tudi za kombinacijo. Slovenske barve bodo zastopali Mitja Valenčič, Matic Skube in Bernard Vajdič.

Leave a Comment