V zmedi sodniških ocen vrhunska predstava slovenskih skakalcev

Skakalci so se v norveškem Lillehammerju (HS 138) preselili na veliki skakalnico, kjer so v dopoldanskem času naprej opravili s kvalifikacijami. Izmed šesterice slovenskih orlov sta bila prekratka Jernej Damjan in Matjaž Pungertar. Prva serija je slovenskemu taboru prinesla potrditev, da je v pripravljalnem obdobju dobro delala. Jurij Tepeš je namreč s skokom 137,5 metrov držal visoko sedmo mesto. Ljubljančan je za najboljšim po polovici tekme domačinom Andersom Fannemelom zaostajal 10,3 točke, kar je pomenilo, da je v “drugem polčasu” mogoče tudi občutno napredovanje po lestvici. V finalno serijo so se uvrstili tudi preostali trije skakalci. Jaka Hvala (134,5) je bil 14., Peter Prevc (136,0) 15. in Robert Kranjec (129,5) 21.


Jurij Tepeš je vknjižil sedmo mesto [foto: GEPA]

Hvala izzenačil rezultat kariere

V finalni seriji je izmed Slovencev prvi nastopil Kranjec. Svetovni prvak v poletih je skočil 128,0 metrov, kar ga je na koncu popeljalo do 18. mesta. Hvala in Prevc sta pristala pri 133,0 metrih in se občutno dvignila po lestvici navzgor, vse do osmega (Hvala) oz. devetega mesta (Prevc). Jurij Tepeš je poletel do 133,5 metrov in se uvrstil tik pred reprezentančna kolega na sedmo mesto. Velja omeniti, da je Hvala z današnjo uvrstitvijo izenačil uspeh kariere.


Z osmim mestom je Jaka Hvala izenačil rezultat kariere [foto: GEPA]

Finalno serijo je sicer zaznamovala zmeda s sodniški ocenami. Celotni sodniški računalniški sistem je namreč v drugem delu zatajil, zaradi česar so nekateri tekmovalci dobili za skok same dvajsetine. Dva tehnična odmora in nekoliko daljše čakanje na uradne rezultate so pomenili negotovost med tekmovalci.

Z uvrstitvami na današnji tekmi sem zelo zadovoljen. Dobili smo še dva tekmovalca zraven, da ne leži vse na Petru in Jaki. Tu sta še Jurij in Robert. Trije skakalci med najboljšo deseterico je odličen uspeh. Tudi Robertova 18. mesto je lep rezultat. Sem zadovoljen. Že konec oktobra smo dobro skakali, morda še nekoliko bolje kot sedaj. Vesel sem, da lahko v miru nadaljujemo sezono,” je po tekmi razmišljal glavni trener Goran Janus.


Gregor Schlierenzauer je v Lillehammerju prišel do zmage [foto: GEPA]

Zmage se je razveselil Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je v finalu napadel iz druge pozicije ter vodilnemu domačinu Andersu Fannemelu preprečil prvo zmago na tekmah svetovnega pokala. Norvežan se je na konec zadovoljil z drugim mestom. Thomas Morgenstern je iz druge posamične tekme iztržil tretje mesto.

Zmagovalec sobotne tekme Severin Freund je v prvi seriji kot edini nastopil z vetrom v hrbet ter se tako za las prebil v finale. Nemec je sicer v drugo nekoliko napredoval, a s 16. mestom izgubil rdečo majico vodilnega. Vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala je tako prevzel Morgenstern.


Najboljša trojica Anders Fannamel, Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern [foto: Ania Trybus/smucka]

Slovenski tekmovalci so takoj po tekmi odšli na letališče in odpotovali proti domovini. Skakalce že v petek čaka nova tekma v Kuusamu, naši orli pa bodo proti Finski odpotovali v sredo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment